Karim Zendegani, krönikör.
Karim Zendegani, krönikör. Bild: Anders Hofgren

En hård människosyn har spridit sig i offentligheten

I de tuffa tider vi just nu befinner oss i slår Karim Zendegani ett slag för godheten. ”Det finns forskning som visar att godhet och snälla handlingar triggar hjärnans belöningssystem och gör oss gladare. Vi mår helt enkelt bra av att göra gott för andra”, skriver han i sin krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns ord och handlingar som finns runt omkring oss, men de märks inte. Antingen trängs de undan i livets vardagliga brus eller så finns de så nära oss att det blir svårt att se dem. Ta till exempel det här med godhet. Med tanke på vad som har hänt runt omkring oss de senaste fyra åren i världspolitiken, den höga nivån av råhet, cynism och rent av elakhet som vi alla har omgärdats av så har panikkänslan varit påtaglig. Att vara snäll verkar inte vara på modet just nu utan efterfrågan på hårdare tag har stått i fokus. En ganska kall och hård människosyn har spridit sig i offentligheten där godhet likställs med naivitet och feghet. Att vara tuff är normen.

ANNONS

Men sanningen är att godhet är bra för oss. Det finns forskning som visar att godhet och snälla handlingar triggar hjärnans belöningssystem och gör oss gladare. Vi mår helt enkelt bra av att göra gott för andra. Förutom att vänliga handlingar kan ge positiva konsekvenser i form av att man får tillbaka uppskattning eller ett leende, så kan det också skapa en kedja av goda handlingar som sprids vidare. Godhetens spiral. Tänk om var och en av oss ser som en huvudsaklig uppgift att skapa god stämning runt omkring sig, blir inte livet enklare då? Särskilt nu när vi behöver det som mest.

Jag är lyckligt lottad som bor i det här landet. Vårt land har enligt mig en tradition av att ”organisera godhet”. Jag tänker på Jonas, Amanda och Fatima som står dag ut och dag in på fotbollsplanen och på frivillig basis leder ungdomarna. Alla ideella föreningar och frivilliga som ställer upp för den goda sakens skull och skapar meningsfulla aktiviteter för våra barn och ungdomar, liksom våra ideella föreningar som skapar möten som sin tur ökar både det sociala kapitalet och tilliten. Ibland ter sig dessa handlingar så vardagliga och vanliga att vi tar dem för givet. Vi glömmer bort att hela vårt samhälle bygger på det. Tänk om allt det här inte fanns?

ANNONS

Även om många har åsikter om skattenivån i Sverige så får man ändå erkänna att det finns en godhet inbyggd även här. Oavsett om du är rik eller fattig så ska du få de mest grundläggande behoven tillfredsställda som utbildning och sjukvård. Kanske har våra förändrade livsvillkor under senaste året skapat ett större behov av goda handlingar och att se vänlighet hos andra människor. Ett leende, några oväntade vänliga ord får oss att känna att vi lever och vi finns. Det är olikt mig att säga det här men faktiskt så önskar jag en gnutta mer naivitet hos mig själv och andra.

Det sägs att ”Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter” och att vara snäll är att vara banal och enkelspårig. Då vill jag hänga upp en broderad tavla på väggen med texten ”allt som du vill att andra ska göra mot dig, ska du göra mot andra”. Är inte det lyckans verktyg?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS