Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stickad nordisk klassiker i Ingemar Stenmarksmönster

Sara Nevander har länge varit verksam inom textilbranschen.
För fyra år sedan blev hon vd för Sätila of Sweden och inspireras av att föra det anrika företaget vidare in i framtiden.

Lokalerna ligger kvar på samma plats där grundaren Johannes Nilsson år 1896 startade upp med tillverkning av sockor, vantar, mössor och senare övriga plagg. Ett stort genombrott kom under 1970-talet då man i stor skala tillverkade den mössa Ingemar Stenmark använde i backarna. Efter det specialiserade man sig på mössor.

– Mycket av den berättelsen och historiska förankringen i samhället Sätila känns inspirerande för mig. Det är något genuint med den gamla ägargården här intill och att få möjlighet att förvalta den historien om företaget, berättar Sara.

Stenmarksmönstret ingår i mönsterbanken

Hon visar upp en tröja tillverkad i Sätila med det klassiska Stenmarksmönstret. Sömnaden i fabriken har utökats och tanken är att fylla på med fler tröjor kommande år. En stor del av inspirationen kommer från det skandinaviskt neutrala.

– Våra grundpelare är det traditionella, blått, grått, rött, svart, beige, det nordiskt klassiska. Hållbara färger och inga ytterligheter i färgskalan. Vi har ju en ganska stor mönsterbank bakåt, med nordiska mönster som vi applicerar på tröjor så att det blir unikt.

Efter examen som civilekonom började Saras resa inom textilbranschen hos Pelle P i Göteborg, där hon arbetade som ekonomiassistent och säljare. Några år senare fick hon jobb på Sätila of Sweden som ekonomiansvarig och senare produktionschef.

Hängde ute i sticksalen

I december 2017 fick Sara frågan om hon ville ta över som vd på Sätila of Sweden.

– Det var både oväntat men naturligtvis jätteroligt. Lite av vd-jobbet hade jag ju redan i jobbet som produktionschef där jag fick lära mig allt om material och reste mycket till leverantörer, läste på om maskiner och hängde ute i sticksalen. I det jobbet hade jag också mycket med organisation och personal att göra.

Sedan ett år tillbaka är Sara också delägare i företaget. Mindre än en femtedel av Sveriges vd:ar är kvinnor.

Vad tänker du om att vara kvinna på en sådan mansdominerad post?

– Jag reflekterar inte så mycket över den fördelningen och är heller inte för det här med kvotering, utan tänker att man ska komma till en position för att man kan saker och förtjänar det. Sedan är jag uppvuxen med flera storebröder och kanske van vid att ta plats, skrattar Sara.

Tror på högt i tak

Vad gäller ledarskap uppfattar hon inte sig själv som särskilt traditionell.

– Jag ser alla i bolaget som medarbetare och tror på högt i tak och frihet under ansvar. Sedan är vi ett litet företag, där alla hjälper till med olika uppgifter. Jag brukar börja min morgon med att packa order, sedan hjälps vi alla åt med andra jobb som att rengöra maskiner och sådant. Det är lite av det roliga med jobbet, att ingen dag är den andra lik.

Företaget har idag marknader i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, USA och Kanada. Totalt är det 15 anställda och behov finns att anställa fler 2022. Under förra året hade man också ett 125 års jubileum då man tog fram en kollektion med tröjor och klänningar. Sara berättar om företagets varumärkesresa som påbörjades för fem år sedan.

– Vi började om lite från grunden, för att leta upp våra kärnvärden och insåg att vi har så mycket bra i företaget att ta hand om och visa. Många har sömnad i Sverige, men just att kombinera den med stickning är inte så vanligt. Det tar två år att bli en bra stickare, så det är en unik kompetens som vi ska ta tillvara. Sen finns det heller inte så många stickare i Sverige, det är vi och några till, förklarar Sara

Alla prover görs på plats

Idag stickar man det mesta på plats i Sätila. Alla prover som tas fram görs också i huset. Två tekniker är utbildade på det nya mönstringsprogrammet och tar fram alla plagg.

Om du ser tillbaka, blev det som du förväntade dig när du gick in vd Jobbet 2017? Sara ler och funderar en stund.

– Jag vet inte riktigt vilka förväntningar jag hade utan tänkte nog bara att jag ska försöka förvalta bolaget och historien. Sedan hade jag väl inte räknat med de här stora upp- och nedgångarna som varit under pandemin. Men på det stora hela blev det absolut både roligare och mer omväxlande än jag förväntade mig.

Sara Nevander

Ålder: 43 år den 27 januari

Familj: Man, två döttrar

Bor: Landvetter

Yrke : Vd på Sätila of Sweden

Intressen: Löpning, träning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.