Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Efter Youtube-succén: Nu kommer parkour till Partille

Snart öppnar en 220 kvadratmeter stor parkourhall i Partille. Bakom projektet finns parkourprofilen Martin Gårdling och hans 76-årige pappa Benny Bengtsson.

Den nya parkourhallen är till viss del fortfarande en byggarbetsplats inför premiären i början av oktober. När det sviktande gymnastikgolvet levererades i fel färg ökade pressen på Martin Gårdling och de andra i parkourföreningen Velox.

När allt är klart ska hallen bland annat innehålla räcken att svinga sig mellan och fasta trähinder i olika höjder och tjocklekar, som ska symbolisera murar och väggar. Det kommer att finnas hinder från golvet och upp till ungefär 2,30 meter upp i luften.

Parkourföreningen driver sedan tidigare en hall i Alingsås och Martin Gårdling har även ritat en utomhuspark som nyligen öppnade i staden.

– I den här hallen blir allt lite tightare och mer kompakt. Den blir mer anpassad för barn och mer teknisk för de äldre utövarna.

"Youtube är allt"

Martin Gårdling blev inspirerad av Jackie Chan-filmer som barn och började försöka springa på väggar innan han ens visste vad parkour var för någonting. När han senare upptäckte youtube-filmer med riktigt parkour var han fast.

– Youtube är allt, på sätt och vis. Det var så många av oss började och så man får inspiration till nya övningar och trick. Våra medlemmar och atleter är väldigt aktiva på sociala medier. Kanske inte de allra yngsta, men hos äldre är det en central del. Där skiljer sig kulturen inte så mycket från extremsporten och skateboardvideos.

En av föreningens medlemmar ligger bakom en populär video som fick stor spridning på internet tidigare år. I videon går han runt kring Göteborgs centralstation med vit käpp och solglasögon, till synes blind, men börjar plötsligt göra volter inför en förbluffad omgivning.

Tävla i parkour

Det finns ett fåtal rena parkourtävlingar, där deltagarna så snabbt och effektivt som möjligt ska ta sig genom en hinderbana.

Mer vanligt är tävlingar i freerunning. En friare form av parkour med mer fokus på volter och akrobatik. I freerunning tävlar man genom poängbedömning av kriterierna flow (flyt), utförande (bra landning och kontroll av trick) och svårighetsgrad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.