Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Operasångerskan Elin Rombo fyller 45 år och tycker att det är
Operasångerskan Elin Rombo fyller 45 år och tycker att det är "en bra ålder". Födelsedagen ska hon fira tillsammans med maken och sina tre barn i sommarhuset i Skinnskatteberg. Bild: Jessica Gow

​Elin tar ton – och tänjer gärna på gränserna

Snart ska operasångerskan Elin Rombo prova på något hon aldrig har gjort förut: att sjunga samtidigt som hon flyger upphängd i en sele. Hon gillar att utmana sig själv, men det finns gränser och vissa idéer säger hon blankt nej till.

Trots pandemin har hovsångerskan och sopranen Elin Rombo arbetat nästan som vanligt. Även om salongerna inte har kunnat fyllas på grund av restriktionerna har uppdragen fortsatt att ramla in. Och det är viktigt för en frilansare.

– Jag älskar den tillvaron; att inte bara vara knuten till ett ställe utan att kunna jobba var som helst i världen. Sedan kan jag förstås sakna att tillhöra ett gäng av kolleger. Och kanske gå på en sådan där after work, tillägger hon och skrattar.

Tog sin examen 2003

Katrineholmsfödda Elin Rombo upptäckte klassisk operasång under tiden på musikgymnasiet i Norrköping. Efter examen från Operahögskolan 2003 har hon både sjungit stora klassiska operaroller i Sverige och utomlands och medverkat vid många uruppföranden av nyskrivna verk.

En bra röst är förstås en förutsättning i det sammanhanget. Men till Elin Rombos styrka hör också hennes mångsidighet. Hon gillar att skådespela, att hoppa mellan olika uttryck, sjunga nyskrivet och klassiskt, vara rolig och tragisk, gammal och ung. Nu väntar en utmaning utöver det vanliga. Den 29 maj är det premiär för cirkusoperan ”Circus days and nights” på Malmöoperan.

– Jag vet så mycket som att jag ska sjunga samtidigt som jag flyger med en sele, det fick jag testa häromdagen.

Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Föreställningen är ett samarbete med Cirkus Cirkör och den kommer att innebära ombytta roller för de medverkande. Akrobater ska sjunga, sångare och musiker ska flyga. Elin Rombo har tänjt sina fysiska gränser förut, sjungit när hon har hoppat i en fåtölj till exempel. Hon går igång på utmaningar, men inte till vilket pris som helst.

– Det får inte gå ut över sången. Jag vill inte offra klangen för att kunna göra något annat samtidigt. Kan man göra båda är det fantastiskt, men måste jag välja tar jag sången.

Finns det något du absolut inte skulle göra på en scen?

– Klä av mig naken. Jag har blivit tillfrågad flera gånger men jag tycker inte att det passar på en scen. Jag måste kunna stå för det jag gör och jag brukar tänka: Hade jag kunnat visa det här för mormor om hon hade levt? Många regissörer förstår inte vad som gynnar uttrycket, vad som funkar. ”Kan du springa i kolsvart mörker medan du sjunger?” Nej det kan jag inte.

– Men flyga kan jag göra, säger Elin och skrattar till.

Roll som självupptagen operadiva

I höstas klev Elin Rombo in i rollen som självupptagen operadiva i föreställningen ”Prima Donna” på Kungliga Operan. Det var en rollkaraktär väldigt olik henne själv.

– Jag har aldrig kunnat identifiera mig med Maria Callas-typen, sådana där nobla, högtravande sångerskor som enbart lever för sitt kall. När jag pluggade i Kanada hade jag en sträng lärare som sade: ”gör dig inte till”. Hon lärde mig att inte vara divig, det finns så mycket annat man behöver jobba med.

Till Elins bredd hör att sjunga kupletter och 20-talsschlagers med ett band ur Kungliga Hovkapellet. Att emellanåt ägna sig åt helt annan musik än opera är naturligt för henne, och inte så konstigt om man betänker att hon sjöng i alla möjliga genrer när hon var barn hemma i Katrineholm.

Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Hon spelade också i olika band, ”bara i en källarlokal givetvis”, och har provat på de flesta instrument som brukar ingå i ett rockband. Numera är hemmet i Stockholm fyllt av olika sorters musik hela dagarna. Elin sjunger i vardagsrummet, maken Anders, som är violinist i Hovkapellet, övar i källaren och så spelar barnen olika instrument.

– Det låter mycket hemma hos oss!

Hovsångerska sedan 2013

2013 utsågs Elin Rombo till hovsångerska. Hon har sjungit vid flera officiella tillställningar som prinsessan Estelles dop, kungens firande av 40 år på tronen och Nobelprisutdelningen 2014.

– I dag är hovsångerska mest en fin titel men i och med den är man ju lite knuten till hovet. Jag har sjungit mycket för kungafamiljen även i privata sammanhang. Traditionellt förväntas man komma om hovet kallar, men vår kungafamilj är rätt modern, de brukar fråga först om man har tid.

Elin Rombo

Ålder: Fyller 45 år den 29 januari.

Gör: Hovsångerska.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken och violinisten Anders Kjellberg Nilsson, barnen Svante, 13, Fredrika, 10, och Mika, 3.

Så firar hon födelsedagen: Med familjen i sommarhuset i Skinnskatteberg.

Om att fylla 45: ”En bra ålder.”

Lyssnar på: ”De senaste åren har jag snöat in på countrymusik och fått en längtan till Nashville. Det är så långt ifrån det jag själv gör, så jag håller inte på och bedömer en massa, vilket är skönt. Jag ska skriva några låtar till vårt hemmaband, längre än så kommer jag inte att ta det för jag kan verkligen inte sjunga country.”

På fritiden: Snickrar och målar mycket, både hemma i Stockholm och på sommarstället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.