Suad Ali, statsvetare och författare, fyller 30 år. Samtidigt är hon aktuell med sin debutroman ”Dina händer var fulla av liv”.
Suad Ali, statsvetare och författare, fyller 30 år. Samtidigt är hon aktuell med sin debutroman ”Dina händer var fulla av liv”. Bild: Fredrik Sandberg

Efter fem års slit – nu släpps Suad Alis debutroman

Fem år tog det att färdigställa romanen ”Dina händer var fulla av liv”. Under den tiden tycker författaren Suad Ali att hon har blivit en bättre människa.
– Jag har lärt mig jättemycket om mig själv, om andra, men också om skrivhantverket.

ANNONS

Det har bara gått ett par dagar sedan ”Dina händer var fulla av liv” kom ut i bokhandeln, när vi får tag i författaren Suad Ali på telefon. Hittills har mottagandet varit mycket positivt och nu ser hon fram emot att fler får läsa hennes debutroman. Dessutom väntar hon på recensionsdagen som sammanfaller med hennes födelsedag.

– Såklart är jag nervös och såklart är det roligt om de är positiva. Samtidigt har jag har hållit på med boken så länge, så nu när den väl är ute känner jag att den inte riktigt är min längre. Hur folk uppfattar den och vilken läsupplevelse de får kan jag inte påverka.

ANNONS

– Men jag brinner för ämnet och jag tycker att litteratur spelar en sådan viktigt roll när det handlar om komplexa sammanhang. Som när man tar kvinnor på flykt och konflikter – båda svåra, viktiga frågor – och förkroppsligar dem med skönlitteraturen och gör dem tillgängliga för alla. Den grejen är så mäktig, tycker jag.

”Dina händer var fulla av liv” är en fiktiv historia som handlar om Nora som växer upp i Somalia under privilegierade förhållanden. Hon pluggar till lärare, bildar egen familj, men när kriget intensifieras flyr de och hamnar till slut i Sandviken.

Kom till Sverige som treåring

Själv kom Suad Ali till Sverige som treåring i början av 1990-talet tillsammans med sina föräldrar och sin ett år äldre syster. Inbördeskriget hade förvärrats, vilket till slut tvingade familjen på flykt. Först kom de till Kenya, därefter till Åtvidaberg. Tidigt föddes en dröm om att en dag få arbeta med mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning för FN. Och att skriva en bok.

Bild: Fredrik Sandberg

En av hennes första insatser för mänskligheten kom i samband med svältkatastrofen vid Afrikas horn 2011. Suad startade en insamling och fick ihop 60 000 kronor, som skickades till de drabbade. Ett år senare blev hon uttagen som Sveriges representant till One young world i New York – ett forum där världens unga diskuterar lösningar på globala problem.

ANNONS

Anställd på Migrationsverket

Efter gymnasiet pluggade hon statsvetenskap i Linköping och blev sedan anställd på Migrationsverket. Först jobbade hon med den svenska flyktingkvoten, vilket är ett internationellt åtagande som instiftades efter andra världskriget med syftet att skydda människor på flykt. År 2014 fick hon en experttjänst på myndigheten, som bland annat har inneburit flera besök i flyktingläger i Kenya, Uganda och Mellanöstern.

Hur är det att leva i ett flyktingläger?

– Det är olika, men generellt är det trångbott och ofta är rörelsefriheten begränsad. Det kan vara allt från att du inte får gå ut från lägret till att du inte får jobba i det land du befinner dig i. På det finns bristen på vatten och sanitet.

Som exempel nämner hon flyktinglägret Dadaab i Kenya som ligger i ett ökenlandskap och är ett av världens största. Hon berättar att tanken från början var att 90 000 personer skulle bo där, men att det nu finns cirka en halv miljon människor på platsen.

– När jag var där var det väldigt varmt. Jag träffade kvinnor som berättade om toaletterna som är små skjul och att de inte vågar gå ut på kvällar och nätter på grund av risken att bli utsatt.

Periodvis tjänstledig

Det fem år långa arbetet med boken har skett parallellt med jobbet på Migrationsverket. Först skrev hon mittendelen av romanen, sedan slutet och slutligen början. I omgångar har hon tagit tjänstledigt, bland annat för att bo och plugga arabiska i Jordanien, ta skrivkurser hemma i Sverige och läsa mängder med litteratur.

ANNONS

– Nu med facit i hand fattar jag att jag de första åren inte visste jag vad jag höll på med.

Hur har du förändrats under de här fem åren?

– Alltså, gud, det har hänt massor. Bara tiden mellan 25 och 30 är ju speciell. Men jag tror att skrivandet har gjort mig till en bättre person. Jag har lärt mig jättemycket. Men jag har nog inte riktigt smält än att jag faktiskt har gett ut en roman, utan kan tänka: "har jag skrivit det där?" Så kommer det nog fortsätta att vara ett tag till.

Vill göra skillnad

Hennes främsta drivkraft är fortfarande att göra skillnad – oavsett om det handlar om jobbet eller att skriva skönlitteratur.

– Och att jag vet att jag kan göra skillnad och bidra till en bättre värld. Det kan alla göra, det är inte så komplicerat.

Suad Ali

Ålder: Fyller 30 år den 5 oktober.

Bor: I Stockholm.

Familj: Gift, föräldrar, farmor och tio syskon.

Gör: Statsvetare och författare. Styrelseledamot i Wateraid och Teskedsorden. Tjänstledig från jobbet på Migrationsverket.

Aktuell: Med debutromanen ”Dina händer var fulla av liv” Norstedts (2020).

Om att fylla 30: ”Jag tänker inte så mycket på det, men det är klart att det känns stort.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med vänner och familj.”

Det första jag gör på morgonen: ”Jag gillar tidiga morgnar och känslan av att ha världen för sig själv. Först brukar jag bara andas lite innan jag går upp, dricker min smoothie och beger mig till gymmet innan jobbet.”

Styrka: ”Jag har ett bra analytiskt sinne. I skrivandet underlättar det för mig att ta in komplexa samband och kommunicera ut det som något lättillgängligt.”

Svaghet: ”Jag är ganska otålig och rastlös. Att sitta och traggla med en bok i fem år var ett jättebra sätt att jobba med det. Men otåligheten är också en styrka. Jag får saker gjorda.”

Bästa måltiden: ”Jag älskar det vegetariska arabiska köket i Jordanien och Libanon som till stor del består av färska grönsaker.”

Läser: ”Just nu Jamaica Kincaids 'Lucy'. Jag gillar den jättemycket hittills. Sedan ska jag ta mig an 'Ya Leila' av Donia Saleh. Jag läser uteslutande skönlitteratur och böcker som har ett samhälleligt värde. Jag lär mig jättemycket av dem.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS