När Agneta Regnér och hennes man Jan började med äppelodling hade de ingen aning om att en av deras värsta fiender skulle behöva hållas ute med stängsel i en storlek som för tankarna till Jurassic Park. Det gäller också att inte glömma en enda grind för då kommer de största äppelälskarna springande.
– Älgar var inget vi direkt tänkte på som ett problem tidigare och som tur är äter de inte allt vi odlar, men äpplen. Det älskar de, säger Agneta och stänger noga grinden till äppelodlingarna.
Lång varierad karriär
Hennes mest hektiska tid är under augusti och oktober, sedan är det ett andningshål fram till slutet av november då julförsäljningen tar fart och då finns inte mycket tid för annat än att möta kunder både hemma och på mässor.
Agneta har en lång och varierad karriär inom allt från bokföring och postorder till delägarskap i en filmbutik och ett filmkafé. Men efter en översvämning 2015 som förstörde lager och mycket mer fick kaféet stängas. Det blev startskottet till att gå en annan väg.
Redan tio år tidigare hade hon och hennes man köpt ett litet hus med äppelodling i Frillesås. Tanken var att det skulle bli ett fritidshus med hobbypotential inom odling och kanske djurhållning.
Nu som arbetslös såg hon andra möjligheter, men kände att hon behövde bygga på sin kompetens.
Nya idéer för äppelgården
– Jag anmälde mig till en tvåårig högskoleutbildning på Campus Varberg. Jag var 50 år och de flesta andra var i 20-årsåldern. De var mer inne i studerandet och det var tuffare för mig men jag hade erfarenheten de saknade. Jag kom in i det efter ett tag, berättar Agneta.
Efter examen började hon jobba med nya idéer för äppelgården. Hon byggde upp ett koncept kring en gårdsbutik och efter en hel del filande och omarbetande så kände hon sig redo för ett första steg. Agneta anmälde sig till den lokala tävlingen Draknästet på Lantbruksdagen i Falkenberg.
– Det var lite nervöst. Jag skulle presentera min idé i 15 minuter och stå inför andra och svara på frågor.
Men Agneta behövde aldrig vara orolig, för hon vann hela tävlingen och fick 6 000 kronor och gratis expertråd inför fortsättningen.
– Det var hedrande.
Nu när hon hade sitt koncept klart så behövde hon mer specialkunskap för att kunna tillverka sina produkter.
– Både jag och min man Jan gick kurser i mathantverk, mustning och odling. Jag lärde mig frukt- och grönsaksförädling, hur man gör drycker och marmelader. Jag reste runt i Sverige och lärde mig allt jag kunde. Sedan testade jag själv, berättar Agneta.
Idag är hennes gårdsbutik och äpplekafé öppna varje söndag året om men hon kan inte leva på det och vid sidan om har hon både studerat till redovisningskonsult och jobbat halvtidstjänst på Systembolaget.
– Jag jobbar långt mer än 100 procent stora delar av året. Men jag gillar det och ska man starta upp något så måste man jobba vid sidan om för att överleva under tiden man bygger upp verksamheten.
Hon har numera kontakter bland flera topprestauranger som köper in en del specialiteter.
Har 3500 äppelträd
– Rosenkvitten är en sådan specialitet.
Förutom denna lite mer ovanliga frukt, finns runt 15 äppelsorter fördelat på 3 500 träd, fem varianter av päron, havtorn, fläder, nypon, hallon och mycket mer.
Det blir sedan marmelader, must, müsli och Agnetas helt egna äppelmustbollar – som är en variant på chokladbollar doppade i äppelpulver istället för kokos eller pärlsocker.
– Jag hoppas kanske vinna något pris för dem – i alla fall för äppelpulvret.
Hela verksamheten är av naturliga skäl väderberoende och skörden slår väldigt olika.
– En storm kan göra att det mesta ligger på backen nästa dag. Man lär sig något nytt hela tiden.
Förutom den erfarenheten har Agneta även rest även till länder som Tyskland, England, Norge, Danmark och Österrike för inspiration.
– Sedan har vi naturligtvis fått hjälp av grannar och det är ovärderligt.
Hon visar runt i kaféet som serverar och säljer olika varianter av äppelmust och mängder av andra produkter. Vid sidan om ligger musteriet med olika maskiner som stegvis förvandlar både deras egna och andras äpplen till färdig must – redo att drickas.
– Vi har andra funderingar, som att vi kanske vill göra vår variant på Calvados – Hallandås – från Halland, inte än, men snart kanske det blir så, säger Agneta.
– Vi testar nytt hela tiden. Det är en del av det roliga. Gin kanske det blir också. Vi har tillstånd, men det är stora kostnader att komma igång.
I framtiden hoppas hon och Jan också på att flytta ut till gården permanent men då behöver boningshuset uppdateras.
– Det är ett 1800-talshus med allt vad det innebär. Det är inte direkt praktiskt.
Nu tillbringar hon mycket av sin tid ändå här ute. Turister lyckas hitta till kaféet året om och hon slutar aldrig att förvånas.
– I år har vi haft ett holländskt par som cyklat hit. De hade sett att vi fått ett bra betyg på Google och hade inga problem att hitta hit trots att vi verkligen ligger mitt ute i skogen.
– Det är riktigt roligt, men ibland har vi faktiskt så många gäster att jag knappt hinner med.
Agneta Regnér
Ålder: 56 år
Bor: Lindome, med gård i Frillesås
Familj: Maken Jan, vuxna barnen Stephanie, Alexandra och Mikaela.
Gör: Driver en gård med odlingar, gårdskafé och gårdsbutik.
Specialitet du måste prova i kaféet: Äppelmustbollar