En bransch i ständig förändring innebär många utmaningar. Owe Bergsten har alltid trott starkt på produkten och det har gjort honom uthållig under tuffa perioder. Nu ser han fram emot att den nya konsolen släpps i vår.
En bransch i ständig förändring innebär många utmaningar. Owe Bergsten har alltid trott starkt på produkten och det har gjort honom uthållig under tuffa perioder. Nu ser han fram emot att den nya konsolen släpps i vår.

En man som heter Owe vill inte sluta leka

Owe Bergsten har aldrig slutat att syssla med leksaker. Sedan han introducerade tv-spelet i Sverige har jobbet varit en lek, trots att det inneburit arbetsveckor på upp till åttio timmar.

ANNONS
|

Owe Bergsten är uppvuxen vid torget i Kungsbacka och har istället för att lämna småstaden skapat sin karriär i hemkommunen.

– Allt som behövs finns här. Närheten till hav, storstad och flygplats, säger han.

Flygplatsen besöks ofta. Teknikintresset har gjort att Owe Bergsten blickat österut och under hela sitt yrkesverksamma liv har han rest fram och tillbaka till Asien.

Efter en avbruten universitetsutbildning på Väg och vatten på Chalmers, där studentlivet lockade mer än själva studierna, startade Owe och hans kompanjon 1973 en radioaffär i Kungsbacka.

De sålde lösa enheter av stereoutrustning och Owe började regelbundet besöka Hongkong, Taiwan och Singapore, för att uppleva teknik som ännu inte gick att skåda i Sverige. En januariförmiddag 1981, ett par timmar innan planet hem från Singapore skulle lyfta, såg han ett Game & Watch-spel i en fotobutik. Han slog till, och spelade hela vägen hem. På baksidan stod ett för honom okänt namn, Nintendo, och han bestämde sig för att kontakta företaget. Ett beslut som kom att påverka hela hans liv, och antagligen många andras också.

ANNONS

– Jag fick inget svar vid första försöket, och inte andra heller, men jag trodde mycket på det här, så jag gav mig inte, säger Owe Bergsten.


    Jobbet har varit en ständig lek för Owe. Bild: Mia Sandblom
Jobbet har varit en ständig lek för Owe. Bild: Mia Sandblom

Sensommaren samma år, ett halvår efter att han av en slump hittade det lilla fickspelet i Singapore stod det klart att Alga, landets ledande spelföretag på den tiden, inte tänkte importera Nintendo.

Owe Bergstens Bergsala fick chansen, och tog den. Minimiordern på Game & Watch var 10000, för en miljon kronor. Mycket, för en radiobutik i början av 80-talet. Utmaningen i det läget var att sälja in den hos en återförsäljare. Ur & Penn nappade till slut på den smidiga produkten och lanserade den lagom till julhandeln. I butikerna erbjöds provspelning, och konsumenterna som då främst bestod av unga pojkar blev frälsta direkt. Ett par år senare hade 1,7 miljoner spel sålts i Norden. Radioaffären såldes när Game & Watch-succén var ett faktum.

Owes karriär inom leksaksbranschen började egentligen långt tidigare.

Som tonåring extrajobbade han i en leksaksaffär på gatan där han bodde. Hans kolleger var äldre damer som saknade kunskap och intresse för de tekniska prylar som blev alltmer populära under 60-talet. Det blev Owes uppgift att sätta sig in i hur tåg och bilbanor fungerade och instruera kunderna.

ANNONS

Han har sedan haft nytta av sina erfarenheter i servicebranschen när han gått vidare i karriären. Tiden som radiohandlare gav honom insikt i hur butiksägare tänker, vilket underlättade när han började sälja in tv-spelen hos återförsäljare.

– Man behöver inte studera för att lära sig att göra affärer. Köp in för en krona och sälj för två, säger han.

I dag är Bergsala Nintendos distributör i hela Norden samt Baltikum, och huvudkontoret där 25 personer sitter, ligger fortfarande i Kungsbacka.

– Jag reser numera till Japan fem-sex gånger om året. Men jag har trappat ner på arbetet. Jag ser till att hinna segla och spela golf och tennis på fritiden, säger Owe Bergsten.

Intresset för tekniken lever vidare. Han tycker själv att han har bra koll på produkterna han säljer. Det är precis fyrtio år sedan Bergsala grundades och inom tv-spelsbranschen har mycket hänt. De långsiktiga strategierna saknades under 80-talet och det satte Bergsala i svåra situationer. När de små fickspelen inte längre gick att sälja gick det ett par tunga år innan Nintendos klassiska spelkonsol NES kom och Owe Bergsten övertalade japanerna att släppa det i Sverige, först i hela Europa.

– Genom åren har jag ju fått bra kontakt med ledningen. Men det var öppnare förr. Man kände sig utvald när man kände till produkterna ett år innan de såldes. Den insynen finns inte längre, och nu släpps spelen samtidigt över hela världen, säger han.

ANNONS

Att branschen är föränderlig och Nintendo hela tiden utvecklas i takt med teknikens framsteg har gjort att jobbet som VD för tv-spelsföretaget fortsätter roa Owe Bergsten, som inte har några planer på att gå i pension.

– Jobbar man med det som är roligt så blir man inte trött, säger 66-åringen.

Fakta: Owe Bergsten

Ålder: 66

Bor: Onsala

Familj: En vuxen son.

Yrke: VD för Bergsala.

Intressen: Teknik, golf, tennis och segling.

ANNONS