Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ekologiskt med touch av tungmetall

Visst skulle det vara skönt om man kunde säga att ekologiskt alltid är godare och bättre, men livet är sällan så svartvitt. Även den ekologiska världen är något av både och.

För några år sedan fick man leta bland flaskorna på Systembolaget för att hitta ett ekologiskt vin, men sortimentet har svällt med imponerande hastighet. När vi vinjournalister för några veckor sedan provade oss igenom hela det ordinarie sortimentet av vita och röda ekologiska viner stod 197 flaskor uppställda. 1997 började Systembolaget märka de ekologiska vinerna. 2005 såldes knappt en miljon liter ekologiskt vin på Systembolaget. 2015 var siffran uppe i nästan 33 miljoner liter. Skälen är förstås många. Det har kommit fler ekologiskt märkta viner och fler konsumenter väljer ekologiska produkter. Druvor tillhör de allra mest besprutade grödorna, så det finns många skäl att välja ekologiskt vin. Men även ekologiskt odlade druvor får besprutas. Man får använda kopparsulfat mot svampangrepp. På senare tid har det höjts en del kritiska röster kring detta. Koppar är en tungmetall som följer med regnvattnet ner i jorden och stannar där. Är det så nyttigt egentligen? Vad som får kallas ekologiskt bestäms bland annat av EU:s regelverk. Tidigare handlade det mest om odlingsförhållanden, om att inte använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Från och med årgång 2012 finns det regler även för tillverkningsprocessen. Bland annat får man inte använda så många tillsatser när man gör ekologiskt vin – men man får använda tillsatser! Gränsen är satt vid 45 tillåtna tillsatser för ekologiskt vin, jämfört med 63 för konventionellt vin. Så ni märker, även om man vill vara en miljömedveten konsument och därför välja ekologiskt, är världen inte så svartvit att allt genast blir hundra procent rätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.