– Därför startade min man Jailton och jag cirkusskolan Unik. Vi är båda cirkusartister och vet hur mycket lättare det går att kommunicera när man gör något tillsammans. Då spelar inte bakgrunden så stor roll längre, säger Elin Lütke, verksamhetschef på Cirkus Unik och med 20 års erfarenhet av cirkusarbete.
Cirkusskola i São Paulo.
Elin har älskat cirkus ända sedan hon gick på cirkusskola hemma i São Paulo. Där stortrivdes hon från första början och hade lätt för sig. Att hänga i trapetserna gick som en dans. Snart var hon med i en cirkusteatergrupp och deltog i många föreställningar. Det gick ett par år. Men att försörja sig var svårt och hon behövde något mer att falla tillbaka på. Ett yrke där hon kunde få jobba för ett bättre, mer inkluderande samhälle. För efter att ha jobbat i favelas, de fattiga slumområdena som finns i anslutning till städerna i Brasilien, visste hon precis vad hon ville. Och på universitetet i São Paulo valde hon den inriktning som passade henne bäst.
– Geografi, som är en blandning av socialhögskola och naturvetenskap, har fått mig att vilja kämpa för det rätta. Det som kan göra skillnad både socioekonomiskt och miljömässigt, säger hon.
Efter studier i Brasilien och många studieresor utomlands gjorde Elin ett studieuppehåll i ett par år. Hon hade mött kärleken i sitt liv och blivit stormande kär.
– Jailton och jag hade träffats tidigare när han var min cirkuslärare. Men när vi sedan träffades igen var det som om blixten slagit ner, säger Elin och ler med hela ansiktet.
Besökte många länder
Och på den vägen är det. Eftersom Jailton var cirkusartist på Cirque du Soleil och turnerade över hela världen ville Elin följa med. De besökte massor av länder tillsammans och Elin passade på att föda parets två barn under den här tiden. Äldsta dottern föddes i Barcelona och den yngsta i Sâo Paulo.
– Det blev många år på resande fot och så småningom kände jag att min ork tog slut. Jag ville ha en fast punkt och jag ville avsluta mina studier. Jailton stöttade mig helt och lät mig bestämma var vi skulle bo.
Rötterna i Göteborg
Elin valde Göteborg. Kanske mest för att hon har rötterna där. Elins mamma Lena bodde kvar i Brasilien med Elins pappa, men i dag spenderar även föräldrarna viss tid i Sverige. Något som förstås gynnar Elin och resten av familjen.
– Jag har alltid haft det bra i livet och det är jag verkligen tacksam för. När jag har stått inför ett vägval har jag ofta fått en speciell känsla eller varit med om en händelse som lett mig rätt. Det har hjälpt mig att fatta beslut.
Det första året i Sverige var dock motigt. Elin pluggade svenska på SFI för att sedan kunna fortsätta på universitetet och Jailton stannade hemma med barnen. Utan personnummer under sitt första år i Göteborg kunde han varken studera, arbeta eller ens gå till vårdcentralen.
– Ja, de första två åren var tuffa. Jag arbetade som servitris samtidigt som jag studerade. Men så småningom fick jag min masterexamen i Global Studies och Jailton fick sitt första jobb. Han blev personlig tränare i pilates när han fick sitt personnummer, så då började livet ordna sig.
Drömmen förverkligades
Så föddes tanken på att starta en cirkusskola i Göteborg. Den drömmen hade funnits i bakhuvudet på Jailton länge. Att det fanns segregation och fattigdom även i Sverige hade förvånat dem efter flytten från Brasilien. Jailton, som själv vuxit upp i en favela, ville liksom Elin göra en insats. 2014 startade de cirkusskolan Unik som snart fanns i flera stadsdelar i Göteborg. När Cirque du Soleil i den vevan besökte staden ställde flera cirkusartister upp ideellt. Allt för att visa barnen hur en cirkusartist kan använda sin kropp och hur långt man kan nå.
– Det kom hundratals barn så det var fantastiskt. Vi hade inte annonserat men det spred sig ändå och massor av barn ville börja, säger Elin och ler åt minnet.
Anställde personal
Cirkus Unik fick fullt upp att göra och fick anställa mer personal. Att cirkus kan fungera som ett förändringsverktyg hade nog få personer tänkt på tidigare. Men för många barn kan det bli starten på något nytt.
– Cirkus blev en present i mitt liv. Så är det även för barnen i våra mest utsatta områden. De lär sig kommunicera med alla, de vågar mer än de någonsin vågat drömma om och framför allt blir de glada.
Det Cirkus Unik sysslar med kallas egentligen för nycirkus. Dagens cirkusar ser helt annorlunda ut än gårdagens. Vilda djur i cirkusmiljö är ett minne blott, det finns så mycket annat att begeistras över på en nycirkus. Cirkus Unik bemästrar de flesta av cirkusteknikerna med särskilt fokus på luftakrobatik.
– Alla får vara med i vår cirkusskola. Vi vill vara en brygga mellan personer med olika bakgrund. Alla är bra på något och de slipper tävlingsmomentet som ju finns i sportvärlden. De utvecklar sin potential i sin egen takt och på köpet får de en helt annan tro på sig själva.
Luftakrobatik, sång, dans och teater
Cirkus Unik ger även föreställningar där Elin, Jailton och två heltidsanställda musikal- och dansartister uppträder tillsammans. Då handlar det om både luftakrobatik, sång, dans och teater.
– Vi har haft turen att få vara med i Talang både här hemma och i Tyskland vilket gav oss en skjuts framåt. Då uppträdde vår dotter Lorena med sin pappa. I dag känner många till oss och vad vi står för. Det har hjälpt oss knyta nya kontakter där vår kunskap om integration och cirkusteknik visar vägen. Och vi vill gärna ha fler kontakter. För vårt jobb är viktigt, säger Elin.
Elin Lütke
Ålder: 39 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Verksamhetschef, socialentreprenör, cirkusartist och pedagog.
Familj: Jailton, döttrarna Mel och Lorena. Lorena, 9, är redan cirkusartist.
Intressen: Kultur, social rättvisa, resor och miljön.
Värt att veta: Elin blev ledare i organisationen Reach for Change (en ideell stiftelse som arbetar för barns rätt till ett bättre liv) 2016 och fick stöd i tre år för att vidareutveckla cirkusarbetet tillsammans med Jailton. I dag är dock läget svårare och cirkusen behöver nytt stöd för att kunna nå alla barn.