Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Niklas Engdahl har ett långt cv. På sistone har han bland annat setts i rollen som Henrik i SVT-succén ”Bonusfamiljen”. Nu fyller Niklas 45 år.  Bild: Karin Wesslén
Skådespelaren Niklas Engdahl har ett långt cv. På sistone har han bland annat setts i rollen som Henrik i SVT-succén ”Bonusfamiljen”. Nu fyller Niklas 45 år. Bild: Karin Wesslén

Engdahls rollfigur engagerar över hela världen

Från tv-såpa till teater till huvudrollen i den politiska dramaserien ”Den inre cirkeln”. Skådespelaren Niklas Engdahl befinner sig i en rolig tid mitt i livet som han samtidigt beskriver som vemodig och speciell.

Niklas Engdahl har ett långt cv, men det är framför allt tre roller som han förknippas med. En av dem är mobbaren Nille i Anna Odells film ”Återträffen”. Uppenbarligen har rollfiguren slagit an en sträng för det är många som vill prata med Niklas om vilken roll de hade under skolåren – mobbare eller offer – och hur de känner inför det i efterhand.

Skådespelaren Vera Vitali, manusförfattarna Felix och Clara Herngren, skådespelarna Petra Mede och Erik Johansson, manusförfattaren Moa Herngren och skådespelaren Fredrik Hallgren är några av huvudfigurerna i SVT-succén "Bonusfamiljen". Petra Mede agerar i rollen som Katja och i tv-serien är hon flickvän till Niklas Engdahls karaktär Henrik. Bild: Pontus Lundahl
Skådespelaren Vera Vitali, manusförfattarna Felix och Clara Herngren, skådespelarna Petra Mede och Erik Johansson, manusförfattaren Moa Herngren och skådespelaren Fredrik Hallgren är några av huvudfigurerna i SVT-succén "Bonusfamiljen". Petra Mede agerar i rollen som Katja och i tv-serien är hon flickvän till Niklas Engdahls karaktär Henrik. Bild: Pontus Lundahl

En annan är Henrik i ”Bonusfamiljen”, SVT-succén om nya konstellationer när gamla kärnfamiljer bryts upp. Figuren Henrik är kollega och pojkvän till Petra Medes karaktär Katja, och så småningom bonuspappa till Katjas son. Sedan serien plockats upp av Netflix har Niklas börjat få beundrarpost från när och fjärran.

– Den går i 180 länder. Jag hör ifrån folk i Sydamerika då och då som tycker att det är märkligt att det inte finns någon sådan som Henrik i deras land.

Den tredje är birollsinsatsen i komediserien ”Solsidan” som ”Kliché-Kjelle”, mannen med en imponerande förmåga att stapla klyschor på varandra i varje samtal.

Motor i teamet

Tidigare i år dök Niklas Engdahl för första gången upp i en huvudroll. Han spelar näringsministern David Ehrling i ”Den inre cirkeln”, ett tv-drama på Viaplay som bygger på en bok skriven av Moderaternas före detta partisekreterare och chefsstrateg Per Schlingmann.

Skillnaden mellan att spela en biroll eller en huvudroll handlar om mer än bara storleken på rollen, menar han. Det påverkar också hur man närmar sig själva arbetsmiljön runt inspelningen. Som huvudrollsinnehavare är man också en motor i inspelningsteamet, medan birollsinnehavaren besöker ett sammanhang under några dagar och då snabbt behöver komma in i gänget.

– För min del handlar det om att hitta min plats i ett lugnt och makligt tempo. Inte kasta mig ut och vara för social, för då bränner jag all den energi som behövs framför kameran.

Mormor var skådespelare

Niklas Engdahl har också spelat mycket teater. Lars Noréns ”Natten är dagens mor”, ”Romeo och Julia” på Dramaten och ”Frankenstein” på Helsingborgs stadsteater för att nämna något. Men debuten skedde faktiskt framför kameran, före scenskoleutbildningen. Niklas Engdahl fick rollen som Toni i TV3:s ”Vänner och fiender” under tv-såpans storhetstid på 1990-talet.

– Det var riktigt högt tempo och vi spelade in två avsnitt om dagen. Det är häftigt nu i efterhand att ha varit med om, för även om kvalitén inte var så jättehög var det en jävligt rolig erfarenhet.

Grunden till Niklas Engdahls teaterintresse lades under ett år som utbytesstudent på high school i USA med drama på schemat. Hans mormor var dessutom skådespelare. Bild: Karin Wesslén
Grunden till Niklas Engdahls teaterintresse lades under ett år som utbytesstudent på high school i USA med drama på schemat. Hans mormor var dessutom skådespelare. Bild: Karin Wesslén

Teaterintresset föddes under ett år som utbytesstudent på high school i USA med drama på schemat. Ett ämne som egentligen inte var främmande för Niklas, vars mormor varit skådespelare på Helsingborgs stadsteater och senare undervisade på scenskolan i Stockholm.

– Hon var min teaterkompis. När jag gick på scenskolan i Göteborg tog hon tåget ner ett par gånger varje år och bodde hos mig. Hon tittade på lektionerna och vi gick mycket på teater.

Vemodig och speciell tid

Han har valt ett tufft yrke och har i perioder haft svackor. På senare år har han filmat mycket, det är två nya säsonger av "Den inre cirkeln" på gång och dessutom läser han regelbundet in ljudböcker. Flera gånger har han nominerats till – och även vunnit – Stora ljudboks-priset.

– Det är en rolig tid mitt i livet just nu – och samtidigt vemodig och speciell, säger han.

I början av sommaren gick hans pappa oväntat bort, en händelse som gav nya perspektiv på livet.

– Jag har märkt hur jag och mina två syskon och mamma har hjälpts åt och stöttat varandra. Så samtidigt som det är väldigt sorgligt är det också fint att känna att vi i vår lilla familj finns där för varandra.

Niklas Engdahl

Ålder: Fyller 45 år den 9 september.

Gör: Skådespelare.

Bor: Villa i Enskede.

Familj: Sambo med Moa Westeson, filmproducent. Barnen Olivia-Li, 16, och Vega, 12.

Så firar jag födelsedagen: ”Det blir med min familj, vi kanske går ut och äter tillsammans. Inget större än så.”

Om att fylla 45: ”Jag gillar att fylla år, och jag har ingen åldersnoja. Men när min pappa nyligen gick bort så sattes det lite i perspektiv, det här med ålder och att tiden går. Men födelsedagar tycker jag fortfarande är kul.”

Såg senast: ”Ozark” på Netflix och ”Afterlife” på HBO.

Läser: ”En förlorad man” av Jay Harper. "Läser in den som ljudbok just nu."

Fritidsintresse: Golf. ”Det blev ett uppehåll när barnen var små, men nu är jag återbiten golfspelare. Det är fruktansvärt kul, jag är besatt av det.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.