Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Första gången jag kom i kontakt med föreningen var våren 2011 när jag letade efter något som jag och min då femåriga dotter kunde göra under sommaren” berättar Sara Elabed Bild: Lars Hjertberg

Enastående föräldrar skapar nätverk och jubilerar

Hösten 2021 kan föreningen med det göteborgskt fiffiga namnet Enastående föräldrar se tillbaka på 25 års verksamhet.
Sara Elabed är en av många som via föreningslokalen i Majorna hittade ett nytt nätverk för både sig själv och sin dotter.

Sara Elabed öppnar för första gången på länge dörren till Enastående föräldrars föreningslokal på Såggatan i hjärtat av Majorna och kikar in; där vid soffgruppen till höger ligger några färgglada leksaker och bredvid TV-skärmen en hög med barnkläder i små storlekar.

Ett kliv längre in finns kontorsdelen som är så välstädad att man kan ana hur någon tryckte på pausknappen och gick hem när pandemin slog till våren 2020.

Fungerat som samlingspunkt

– Den här lokalen har fungerat som en samlingspunkt för föreningen ända sedan starten 1996. Fast 25-årsjubileet har ju förstås kommit av sig helt, säger Sara Elabed som för egen del kan se tillbaka på tio intensiva år med Enastående föräldrar. Många av dem som styrelseledamot och ett par år till som ordförande.

– Allra första gången jag kom i kontakt med föreningen var våren 2011 när jag letade efter något som jag och min då femåriga dotter kunde göra under sommaren. Jag ville så gärna att vi skulle kunna hitta på något tillsammans men det blir ofta väldigt dyrt när man inte är en kärnfamilj.

– På Göteborgs Stads hemsida jag såg att det fanns en förening som planerade en utflykt med övernattning till Skara sommarland.

Sara betalade in medlemsavgiften och när mor och dotter och kom hem från Skara var båda överens om att det här spännande äventyret smakade mer.

Fick vänner för livet

– Sophia hade roligt och fick nya vänner. Det gjorde att jag kunde koppla av på ett annat sätt och själv träffade jag en annan mamma som jag genast fick bra kontakt med. Hennes dotter är fortfarande Sophias bästa kompis och för egen del fick jag en väninna för livet.

Hösten 2021 har föreningen 58 medlemsfamiljer. En medlemsavgift omfattar både den ensamstående föräldern och dennas/dennes barn, oavsett hur många de är.

– Som mest har vi varit drygt 80 men vi vill väldigt gärna bli fler. Framförallt hoppas vi nå fler pappor, just nu tror jag faktiskt bara vi har fyra stycken.

Varför är det svårt att nå papporna?

– Jag vet inte, kanske de inte riktigt förstått konceptet; att man kan göra saker tillsammans med sina barn och samtidigt få chansen att träffa andra ensamstående föräldrar.

När föreningen samlades för första gången för 25 år sedan var det just ett brett nätverk man ville skapa. En grupp människor som av olika skäl inte ingick i kärnfamiljer men ändå gärna ville hitta på saker att göra tillsammans. En träffpunkt för både vuxna och barn men också en uppsamlingsplats för utbyte av erfarenheter.

Ensamståendes ekonomiska utsatthet

Föreningen lyfter regelbundet frågan om ensamståendes ekonomiska utsatthet och när någon medlem behövt juridisk hjälp har man också kunnat stötta på olika sätt. Kring några frågor har Enastående föräldrar dessutom fungerat som remissinstans för social- och justitiedepartementet.

Annars byggs vardagsprogrammet kring föredrag, olika aktiviteter och utflykter men också uppskattade läger med flera övernattningar.

– Sportlovsresorna till Isaberg var länge mitt favoritarrangemang men nu har vi bytt till Branäs i Värmland för att kunna vara helt säkra på att det finns snö. Annars har vi också haft återkommande lägerverksamhet på Styrsö, naturreservatet på Bassholmen och på Krokholmen öster om Marstrand.

Att åka på läger kostar förstås en slant men föreningen stöttas av bidrag från Göteborgs Stad och man lägger dessutom ner mycket arbete på att söka medel ur olika stiftelsefonder.

– Särskilt under årets första månader är det jättemycket jobb med ansökningarna.

Närmast planeras det för ett gemensamt besök på Lisebergs julbord och i februari har Sara bokat upp en dag på Frisörskolan.

– Mot en mindre avgift kommer både föräldrar och barn att klippas och stajlas. Det arrangemanget vill min Sophia gärna vara med på men annars är hon inte särskilt intresserad längre och när ens barn fyllt 18 år har vi sagt att man inte ska vara medlem längre. Fast jag har börjat fundera lite på om man inte skulle kunna ha någon slags vuxenfortsättning - kanske en bokcirkel eller något sådant.

Sara Elabed

Yrke: IT-medarbetare på Västra Götalandsregionen.

Ålder: 52 år.

Bostad: Villa i Krokslätt.

Familj: Dottern Sophia, 16 år.

Fritidsintressen: Körsång, trädgårdsarbete, friluftsliv och att måla och fixa i hemmet.

Favoritmusik: ”Allätare, gärna rockmusik som Miriam Bryant till exempel.”

Senast lästa bok: ”Nio liv” av Emelie Schepp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.