Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Odh har lagt ner sin elitsatsning, sjukdomarna gjorde det omöjligt för henne att spela golf på toppnivå. Men hon är nöjd med tillvaron ändå, och fortfarande deltar hon i en och annan klubbtävling.
Elin Odh har lagt ner sin elitsatsning, sjukdomarna gjorde det omöjligt för henne att spela golf på toppnivå. Men hon är nöjd med tillvaron ändå, och fortfarande deltar hon i en och annan klubbtävling. "I dag mår jag bra och lever ett bra liv", konstaterar hon. Bild: Mathias Pernheim

Elin är i full sving igen efter alla sjukdomarna

Elin Odh planerade för en karriär som golfproffs. Men så kom smällen som tvingade henne att skrota drömmen. Elin blev allvarligt sjuk och utvecklade ett sockerberoende. Nu har hon lämnat sjukdomarna bakom sig och ser en annan framtid.

Elin Odh var 17 år och ett av landets mest lovande golflöften. Hon hade flera starka säsonger bakom sig och formen var på topp. Allt pekade på en karriär som golfproffs inom några år. Men så kom första smällen.

– Det började med värk och ett svullet knä. Sedan började det göra ont ner i foten och i andra knäet. Jag var väldigt trött, sov mycket och hade alltid värk. Vissa dagar kunde jag inte klä på mig själv.

Fick diagnosen reumatism

Det blev en tuff tid för Elin. När hon väl fick diagnosen reumatism behandlades hon med små doser cellgifter. Värken upphörde till viss del, men cellgifterna slog ut immunförsvaret och gjorde henne sjuk på andra sätt.

– Jag åkte på den ena infektionen efter den andra. Halsfluss och förkylningar. Jag var jämt sjuk.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Elin hade ingen energi och när hon tränade blev hon sjuk. Elin kämpade ändå på med golfen och gjorde trots sjukdomarna bra ifrån sig på banan. Men hon hamnade samtidigt i en situation där maten blev ett stort problem. Hon tappade kontrollen över matintaget och satte i sig gigantiska mängder osund mat när ingen såg.

– Jag kunde äta en hel kladdkaka. Efter första biten kunde jag inte sluta. Efteråt blev jag besviken på mig själv och lovade att det var sista gången. Men två timmar senare satt jag där med en ny godispåse.

Föll in i gamla mönster

Ibland lyckades hon stå emot suget efter socker men efter några dagar föll hon in i gamla mönster. När det var som värst körde hon runt i sin bil mellan olika hamburgerkedjor och varuhus och handlade mat. Hon hade tappat kontrollen och kände skam för sitt missbruk.

När nästa smäll kom kunde det ha gått illa. Elin insjuknade i diabetes typ 2 och blev riktigt dålig när blodsockret sköt i höjden. Hon lades in på akuten i Skövde med dropp för att neutralisera värdena. Höga blodsockernivåer kan leda till en förgiftning i kroppen och den som drabbas blir väldigt sjuk. Hon hade med sig sin kusin på sjukhuset, för hemma hade hon inte vågat berätta hur det låg till. Så hon ljög för nära och kära om hur hon mådde och sa att allt var bra. Men på akuten i Skövde ringde en alarmklocka, krisen blev ett uppvaknade. Hon insåg att förhållandet till mat var stört och förstörde henne både fysiskt och psykiskt. Att maten styrde hennes liv och gjorde att hon ljög och isolerade sig från omgivningen.

– På akuten vände det på riktigt. Då la jag av med socker och snabba kolhydrater i sex månader. Men blodsockret blev inte normalt ändå. I dag behandlas jag med insulin och kost. Vi håller just nu på att utreda om det är typ ett, typ två eller någon annan ovanligare form av diabetes.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Innan hon lades in akut var Elin igång med elitsatsningen på golf. Hon hade också börjat studera i Halmstad på programmet Internationell idrottskarriär och arbetsliv på Svenska golfförbundets elitmiljö. Men efter en kämpig höst valde hon att lägga satsningen mot en proffskarriär åt sidan och istället fokusera på at må bra. Det var både en lättnad och en besvikelse. Det var en lättnad att kunna fatta ett definitivt beslut och satsa på att bli frisk. Men samtidigt rubbades hela hennes identitet.

– Jag har varit ledsen i perioder och tyckt att det är jättetråkigt att jag inte kan fortsätta. Men det gick inte. Jag orkade inte. Det har varit svårt att acceptera. Vem är jag när jag inte längre spelar golf? Golfen var ju min identitet, mitt liv.

Har gått i terapi

Elin har gått i terapi för att komma till rätta med sitt förhållande till mat. Det har hjälpt. Hon blev också bättre när hon började med så kallade funktionsmediciner, som innebär att man behandlar orsakerna till sjukdomen och inte bara dämpar symtomen. Ett tag tog hon nästan 50 tabletter varje dag. Elin tror att det handlar om ärftlighet när det gäller reumatismen. Båda hennes bröder, som också är duktiga på bollsport, har sjukdomen. Familjen beskriver hon som en golffamilj. Hennes pappa är en duktig golfspelare med tre i hcp.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Bröderna var hennes förebilder och när de gjorde bra ifrån sig på golfbanan ville inte Elin vara sämre. Hon började träna golf på allvar när hon var elva år och levererade snabbt fina resultat. Elin bestämde sig tidigt för att satsa på golfen och att det var den hon skulle leva på.

Nu blev det inte så.

– Det går inte att tappa kontrollen över maten och sedan ge sig ut på banan. För att lyckas kunde jag inte ha den matproblematiken som jag hade. Men det har blivit bra ändå. I dag är mat mitt stora intresse och då menar jag god och hälsosam mat. Jag tycker om att experimentera med olika produkter. Det var en av de bra sakerna med att inte kunna spela golf för då utvecklade jag andra intressen i stället och började leva ett mer normalt liv som andra ungdomar.

Noga med sömnen

Hon kan fortfarande drabbas av suget att hetsäta. Men hon har lärt sig att känna igen symptomen och är noga med sömnen och att inte utsätta sig för stress. Men hon mår bra i dag, säger hon. Hon är snäll mot sig själv och äter en hälsosam kost som hon mår bra av och som är så ren som möjligt. Och golfen håller hon vid liv med träning och en och annan klubbtävling

– I dag mår jag bra och lever ett bra liv. Jag vet inte vad som händer i framtiden. Att studera är lockande. Det finns så mycket som jag tycker är intressant och roligt. Jag är i alla fall inte ledsen för att det inte blev någon golfkarriär. Nu har jag hittat en “ny Elin” med nya intressen.

Elin Odh

Ålder: 23 år.

Bor: Falköping.

Familj: Sambo, föräldrar och två bröder.

Gör: Studentsamordnare på en gymnasieskola. Driver bloggen Elin Odh – mot ett friskare liv.

Intressen: Golf och andra bollsporter, laga mat, skriva, träna, familjen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.