Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Erik Björklund är en av de miljontals unga människor över hela världen som engagerat sig i klimatkampen. Och han ser, trots allt, relativt optimistiskt på framtiden.
Erik Björklund är en av de miljontals unga människor över hela världen som engagerat sig i klimatkampen. Och han ser, trots allt, relativt optimistiskt på framtiden. "Jag tror man måste behålla hoppet, annars orkar man inte", konstaterar han. Bild: Anna Berglund

Engagerade Erik gläds över det globala uppvaknandet

Hans engagemang för miljön är starkt, självklart och har gett honom nya vänner kring kampen för jorden och hållbara samhällen, såväl socialt som ekologiskt. Och ur den myllan av gemenskap växer sig framtiden hoppfull för Erik Björklund.

– Du hittar mig lätt, bara kolla efter mitt rosa hår, säger Erik när vi stämt träff på Gustav Adolfs torg där rörelsen Fridays For Future genomför klimatdemonstration varje fredag.

Erik är där tillsammans med de andra för att han helt enkelt inte ser någon annan väg. Han berättar om ett engagemang som funnits där länge, men som senaste tiden vuxit allt starkare och präglar hans liv alltmer.

– Att jag blev klimataktivist kom nog successivt. Jag tror att min generation har fått med oss såna tankar redan i skolan. Själv minns jag starkt när jag gjorde ett skolarbete om plasten i havet. Det var nog där nånstans det började, med en stark känsla.

– Det var en brytpunkt när det var omöjligt för mig att blunda och fortsätta som vanligt.

Fredag efter fredag...

En blick som dröjt sig kvar och präglat hans synsätt och engagemang, men på allvar började det den 27 september 2019 när han deltog vid den stora klimatstrejken i Stockholm som lockade över 60 000 människor, som sida vid sida gick genom stan för klimatet och planetens framtid.

– Jag var mitt i tåget och blev så uppfylld av ett starkt hopp. Lyckan över att så många människor på riktigt bryr sig. Följande fredag åkte jag ner till Gustaf Adolfs torg här i Göteborg och anslöt mig till Fridays For Future.

Klimatkampen har gått vidare för Erik varje fredag. Bild: Anna Berglund
Klimatkampen har gått vidare för Erik varje fredag. Bild: Anna Berglund

Sedan dess har Erik varit där varje fredag med banderoller, skyltar och flygblad, pratar med förbipasserande och lockar fler att ansluta.

– Det är många trevliga människor som är här, tillsammans står vi och fryser, även det delar vi och det är fint. Gemenskapen ger så mycket energi, innan kände jag mig lite ensam i mina tankar.

Han är övertygad om att alla mår bra av att engagera sig, att dra sitt strå till stacken.

– Det motar också bort uppgivenheten. Sedan handlar det såklart om att kunna se sig själv i spegeln. Och jag började med mig själv. Tittade på mitt eget liv och livsmönster för att gå in i ett praktiskt omställningsarbete.

Stark relation till naturen

Uppvuxen i Mölnlycke och med en orienteringsfamilj tillbringades mycket tid ute.

– Jag tror absolut det spelar roll, jag har en stark relation till naturen, det präglar en undermedvetet och har nog påverkar mitt engagemang.

Som tonåring gick han samhällsvetenskaplig linje med medieinriktning på Ingrid Segerstedts gymnasium, en skola med tydlig profil för mänskliga rättigheter, demokrati, genomsyrat av ett världssamvete.

– Lärarna var bra på att utveckla och uppmuntra oss att ta aktiv plats i samhället, kombinerat med ett globalt synsätt, säger Erik som trivdes på skolan som inspirerade honom att ta ansvar och bekräftade idén om att tillsammans kan vi förändra världen.

Agerar gärna konferencier

Efter studenten 2016 började Erik studera media och estetiskt kulturellt entreprenörskap vid Göteborgs universitet. På sikt vill han kombinera kulturarbete med humanekologi, och hoppas kunna väva samman konst, kultur och estetik med sitt starka miljöengagemang.

Det senaste halvåret har han blivit en av huvudarrangörerna för Fridays For Future vid större evenemang. Han sköter kommunikation och information via sociala medier och agerar gärna konferencier, som vid klimatstrejken i Göteborg i slutet av november i fjol som lockade över tretusen deltagare.

Greta Thunberg under World Economic Forum i schweiziska Davos i januari. Bild: Markus Schreiber
Greta Thunberg under World Economic Forum i schweiziska Davos i januari. Bild: Markus Schreiber

Erik gläds över det som sker nu, det globala uppvaknandet med Greta Thunberg i spetsen och bakom henne en växande ungdomsrörelse som allt mer högljutt kräver en förändring, som inte tror på ord utan vill se handling. En ilska och besvikelse som blir alltmer tvingande och obekväm för ledare, presidenter och statsministrar. Unga som har eller snart kommer att få rösträtt. Erik är en av dem.

– Forskningen visar på problemet för klimatet just nu, men har också lösningar. Makthavarna måste inse läget och få till systemförändringar snabbt, säger Erik och menar att den rörelsen som vuxit fram fyller två funktioner: rädda klimatet genom starka band och gemenskap.

– Genom att gå samman bryts också den kollektiva handlingsförlamningen. Och det handlar inte om vart man är i livet, kampen är allas.

– Jag har full respekt för de som inte har tid att stå på barrikaderna, men alla kan göra något, kan man inte praktiskt medverka kan man stötta organisationer med pengar, prata miljö, sprida ordet, buren av en känsla att alla kan göra något.

– Omställningen kommer inte att gå smärtfritt, vi måste alla göra uppoffringar, säger han och rättar sig snabbt.

– Å andra sidan kan det vi först ser som uppoffringar omvandlas till något gott, kanske rentav en vinst. I stället för konsumtion och pengar blir de dyrbara resurserna tid och energi.

– Sedan jag började med min personliga omställning och klimatarbete har jag hittat många olika gemenskaper, det i sig ger kraft att förändra, säger Erik vars rosa hår lyser upp där i den gråmulna eftermiddagen bland den tappra skaran som huttrar och bär på viktiga budskap.

Handlingskraft och framtidsljus

De står där som en påminnelse om att klimatförändringarna är ett faktum mitt i allt pågående, spårvagnar, shoppingrundor, människor på väg hit och dit, möten och farväl.

Erik ler vänligt och inte någonstans genom samtalet anas nån dystopi eller att det är lönlöst. I stället sprider han en mjuk osjälviskhet, handlingskraft och framtidsljus.

– Jag tror man måste behålla hoppet, annars orkar man inte.

Erik Björklund

Ålder: 23 år.

Familj: Föräldrar och en storasyster.

Gör: Studerar.

Intressen: Går mycket på bio. Är ett stort marvel-fan, ser alla filmerna på bio. Ibland två gånger.

Vill som klimataktivist åstadkomma: Leva i en värld där ingen behöver fly från sitt hem på grund utav skogsbränder, översvämningar eller orkaner.

Omställning för mig är: Främst en mental förändring, det handlar om att fråga sig själv vad man på riktigt tycker är viktigt i livet och sedan skala bort det onödiga. Jag tror det viktiga är att våga experimentera. Jag upptäckte att det var ganska enkelt att vara vegan, så nu är jag det, i alla fall tills vidare.

Drömmer om: Att slippa oroa mig för framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.