”En käftsmäll från Gud fick mig att ändra livsstil”

Robin Borg har levt ett stormigt liv, fyllt med droger. Men det har vänt. När hans svårt sjuka mamma fick livet tillbaka ändrades livet även för Robin.

ANNONS
|

Två händelser i Robin Borgs liv har varit avgörande för att han har kunnat lämna missbruk och ett destruktivt liv bakom sig. Den ena var en upplevelse när han var påtänd och han såg sig själv klarare än någonsin med alla sina fel och brister. Den andra när hans svårt sjuka mamma genomgick en lungtransplantation och fick livet tillbaka.

När rädslan försvann tog jag tag i mina egna problem.

– Mitt destruktiva liv kan hänga ihop med mammas dödliga lungsjukdom. Jag har alltid levt med vet­skapen och rädslan att hon kan dö före oss andra. Den oron har följt mig hela livet. Men när mamma fick nya lungor kom vändpunkten för mig också. När rädslan försvann så kunde jag plötsligt ta tag i mina egna problem.

ANNONS

När vi ses har Robin just flyttat in i ett kollektiv på landet i Lindome. Nästa dag ska han börja ett nytt jobb som snickare. Och tillsammans med en vän håller han på att arbeta fram en kursplan som berör psykisk ohälsa och beroende. Mycket har fallit på plats. Nu formar han sitt eget liv, säger han. Robin besitter en god verbal förmåga. Ofta dröjer han med svaret men när det kommer är det välformulerat och genomtänkt. Så bra som livet är idag har det inte alltid varit. Länge har han kämpat mot missbruk, inre oro och oförmåga att hantera sitt känsloliv.

– Jag har varit känslomässigt hämmad. Innan löste jag det med droger, men det gjorde mig också lättirriterad. Jag tände till lätt och hamnade i slagsmål. Jag hade inget konsekvens­tänkande alls. Tur att jag är så liten och klen och mest har åkt på stryk och inte orsakat allt för stora skador.

Robin är uppvuxen på Öckerö med föräldrar och en yngre bror. När han var 10 år diagnostiserades han med adhd och började då medicinera. Som barn var han impulsiv och det hände alltid saker runt honom.

– Åtta frakturer i kroppen, hjärnskakningar och många slagsmål. Jag hade mycket energi och svårt att sitta still. Mamma vågade inte säga till för då blev jag arg och kastade saker omkring mig. Jag har inte haft så mycket regler utan har fått göra som jag velat. Mamma har valt den enkla vägen kan man säga. Men jag vet inte hur det hade blivit om hon sagt till, jag kan inte lägga det här på mamma. Det är inte hennes fel. Jag har skyllt på mina föräldrar och inte sett mina egna brister. Vi gör så gott vi kan med det vi har.

ANNONS

Söp och drogade på helgerna

Alkohol kom tidigt in i bilden. Han var 15 år när han började supa till på helgerna. Så småningom provade han cannabis och andra droger. Uppväxten präglades av funderingar som han höll för sig själv. Då hade han svårt att klä i ord hur han mådde. Mycket handlade om hans mamma Madeleines lungsjukdom och oron han kände.

– Jag var livrädd att mamma skulle dö, men jag pratade aldrig med mina föräldrar om det eller om känslor överhuvudtaget. Jag har aldrig vågat uttrycka känslor. När mamma frågade hur jag mådde så sa jag ”bra”, sen kollade jag på serier för att slippa ta tag i hur jag mådde.

Robin beskriver sig som inåtvänd under den här tiden. Han var annorlunda och det upplevda utanförskapet var en följeslagare. adhd-medicinen påverkade honom negativt. Den gjorde honom apatisk, tycker han. Han hade önskat att han fått mental träning som barn istället för mediciner.

Med drogerna fick han nya vänner

Med drogerna fick han nya vänner och han kände en gemen­skap som han saknat. De negativa effekterna av missbruket kom några år senare. Inombords pågick en kamp som han utkämpade på egen hand utan inblandning från någon annan. Ibland kunde han tänka att om hans mamma dog skulle han bli ledsen och då skulle andra de det och bry sig om honom.

ANNONS

– Jag kunde tänka den tanken. Jag trodde att det skulle lösa mina problem. Det känns jättekonstigt när jag tänker på det nu.

Så kom första vändpunkten. Det var en kväll för cirka fyra år sedan. Robin tog en blandning med många olika preparat och upplevde vad han kallar en käftsmäll från Gud.

– I ruset såg jag mig själv och hur fel allt hade gått. Jag såg mig som en dålig person som var egoistisk och uppkäftig. Det var många upplevelser och allt var väldigt rörigt. Men den upplevelsen ändrade mitt liv, kändes det som. Från den stunden har jag gjort allt för att vara nykter och bli en bättre människa.

Andra vändpunkten. För två år sedan mådde Robins mamma sämre än någonsin. Lungorna var på väg att lägga av helt. Hon var uppsatt på transplantationslistan och väntade på ett par nya lungor. När hon kort därefter genomgick en lungtransplantation förändrades livet totalt även för Robin.

– När mamma kom tillbaka och fick energi och var tacksam mot livet så kände jag ”wow”, jag kunde åka med på den vågen.

Alternativa metoder har varit hans väg

Men de viktiga vändpunkterna innebär inte att vägen till ett nyktert liv har varit spikrak. Efter första vändpunkten tog han ett återfall och han drabbades av psykisk ohälsa och var sjukskriven i över ett år. Han blev bättre, men bröt ihop igen. Under en period bodde han i Åre och försökte hitta lugnet. Men han var fortfarande skör och omställningen blev för mycket. Han insjuknade igen och hamnade på psyket. Hans främsta redskap för att komma tillbaka har varit meditation, löpning och de coacher och mentorer som han har mött på vägen. Man anar att han inte tycker att han blivit hjälpt från traditionellt håll. Alternativa metoder har varit hans väg och han har gått flera kurser och utbildningar inom andlig coachning och utveckling. Han provade ett möte med NA (Anonyma narko­maner) men tyckte inte att det passade honom.

ANNONS

– När man sa: ”jag är beroende” så tappade jag det. Jag tror att mina tankar formar min verklighet. Säger jag att jag är beroende så blir jag det, så tänker jag. Jag vet att jag har en beroendekaraktär och jag behöver inte upprepa det.

Suget efter droger kommer över honom ibland, men de perioderna blir kortare. Då ger han sig ut och joggar. Det har bara gått några veckor sedan han flyttade in i kollektivet. Han trivs med att bo ihop med andra och att verka i ett sammanhang. Han trivs med tillvaron. Tillsammans med en vän i kollektivet, som är samtalsterapeut, drar han upp planer för en kurs där man ska arbeta med psykisk ohälsa och missbruk. Man kommer väva samman mental träning med fysiskt arbete och lära ut tekniker för hur man hanterar känslor. Snickeri är det fysiska arbetet i kursen. Tanken är att Robin ska bidra med sina kunskaper i ett renoveringsprojekt.

– Jag känner att jag är vägledd och att det finns något som backar upp mig, man kan kalla det Gud eller energi, det finns många benämningar. Jag är på väg åt rätt håll. Livet är synkront med mina tankar. Just nu är allt väldigt bra.

ANNONS

Robin Borg

Ålder: 27 år

Bor: I ett kollektiv på landet i Lindome.

Gör: Snickare, planerar kurser, andlig coach.

Familj: Föräldrar och en yngre bror på Hönö.

Intressen: Frigörande dans, brukar gå på olika ställen i stan.

Har anordnat ett eget evenemang. Lära mig mer om hälsa och välmående i en bred aspekt. Spela gitarr, odlar, vara ute och gå i naturen. Segla på sommaren i den egna båten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS