Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Att lyfta handlar mycket om att vara i kontakt med kroppen", säger Ellen Staveborg Kerkelä, som närmast har siktet inställt på SM-tävlingarna i styrkelyft, som inleds i Malmö 26 juni och där Ellen tävlar i 63-kilosklassen. Bild: Peter Svensson

Ellen är psykologen som gör sig redo för det stora lyftet

Första gången Ellen Staveborg Kerkelä tävlade i SM kom hon näst sist. Året därpå tog hon guld. Nu är det dags för tredje SM-starten i 63-kilosklassen i styrkelyft.

Tänk en muskulös kvinna som precis passerat 30-årsstrecket, som väger strax under 63 kilo. Hon står samlad med fötterna stadigt i golvet, blicken fast riktad – och lyfter en skivstång med 167,5 kilo. Eller mer.

Det är den sinnebilden som Ellen Staveborg Kerkelä ser framför sig när hon visualiserar inför kommande tävling. Träningspassen är upp till fyra timmar långa, flera gånger i veckan.

– Det blir nästan ett påslag i kroppen när jag visualiserar ett lyft. Jag kan tänka mig in i att lyfta tungt eller hitta känslan i ett lyft. Eller leta efter en framgångsrik känsla i själva lyftet, förklarar Ellen Staveborg Kerkelä.

Många ritualer

Ritualerna inför själva tävlingsdagen är många. Rätt musik i öronen; tropisk house eller electro-musik och på huvudet: inbakade flätor, på kroppen: träningstrikå och klubbens t-shirt och gärna samma invanda underkläder.

Ellen hittade till GKK (Göteborgs Kraftsportklubb) efter studietiden i Göteborg. Hon är född i Norrköping och har bott på flera ställen däromkring, i en storfamilj med sju syskon. Tonårstiden var turbulent, men siktet var redan då inställt på att bli psykolog. Efter gymnasiet åkte hon en vända till Melbourne och därefter läste hon upp ämnen på Komvux. 22 år gammal kom hon in på psykologlinjen i Göteborg.

– Det var inte så lätt att komma från en stor familj och vara ensam i en ny stad. Jag har aldrig sysslat med någon idrott, men här började jag träna på Friskis & Svettis, berättar Ellen Staveborg Kerkelä som hittade till gymmet efter ett tag.

Bild: Peter Svensson
Bild: Peter Svensson

Väl där fick hon spontana reaktioner på att hon var både stark och skicklig på att lyfta skrot.

Ellen la upp sin strategi för att närma sig tävlandet. Under två år läste hon in sig på ämnet, betade av tabeller, skuggtävlade mot andra – innan hon vågade ta det stora klivet att närma sig en seriös träning med sikte på tävlande.

Som ett andra hem

I dag är klubben som ett andra hem. Hon och sambon (som ska delta i VM i år för samma klubb) har just firat midsommar med klubben.

– Jag hittade en annan typ av familj. Det känns meningsfullt att dela intresset. Det har blivit en livsstil helt enkelt, förklarar Ellen.

Det första jobbet efter psykologutbildningen blev på Skogome kriminalvårdsanstalt. Där har hon arbetat i närmare fem år.

– Skogome var en chans att utveckla min terapeutiska kompetens, samtidigt som jag fick jobba mycket med behandling på ett djupare plan, i en större psykologgrupp. Klienterna är inte dömda till behandling utan de intagna motiveras att gå i behandlingsprogram, på 100 till 300 timmar, i grupp. Jag har alltid varit nyfiken på att förstå på djupet. Det passar mig ganska bra att jobba relationellt. Och att kunna göra skillnad också. Många klienter kommer från svåra bakgrunder och har svårigheter i relationslivet. Jag har ofta funderat på varför många inte har fått hjälp tidigare, påpekar Ellen.

Unga med psykisk ohälsa

Nu går hon vidare till att arbeta med en ung målgrupp, i ett projekt i city på primärvårdsnivå med fokus på att möta unga med psykisk ohälsa.

– Det handlar delvis om att vilja skapa en förändring i ett tidigare skede, men också att vilja ge till någon annan vad jag själv saknat. Jag minns tydligt hur det var som 15-åring. Det var en ganska tuff tid, säger Ellen, som har ganska lätt för att konkretisera vilka steg hon behöver göra för att nå sina delmål, både i yrkeslivet och med träningen.

– Jag vet vad som krävs av mig och jag har god självkännedom och är ganska realistisk. Sedan är det bara att arbeta sig fram, menar Ellen, som försöker att inte låta prestationen ta överhanden i tävlandet, utan letar efter känslan av lust och att vara nöjd med att hon gör sitt bästa.

Ska försöka hålla fokus

Men ibland gör minnesbilden av förlusten i SM, för två år sedan, sig påmind.

– Det var jätteläskigt att förlora, allt blev övermäktigt för mig då. Jag tog tillvara på mitt misslyckande och efteråt tränade jag på saker som var jobbiga, som det här att bli bedömd. När jag vann guld året efter blev jag så glad så att jag nästan inte kunde sova. I år har jag en konkurrent som ligger väldigt nära mig i vikt, så vi får se, säger Ellen, som tänker försöka hålla fokus på att inte jämföra sig, utan ha roligt och göra sitt bästa.

Ellen Staveborg Kerkelä

Ålder: 31 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Sambo.

Yrke: Psykolog.

Egenskaper: Envis, målmedveten, strategisk, inkännande.

Motto: Våga tro på mig själv och leva livet.

Personliga rekord: 150 kilo i knäböj, 100 kilo i bänkpress och 167,5 kilo i marklyft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.