Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag jobbar rätt lagom numera, ungefär halvtid” säger Bengt Magnusson, nyhetsankare på TV4, som nu fyller 70 år. Bild: Janerik Henriksson
”Jag jobbar rätt lagom numera, ungefär halvtid” säger Bengt Magnusson, nyhetsankare på TV4, som nu fyller 70 år. Bild: Janerik Henriksson

En bra story driver fortfarande Bengt Magnusson

För 30 år sedan ledde han TV4:s första nyhetssändning. Han är numera folkpensionär, men som nyhetsankare har Bengt Magnusson bara lättat halvvägs – till en halvtid.
– Det är en förmån att få fortsätta jobba trots att jag fyller 70.

Bengt Magnussons trygga uppsyn och karaktäristiska basröst är välbekant för de flesta. Med få avbrott har han sedan 1990 lotsat TV4:s tittare genom de största – och även de minsta – nyhetshändelserna. Han har förvisso inte bara jobbat med nyheter. Han och Malou von Sivers startade programmet ”Gomorron”, som blev en förlaga till ”Nyhetsmorgon”. Han har också lett ”Vem vill bli miljonär” och flera galor.

I 50 år har Bengt varit journalist, och mycket har hänt med journalistiken under den tiden. Det görs fler avslöjanden numera, tycker han. Även tonen har förändrats till det bättre.

– Vi är längre bort ifrån det officiösa jämfört med hur det var när jag startade. Tidigare var det oftare så att man tog det som ledande politiker och näringslivstoppar sa för sanning. Numera sker en oerhört mycket mer kvalificerad granskning.

I händelsernas centrum

Under åren på tv-kanalen har han lotsat tittarna genom händelser som Estonias förlisning, 11 september-attackerna och mordet på Anna Lindh. Tidigare arbetade han på Sveriges Radio och Sveriges Television. Då bevakade han händelser som ambassaddramat 1975 och mordet på statsminister Olof Palme 1986.

Vad får man respons från tittare när man sänder nyheter?

– Det finns vissa saker där man vet att man får reaktioner från olika sidor. Nu senast när vi rapporterade från Nagorno-Karabach så mejlade väldigt många in och hade synpunkter på att vi antingen var pro-armeniska eller pro-azerbadjanska. Men de stora händelserna är ofta inte partsskiljande, utan ger kanske upphov till glädje, förvåning, eller förskräckelse.

Drömde om att bli diplomat

På sätt och vis kan man hävda att Bengt Magnusson går i fotspåren efter sin pappa. Åke Magnusson var nyhetsankare i ”Aktuellt” i slutet av 1960-talet. Journalistik och samhällsfrågor diskuterades livligt hemma vid köksbordet, och visst inspirerade pappa Åke. Men Bengt hade från början siktet inställt på annat håll – det var diplomat han skulle bli.

– Jag började på den tidens pol mag-utbildning. Första året läste man nationalekonomi och statistik och det var väldigt trist, tyckte jag. Men jag blev ganska bra på bowling! Sedan kom jag underfund med att det där var ingenting för mig. Då sökte jag in till Journalisthögskolan.

De minnesgoda vet att Bengt Magnusson ledde ”Sportnytt” på 1980-talet. Men han har en bredd på sina intressen och upplever gärna all sorters kultur. Att se Bengt Magnusson i en teaterpublik är inte ovanligt. Det beror till del på hans hustru Karin, som varit frilansande regissör och under åtta år chefade över Norrbottensteatern.

Helgpendlade norrut

På den tiden helgpendlade han en del norröver. Nu är Karin tillbaka i Stockholm och de umgås gärna både på tu man hand och med resten av familjen. Detta coronaår har de tillbringat mycket tid på lantstället i skärgården. Bengt var ”portad” från TV4 i sju månader på grund av att han befinner sig i riskgrupp för covid-19.

Nu har han återupptagit arbetet – men på halvtid, för att få tid till barn och barnbarn. Efter 50 år med journalistiken är det i grund och botten samma drivkraft som håller igång Bengt Magnusson.

– Om man vet att man har en bra och angelägen story att berätta gör man det med stor glädje, och förhoppningsvis gör man det med en del nytta genom att se till att folk får information om skeenden och missförhållanden. Jag tycker det är fint, journalistiken är som bäst när den kan ge effekt på människors agerande.

Bengt Magnusson

Ålder: Fyller 70 år den 26 november.

Gör: Journalist, programledare och nyhetsankare på TV4.

Bor: Hyresrätt på Södermalm, Stockholm.

Familj: Hustrun Karin, dottern Sanna och svärsonen Frej. Barnbarnen Joseph och Harry.

Så firar jag födelsedagen: ”I dessa tider skulle jag tro att det blir ett förhållandevis stillsamt firande. Sedan får vi se om vi kan ställa till med en större fest nästa år, då hustrun och jag fyller 140 tillsammans.”

Om att fylla 70: ”Alternativet är ju till det sämre. Sedan är det väl inte särskilt kul att bli äldre, men å andra sidan, om jag skulle ha fyllt 60 så hade jag inte haft något av mina barnbarn att glädjas över. Så det finns positiva saker som kommer med stigande ålder.”

Senast sett: Unga Klaras uppsättning av ”Manhattanprojektet”.

Läser: ”Jag läser faktiskt om 'Din stund på jorden' av Wilhelm Moberg. Vi ska ha den i min bokcirkel.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.