Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter Youtube-succén: Nu kommer parkour till Partille

Snart öppnar en 220 kvadratmeter stor parkourhall i Partille. Bakom projektet finns parkourprofilen Martin Gårdling och hans 76-årige pappa Benny Bengtsson.

Den nya parkourhallen är till viss del fortfarande en byggarbetsplats inför premiären i början av oktober. När det sviktande gymnastikgolvet levererades i fel färg ökade pressen på Martin Gårdling och de andra i parkourföreningen Velox.

När allt är klart ska hallen bland annat innehålla räcken att svinga sig mellan och fasta trähinder i olika höjder och tjocklekar, som ska symbolisera murar och väggar. Det kommer att finnas hinder från golvet och upp till ungefär 2,30 meter upp i luften.

Parkourföreningen driver sedan tidigare en hall i Alingsås och Martin Gårdling har även ritat en utomhuspark som nyligen öppnade i staden.

– I den här hallen blir allt lite tightare och mer kompakt. Den blir mer anpassad för barn och mer teknisk för de äldre utövarna.

"Youtube är allt"

Martin Gårdling blev inspirerad av Jackie Chan-filmer som barn och började försöka springa på väggar innan han ens visste vad parkour var för någonting. När han senare upptäckte youtube-filmer med riktigt parkour var han fast.

– Youtube är allt, på sätt och vis. Det var så många av oss började och så man får inspiration till nya övningar och trick. Våra medlemmar och atleter är väldigt aktiva på sociala medier. Kanske inte de allra yngsta, men hos äldre är det en central del. Där skiljer sig kulturen inte så mycket från extremsporten och skateboardvideos.

En av föreningens medlemmar ligger bakom en populär video som fick stor spridning på internet tidigare år. I videon går han runt kring Göteborgs centralstation med vit käpp och solglasögon, till synes blind, men börjar plötsligt göra volter inför en förbluffad omgivning.

Gratis parkourpark i Frölunda

Göteborgarna har sedan tidigare kunnat träna parkour på ett antal platser i stan. Men renodlade parkourhallar har varit lätträknade. Sedan tidigare finns Stampede, med lokal i Kortedala och verksamhet utomhus på Styrsö.

Dessutom finns föreningar som vid sidan av andra aktiviteter organiserar parkourträning. Till exempel Expedition X som tränar parkour i Kålltorpsskolans och Nordhemsskolans gymnastiksalar.

Helt gratis går det dessutom att hitta parkourhinder i Positivparken i Frölunda.

Inte högre skaderisk än gymnastik

Den äldste av instruktörerna är Martin Gårdlings pappa Benny, 76 år gammal. Han har genomgått gymnastikförbundets säkerhetsutbildning, men slapp göra de praktiska övningarna.

– Jag har pacemaker, artros, ett opererat knä och varit med om en bilolycka där jag fick en hjärnskada, säger Benny Bengtsson.

Trots raden åkommor han stolt räknar upp är Benny i god form för sin ålder och tycker att det är av yttersta viktigt att alltid hålla igång, särskilt när man blir äldre.

Även om parkour innebär volter och hopp mellan avsatser ska inte skaderisken vara större än för gymnastik. Lokalen är anpassad för att det inte ska finnas vassa kanter eller hörn att slå sig på. Skumplintar och skumgropar dämpar fallen och hallen har så lite skarvar som möjligt, så att risken att snubbla och vricka fötterna minimeras.

– Det värsta jag har råkat ut för är en stukning och jag har tränat i 16 år, säger Martin Gårdling.

Se Martin Gådling demonstrera parkour:

Tävla i parkour

Det finns ett fåtal rena parkourtävlingar, där deltagarna så snabbt och effektivt som möjligt ska ta sig genom en hinderbana.

Mer vanligt är tävlingar i freerunning. En friare form av parkour med mer fokus på volter och akrobatik. I freerunning tävlar man genom poängbedömning av kriterierna flow (flyt), utförande (bra landning och kontroll av trick) och svårighetsgrad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.