Kyokushin karate är en fullkontaktssport där sparkar och slag är tillåtna. Att slå mot huvudet är däremot inte tillåtet.
Kyokushin karate är en fullkontaktssport där sparkar och slag är tillåtna. Att slå mot huvudet är däremot inte tillåtet. Bild: Gustaf Ostberg

Elvira älskar att sparkas och slåss

Att slåss är det roligaste som finns, tycker Elvira Ballay från Stora Höga. Hon tävlar på elitnivå i Kyokushin karate, fullkontaktskarate, där sparkar mot huvudet och knock out är tillåtet. Men karaten har också stärkt henne på det personliga planet och hjälpt henne med pluggandet.

ANNONS
|

Det är nästan helt tyst i den för dagen tomma dojon. Det enda som hörs är det svaga prasslandet av tyg från Elvira Ballays vita dräkt när hon med precisa rörelser och med koncentrerat uttryck sparkar högt i luften. Rörelserna ser ut att flyta ut från hennes kropp, helt utan ansträngning, som vore hon tyngdlös. Men trots att sparkarna och slagen ser fridfulla ut kan de i en tävlingssituation skada och till och med slå en motståndare medvetslös. Och det är en risk som Elvira Ballay gärna tar när hon tävlar i fullkontaktskarate på elitnivå. För att fightas är det roligaste hon vet.

ANNONS

– Jag började träna karate när jag var tre år gammal, min pappa var med och startade en karateklubb och jag fick följa med dit. Allt var på lek och det var roligt, berättar Elvira Ballay som direkt fastnade för stämningen på dojon.

Drogs till den japanska kulturen

Hon har aldrig varit intresserad av lagsporter. Ridning och fotboll som många kompisar höll på med var inget för henne. Istället drogs hon till den japanska kulturen och den strama struktur som utmärker karate.

– Det jag gillar mest är att det är en individuell sport och att den är så strukturerad. Att det finns rutiner och ramar som man ska följa, hur man ska prata. Hierarkin inom karaten gillar jag också, att man ska respektera de äldre i klubben, säger hon.

Elvira Ballay började med karate redan som treåring och tävlade för första gången som sjuåring.
Elvira Ballay började med karate redan som treåring och tävlade för första gången som sjuåring. Bild: Gustaf Ostberg

Hela hennes liv kretsar kring karate. Pappa är hennes coach, mamma är tränare och lillasystern tävlar också i karate. Men att hon och lillasystern skulle ryka ihop och slåss hemma har aldrig hänt.

– Nej, faktiskt inte. Vi kanske har skrikit åt varandra men vi har aldrig slagits. Jag är en lugn person utanför mattan, men på mattan fightas jag för att vinna, säger hon och skrattar.

Fokusera med stängda ögon

Att kunna fokusera och gå in i sig själv under träning och tävling är en förutsättning för att bli framgångsrik i karate. Barn som börjar träna karate övar mycket på att sitta tysta med stängda ögon. Föräldrar blir förvånade när de ser sina barn sitta knäpptysta på rad, något de inte trodde barnen skulle klara av. För Elvira Ballays del har rutinerna i karaten även hjälpt henne på det personliga planet, framför allt under skoltiden.

ANNONS

-Disciplinen från karaten har jag verkligen haft mycket nytta av i skolarbetet, säger hon.

När Elvira Ballay var sju år gammal tävlade hon för första gången. Då var hon rädd för att skada sin motståndare, en kompis, som dessutom var lite yngre. Men motståndaren hade inga sådana funderingar och körde på med full kraft.

– Jag förlorade så klart den fighten men så gör jag inte längre! Nu slåss jag för att vinna och går på för fullt. Man kan få jätteont när man tränar och tävlar, men ju bättre du blir desto mer klarar du av att ta emot slag och sparkar. Min smärttröskel är nog rätt hög, säger hon.

Klarat sig bra

Trots skaderisken med fullkontaktskarate har hon aldrig blivit allvarligt skadad. Hon har däremot fått hårda smällar mot bröstkorgen så hon tappat andan och hon har fått massor av blåmärken.

– Och så bröt jag en tå en gång. Det är allt, säger hon och ler.

Coronapandemin har gjort att hon inte har kunnat träna och tävla som tidigare och nu när SM ska gå av stapeln i september är det första gången som hon tävlar som senior. Det innebär fighter utan kroppsskydd och att knock out är tillåtet.

– Men jag har tävlat mycket utomlands utan skydd tidigare. I många länder är det faktiskt tillåtet. Man kan tuppa av så man får se till att skydda sig med händerna, berättar hon.

ANNONS

Hennes höga ambitioner på mattan har lett henne till många stora tävlingar, både i Sverige och utomlands. En hylla i dojon är fylld till bredden med hennes pokaler och medaljer. Mest stolt är hon över den glänsande bucklan hon fick 2016 när hon som 14-åring vann VM i sin viktklass.

Gemenskapen i dojon är stor och många av kompisarna från när hon var liten tränar fortfarande. De umgås inte riktigt lika mycket på fritiden nu som de gjorde innan, men träffas och håller ihop på tävlingar. Nu när hon har börjat studera till civilingenjör på Chalmers har hon märkt att flera tycker att fullkontaktskarate är läskigt men många är även nyfikna.

Löpning, crossfit och styrketräning

Allsidig träning är viktig för att orka med en fight. Löpning, crossfit och styrketräning kompletterar karateträningen. Inför en stor tävling som SM har hon ett träningsschema som hon följer strikt. Två veckor innan tävling låter hon kroppen återhämta sig.

– I vanliga fall är jag ganska nervös inför en stor tävling, men nu är det första gången som senior, så jag ska bara tävla för att ha kul. Det är lätt att man får prestationsångest, men jag försöker komma ihåg att jag gör det här för att det är kul. Att slåss är det roligaste som finns, avslutar Elvira Ballay.

ANNONS

Elvira Ballay

Gör: Har svart bälte i Kyokushinkarate och studerar på Chalmers Tekniska Högskola

Ålder: 19 år

Bor: Stora Höga

Familj: Pappa, mamma, lillasyster och hunden Bobby

Läser: Studentlitteratur

Lyssnar på: Pop och topplistemusik

Förebild: Emma Markwell, brittisk karateprofil

Aktuell: Tävlar i SM i Kyokushin karate i Stenungsund 25 september

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS