Minns du vad du bakade och gjorde på jullovet? Jag behöver inte anstränga mig för att förflytta mig tillbaka till 70-talet i Åmål. Det dyker upp minnen av chokladbollar som jag rullade i mitt barndoms kök och mumsade på med min bästa kompis Maria. Till chokladbollarna dracks det kopiösa mängder mjölk eller o’boy. Jag minns också doften av nybakade norska skolebøller i min mormor Gudruns kök. Som jag älskade att baka med mormor och krypa upp i hennes soffa och titta på jullovsmorgon med Trazan & Banarne.
Den som någon gång bakat bullar vet precis vad jag pratar om. Det är något alldeles speciellt med doften av nybakade bullar med grovstött kardemumma som skapar hungriga doftmoln av vällust.
Det man kan tänka på när man bakar bullar är att vara snål med mjölet. Jag har angett mjöl lite i överkant i receptet för att skapa en lätthanterlig deg. Men i ärlighetens namn använder jag lite mindre när jag själv bakar. Det blir en deg som är lite svår att hantera för ovana händer men ger ack så goda bullar.
Därför är mitt råd att du snålar på de sista två deciliterna mjöl och blandar till en deg som är ganska lös. Degen kommer att sätta sig efter jäsning. Häll ut degen och fös den samman med lätta händer på väl mjölat bakbord. Nu kommer vi till själva rullandet. Lägg degbiten i den ena handen som skall vara utsträckt. Forma din andra hand och kupa den lätt. För med hastiga rörelser den kupade handen runt degbiten så att den formas till en slät bulle. Här gäller det att vara ganska snabb för annars är det lätt att degen fastnar i handen. Med resultatet att du behöver tillföra allt för mycket mjöl som bara kommer att göra bullarna torra i konsistensen.
Jag vill också ge dig en svinnsmart idé att göra chokladbollar där du själv kan variera både fyllning och garnering med det du har hemma. Tänk och se bollarna som ”gör vad du vill” bollar där bara din fantasi sätter gränsen för hur kreativ du kan vara. Givetvis handlar det också om att tillsätta ingredienser som du själv gillar. Min traditionella chokladboll som barn var en helt annan variant som du säkert också ätit och lagat många gånger. Där man blandar smör med socker, kakao, havregryn och rullar i kokosflingor. Det som är så bra med den typen bakning är att riktigt små bagare kan också vara med och rulla. Gå loss på garnering med julgodis som du säkert har hemma och baka kakor, bullar och bollar med personlig fyllning och topping.
Mycket talar för att vi kommer att vara hemma julen 2021 och ha tid att baka och laga mat tillsammans. För en sak är vi nog alla överens om, nybakat är en doft som gör oss alla glada. Därför har jag tagit fram tre recept på barnsligt goda bakverk som alla kan göra, både små och stora bagare.
På med förklädet och sätt igång och baka allt från fluffiga bullar och sega sockerkaksrutor med massor av godis som garnering.
God jul!
1-2-3 Lyckas med baket, Maria tipsar!
1 Läs noga igenom receptet innan du börjar baka. Det kommer göra att du lättare lyckas med baket.
2 Vispa ägg och socker fluffigt, är detsamma som att vispa länge tills smeten blir vit och tjock. Det tar lite tid så ha tålamod!
3 Var snål med mjölet när du bakar bullar. Ta i lite mjöl i taget och tillsätt hellre lite mer vid utbakning för att bullarna inte skall bli torra och trista.
Skolebrød
Fluffiga bullar på norskt vis med vaniljkräm, glasyr och kokos. Det är bullar från min barndom som jag ofta bakade med min norska mormor Gudrun. Degen får gärna vara ganska så lös, eftersom det kommer att ge saftiga bullar. Häll ut degen på väl mjölat bakbord och forma den med mjöliga händer till runda bullar. Lycka till!
ca 24 bullar
Du behöver:
Vetedeg
100 g smör
5 dl mjölk, 3 %
1 paket jäst, 50 g
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor
1 nypa salt
ca 11-12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
2–3 dl vaniljkräm
Garnering
3 dl florsocker
1 äggvita
1 msk citronsaft
kokosflingor
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm, 37 °.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker och knäck ner ägget, blanda till sockret löst sig.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel, tills det är grovstött och tillsätt i degspadet tillsammans med salt. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta in mjölet ordentligt tills degen är smidig. Täck bunken med en bakduk och jäs till dubbel storlek i ca 1 timme.
Forma degen till en lång rulle och ta ut ca 24 bitar. Rulla till bullar och lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knäck ner ägget till pensling i en bunke och vispa lätt samman med en gaffel. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
Gör en grov i mitten med tummen i varje bulle. Skeda ner vaniljkräm eller spritsa ut med spritspåse i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 8–10 minuter tills bullarna är genomgräddade och fått fin färg. Låt svalna på galler.
Vispa samman florsocker med äggvita och citronsaft till en tjock glasyr. Spritsa eller bred ut glasyren på bullarna men se till att inte fördela glasyren över vaniljkrämen. Toppa med kokosflingor.
Chokladbollar med vit choklad och strössel
Vad kan vara godare än chokladbollar där du kan variera innehållet efter favoritkaka? Mixa spröda kakor som oreo eller varför inte pepparkakor och blanda med färskost och hackad choklad. Bollarna doppas till sist med smält choklad och här kan du variera med smält choklad som du gillar.
ca 15–20 bollar
Du behöver:
Bollarna
500 g kakor, t.ex. oreokakor eller choclate chipcookies eller pepparkakor
200 g färskost, tex. Philadelphiaost I neutral smak
50 g mjölkchoklad, grovhackad
Garnering
300 g vit choklad
valfri strössel eller finhackad mjölkchoklad
Gör så här:
Mixa kakorna till smulor i en matberedare och blanda med färskosten och hackad choklad till en deg. Ställ i kylen i minst 30 minuter för att smeten skall bli lite fastare i konsistensen.
Rulla till bollar och lägg på ett fat. Grovhacka chokladen till garnering och smält i mikron eller över vattenbad.
Doppa bollarna i chokladen genom att använda två gafflar och för ner bollarna en i taget i den smälta chokladen. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Toppa med valfri strössel och låt chokladen stelna helt i kylen.
Silviakaka med nonstop
Saftig sockerkaka som räcker till många. Kakan blir härligt seg i konsistensen och toppas med äggkräm och sedan är det bara att gå loss på garneringen. Toppa som här med julen godis som nonstop eller varför inte skumtomtar och hackad choklad. Bär och kokos är precis lika gott. Låt fantasin flöda.
ca 15–20 bitar
Du behöver:
Kakan
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl kallt vatten
smör till formen
Garnering
125 g smör
1 ½ dl socker
½ tsk äkta vaniljpulver
2 äggulor
Valfritt godis eller kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form som mäter ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Börja med att göra kaksmeten.
Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt socker. Vispa med en elvisp tills smeten är tjock och pösig. Blanda vetemjöl med bakpulver och vispa ner. Blanda till sist ner vatten och fördela ut kaksmeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter tills kakan är genomgräddad. Ställ att svalna.
Smält smöret till garneringen i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt socker, puttra samman på låg temperatur tills sockret smält. Dra kastrullen från värmen och blanda ner vaniljpulver och äggulor. Vispa tills alla ingredienser är väl blandade. Bred glasyren över kakan och garnera med valfritt godis eller kokosflingor. Skär i rutor.
Recept: Maria Zihammou