Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Toresson är en av de drivande krafterna i föreningen  ”Faluborgare – göteborgskor i Falun”, som i år firar sitt 30-årsjubileum. Bild: Lina Norman
Anna Toresson är en av de drivande krafterna i föreningen ”Faluborgare – göteborgskor i Falun”, som i år firar sitt 30-årsjubileum. Bild: Lina Norman

En del av Annas hjärta kommer alltid slå för Göteborg

De drar Göteborgsvitsar, äter skaldjur och firar Adas namnsdag. Föreningen ”Faluborgare – göteborgskor i Falun” har funnits i trettio år och Anna Toresson, som lämnade Västkusten i början av åttiotalet, har varit aktiv ända sedan starten.
– Hör vi nån på stan som pratar göteborgska, då bjuder vi in!

Man behöver inte nödvändigtvis vara född i Göteborg, men man ska ha vuxit upp i staden och kunna språket för att kvala in som Faluborgare.

– Vi brukar ha språktest, säger Anna Toresson och skrattar lite. Då får den som är ny ställa sig på en stol och säga något på göteborgska, och sedan jublar vi alla. Kan man någon Göteborgsvits är det ett plus, men annars är det vår webbredaktör som är vitsansvarig. Hon berättar alltid vitsar när vi träffas. Vi vet vad som ska komma men vi skrattar alltid ändå. Det är befriande med skratt.

Flyttade till Dalarna 1983

Utanför Annas hus i Falun vajar en Göteborgsflagga i vinden. Själv flyttade Anna från västkusten till Dalarna 1983, då hennes man fick jobb i Falun.

– På den tiden var vi unga och vana att gå på Avenyn, fortsätter Anna. Det var med stor sorg vi lämnade Göteborg och när vi först kom hit tyckte jag att det var fruktansvärt. Gågatan tog slut efter fem minuter. Nu har jag vant mig med småstaden och kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Men då var det hemskt.

Utöver det sociala fyller föreningen Faluborgare även en praktisk funktion. ”En nyinflyttad medlem fick jobb via vår Facebookgrupp. Om någons barn till exempel söker boende i Göteborg kan man lägga ut en förfrågan i gruppen – eller om man behöver ha något fraktat till eller från Göteborg", berättar Anna. Bild: Lina Norman
Utöver det sociala fyller föreningen Faluborgare även en praktisk funktion. ”En nyinflyttad medlem fick jobb via vår Facebookgrupp. Om någons barn till exempel söker boende i Göteborg kan man lägga ut en förfrågan i gruppen – eller om man behöver ha något fraktat till eller från Göteborg", berättar Anna. Bild: Lina Norman

Föreningen Faluborgare bildades för trettio år sedan då Anna, en granne och grannens väninna – alla från Göteborg – fick en idé som gick ut på att samla ihop alla göteborgskor de kände i Falun.

– Vi har inget riktigt medlemsregister, förklarar Anna. Folk kommer och går. Ibland kan man vara jätteaktiv och vara med på alla träffar, ibland inte. Men vi är cirka fyrtio stycken i åldern 25-90 år. Hör vi någon på stan som pratar göteborgska, då bjuder vi in. Det var så det startade – detta var ju innan sociala medier – och sedan gav det ringar på vattnet. Att vi firar trettioårsjubileum i år är lite häftigt!

Årlig skaldjursfrossa

I början träffades göteborgskorna i Falun ungefär en gång i månaden – nu för tiden sker träffarna mer spontant även om det finns vissa stående datum och aktiviteter.

– Den 6 november äter vi Gustav Adolfs-bakelse! Vi har också en årlig skaldjursfrossa – den är väldigt populär! Då sjunger vi Göteborgsvisor, drar de återkommande vitsarna och har de här tröjorna på oss.

Anna ler en aning och tittar ned på den tröja hon bär med trycket ”I love Göteborg”. Hon berättar om en göteborgare i trakten som de brukar beställa skaldjur från.

– Thomas Kristenson. Han är vår hovleverantör, helt suverän! Han kokar kräftor som ingen annan.

Firade Adas namnsdag

Senast Faluborgarna sågs var i samband med Adas namnsdag. Varje år skålas det på restaurang den 10 mars.

– Och så brukar vi sjunga den här... ”Ada har lagt sig med papiljotter...” – hur går den nu? ”Oh boy, Oh boy” heter den i alla fall.

Anna skrattar återigen när hon lägger till:

– Vi sjunger också alltid ”Knô dig in” när vi träffas – även på restaurang. Vi bjuder på det!

Hur det stundande trettioårsjubileet ska firas är ännu inte helt fastställt, men vid femtonårsjubileet reste en grupp Faluborgare tillsammans till den forna hemstaden.

– Vi åkte spårvagn och hade en megafon med oss, säger Anna. Alla som hade något att berätta, ”där gick jag i skolan”, kunde använda den. Det var väldigt roligt.

Utanför Annas hus i Falun vajar en Göteborgsflagga i vinden. Bild: Lina Norman
Utanför Annas hus i Falun vajar en Göteborgsflagga i vinden. Bild: Lina Norman

Det var även i den vevan som Faluborgarna fick den flagga Anna hissat för dagen.

– Jag ringde till Göteborgs stad och berättade att vi fanns och att vi skulle åka ner. Jag frågade egentligen om de hade några pennor eller annat vi kunde få. Då kom denna flagga på posten – helt otroligt! Vi hade sedan med oss den på tåget och den har även varit med mig i New York.

På scen med Håkan

Anna berättar att hon reste med sin dotter till USA för att se Håkan Hellström och att det slutade med att flaggan hamnade på scenen.

– Jag stod bra till och skickade upp den, säger Anna med ett leende. Håkan sprang sedan omkring med den. Det var lite kul!

Anna konstaterar vidare att det hon saknar mest från Göteborg är havet.

– Det gör nog de flesta av oss Faluborgare. Men vi har ju sjön Runn här som är helt okej.

Enda kravet: göteborgskan!

Utöver de större festligheterna med skaldjur, vitsmaraton och bakelser träffas Göteborgskvinnorna i Falun lite då och då.

– Kommer det hit en artist eller annan Göteborgsprofil försöker vi samlas, de som kan. Ibland går vi på någon utställning. Det beror lite på vad vi har lust med och vad som bjuds. Allt är väldigt opretentiöst och kravlöst. Det enda kravet är göteborgskan!

Anna Toresson

Ålder: 62 år.

Bor: Falun.

Familj: Man, barn och barnbarn.

Gör: Jobbar med redovisning.

Intressen: Familj, dans och musik.

Mer information om föreningen: faluborgare.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.