Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Under många år missbrukade Fredrik Fernberg både alkohol och diverse andra droger. Men sedan drygt två år tillbaka har han levt ett nyktert och drogfritt liv. Nu har han återupptagit sitt gamla intresse för enduro.  Bild: Mathias Pernheim
Under många år missbrukade Fredrik Fernberg både alkohol och diverse andra droger. Men sedan drygt två år tillbaka har han levt ett nyktert och drogfritt liv. Nu har han återupptagit sitt gamla intresse för enduro. Bild: Mathias Pernheim

Efter många års kamp är Fredrik fri från sitt missbruk

I många år kämpade Fredrik Fernberg mot alkoholberoende och tablettmissbruk. Nu har han varit nykter i mer än två år och lever ett ordnat familjeliv. Dessutom har han återupptagit sitt intresse för enduro. Nästa år planerar han att tävla i Gotland Grand National för första gången.

Alkoholen kom tidigt in i bilden. Fredrik Fernberg var elva år när han tog sin första fylla. Den kom att följas av många fler. Och av medicinberoende. Det höll på att kosta honom livet.

– När det var som värst var jag inne i ett hårt missbruk av både alkohol och smärtstillande. Jag hade svår ångest och när jag fick utskrivet Benzo så fastnade jag i det också. Jag tog flera överdoser och gjorde tre självmordsförsök inom loppet av några månader.

Lugnt och fridfullt

Vi träffas en höstdag då himlen är klarblå och luften krispig. Fredrik och hans fru Rebecka bor lång ut på landet där ljudnivån sällan är högre än suset från trädtopparna runt huset. Här lever de ett tryggt familjeliv med den snart ettåriga dottern Mercedes och hundarna Bagheera och Dexter. Det är en balanserad och lugn man som i höstsolen pratar öppenhjärtigt om vägen till det liv han lever i dag.

För så harmoniskt som det är nu har det inte alltid varit. För bara några år sedan var han nere på botten i ett nattsvart mörker. Men de mörka penseldragen färgade tillvaron långt tidigare. Han växte upp i ett litet samhälle i Östergötland.

– Jag hade en komplicerad relation till min pappa. Han slog mig inte, men han var inte snäll. Det påverkade mig på så sätt att jag blev rädd och osäker.

Hoppade av skolan tidigt

Under en midsommarfest söp han till första gången. Han gillade känslan som spriten gav och ville ha den igen.

– Allt släppte med sprit. Det har följt med resten av livet. Jag har druckit när jag mått dåligt och ju sämre jag har mått desto mer har jag druckit. Han hoppade av skolan redan i högstadiet.

– Jag hankade mig fram på ströjobb och drack hembränt. Det fanns överallt då och kostade nästan ingenting. Men jag var motorintresserad redan då. Det intresset har jag haft hela livet.

Beroende av värktabletter

2006 blev han pappa första gången, men det påverkade inte hans livsstil. Han drack som vanligt och blev dessutom beroende av värktabletter. Det var en arbetsskada i knäet 2007 som fick Fredrik ur balans. Han genomgick flera operationer och hoppade på kryckor i ett och ett halvt år efteråt. Smärtorna lindrades med starka värktabletter.

– Jag gillar att arbeta och ha något att göra, men på grund av skadan kunde jag inte göra någonting. Jag satt mest hemma vid teven och drack. I början blandade jag inte tabletter med alkohol. Men av misstag råkade jag få i mig båda samtidigt och märkte att det gick. Så då körde jag på. Jag blev lugn, det var det jag sökte.

Missbruket fortsatte

2015 flyttade Fredrik till Västergötland. Han fortsatte att missbruka och kontakten med exflickvännerna och barnen bröts.

– Jag hade panikångestattacker och fick utskrivet Benzo. Plötsligt hade jag tre beroenden och höjde dosen avsevärt. Livet kretsade kring missbruk och jag tappade kontakten med barnen. En vanlig dag drack jag tills jag somnade och sedan var det samma sak nästa dag.

Svävade i akut livsfara

I augusti för tre år sedan var han nära att stryka med av en överdos tabletter och alkohol. Han vet inte vad som hände men han hade änglavakt. En kompis hittade honom och ringde efter ambulans. Fredrik tror att överdosen var ett misstag. Han minns inte. Hans livssituation var kaotisk och han nedvärderade sig själv.

Missbruket eskalerade. Fredrik jobbade femskift och klarade jobbet trots att han drack en bag in box och sex till åtta starköl när han kom hem från jobbet. En dag vände det.

– Jag kom hem klockan elva på kvällen och drack som vanligt till förmiddagen nästa dag. När jag kom till jobbet på eftermiddagen var jag fortfarande full och det märkte min chef. Jag fick blåsa och sedan skickade han hem mig. Arbetsgivaren erbjöd mig behandlingshem men jag ville inte. I stället gick jag med på att ta antabus tre dagar i veckan.

Det gick sisådär. Fredrik började mixtra med antabusen och avbokade möten på vårdcentralen. I perioder kunde han därför dricka som vanligt. Suget efter alkohol var starkare än viljan att hålla sig nykter och träffa barnen. Så höll han på till 2018 då han efter ännu en överdos nådde botten.

– Allt kändes omöjligt. Jag lyckades inte sluta med missbruket.

Skrevs in på behandlingshem

I dag kan han se att han förmodligen var deprimerad och att han hade varit det ända sedan han drabbades av ångest flera år tidigare. I den stunden, på fyllan hemma i soffan, begrep han att han inte skulle klara det på egen hand.

– Jag ringde min arbetsgivare och bad att få komma till behandlingshemmet. Jag hade inte överlevt annars.

Två veckor senare skrevs han in på Nämndemansgården i Skåne. Det var åtta tuffa veckor som låg framför honom men han lärde sig mycket om sig själv, hur hjärnan och kroppen påverkas av droger och vad missbruk får för konsekvenser. Han skrevs ut en fredag och skulle fortsätta efterbehandlingen nästkommande måndag på en klinik i Göteborg. Han snubblade på målsnöret. Fredrik tog in på hotell och gick ut för att äta och tänkte att han kunde unna sig en öl när han varit nykter så länge.

– Det slutade med att jag söp i sex dagar.

Nykter i drygt två år

Han fick en ny chans och tog den. Han avgiftades och påbörjade sedan efterbehandlingen. Det var den 5 september 2018. Det är ett datum han aldrig glömmer. Sedan dess har han hållit sig nykter. Men det har inte varit enkelt. Emellanåt har det varit som att balansera på en skör tråd.

– Det var svårt i början och jag kände ofta ett starkt sug efter alkohol.

Sedan han blev nykter har det hänt saker i hans liv i rekordfart. Han träffade Rebecka på en dejtingsajt när han var på efterbehandling. Efter tre månader friade hon och när Fredrik varit nykter i ett år gifte de sig. Han har återfått kontakten med sina barn från tidigare förhållanden och har bra relationer med deras mammor. Han har också återupptagit sitt intresse för enduro som han började med redan som barn. Det var ett år sedan och det skedde av en slump när han blev erbjuden en enduromotorcykel mot en gammal bil.

– Okej, tänkte jag, varför inte. När jag provkörde väcktes intresset igen och jag började träna regelbundet. Nu tränar jag för Gotland Grand National nästa år.

Nu gör han upp planer för framtiden och söker sponsorer.

– För varje sponsor så kommer jag att skänka en del av pengarna till Ungdomens nykterhetsförbund och till Barncancerfonden. Jag började ju själv dricka tidigt och vet vilka följder det kan få. Och pappa dog i cancer.

Rejäl viktminskning

Sedan Fredrik slutade dricka har han gått ner 26 kilo och orkar mycket mer. Knäet gör mindre ont när han väger mindre. Relationerna med barnen och deras mammor har förbättrats avsevärt sedan han blev nykter och ren.

– Jag är lyckligt lottad. Visst trodde jag att det skulle bli bättre om jag slutade att dricka. Men jag kunde aldrig tro att jag skulle må så bra som jag gör nu.

Fredrik Fernberg

Ålder: Fyller 39 år på Luciadagen.

Familj: Gift med Rebecka, tre egna barn och två bonusbarn. Två hundar, en engelsk mastiff och en cane corso.

Bor: I en ombyggd fabrik i Larv.

Gör: Servicetekniker på Venoeer i Vårgårda. Driver även Facebooksidan "Vi som hellre kör cross/enduro än dricker alkohol".

Intressen: Matlagning, meka med gamla Volkswagen-bilar, motorcross och enduro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.