Sofia Göthe, specialistläkare i allmänmedicin, har skrivit en bok om utmattningssyndrom ihop med Emma Holmgren, som en gång i tiden var patient hos doktor Göthe. Och Sofia försöker själv att leva som hon lär. "Obokade dagar är viktiga för att undvika stress", konstaterar hon.
Sofia Göthe, specialistläkare i allmänmedicin, har skrivit en bok om utmattningssyndrom ihop med Emma Holmgren, som en gång i tiden var patient hos doktor Göthe. Och Sofia försöker själv att leva som hon lär. "Obokade dagar är viktiga för att undvika stress", konstaterar hon. Bild: Nicklas Elmrin

Doktor Sofias patientmöte utmynnade i en bok om stress

I sitt arbete som läkare möter Sofia Göthe ofta patienter med stressymptom.
– De saknar makt över sin oro. Genom att lyssna och bekräfta dem där de står, kan jag hjälpa dem att komma vidare, säger hon.

ANNONS

För fem år sedan träffade Sofia Göthe patienten Emma Holmgren på en vårdcentral i Alingsås. Emma hade redan mött flera läkare och fått diagnosen utmattningssyndrom. Men för första gången kände hon att det här var en doktor som lyssnade på henne och som hon kunde lita på. Något år efter att Sofia slutat på vårdcentralen, fick hon ett mejl från Emma med orden ”Det blev en bok och du är omnämnd. Vill du ha ett ex?”

– Det ville jag så klart, säger Sofia och tillägger att hon blev både glad och imponerad över Emmas revansch.

Boken har Sofia Göthe skrivit tillsammans med Emma Holmgren.
Boken har Sofia Göthe skrivit tillsammans med Emma Holmgren. Bild: Nicklas Elmrin

När Emma skulle skriva ytterligare en bok, behövde hon en faktagranskare. Frågan gick då till Sofia, som tackade ja och på kuppen blev medförfattare till ”Utmattningssyndrom Förstå och lindra kroppens reaktioner”. Boken har just kommit ut på Emmas förlag Parus, som har fokus på litteratur om stressrelaterad ohälsa.

ANNONS

– Jag har ansträngt mig att skriva så som jag pratar med en patient. Men prata är en sak och sätta på pränt en annan. Det är en svår balansgång mellan att skriva korrekt och lättförståeligt. Där har Emma hjälpt till, säger Sofia.

Stressrelaterad ohälsa

Hon har märkt en tydlig ökning av patienter med stressrelaterad ohälsa under de tio år hon jobbat som läkare. Men mycket går att göra om rätt åtgärder sätts in i tid, framförallt gällande oron kring stressymptomen, som upplevs som jobbiga och hotfulla. Förhoppningen är att boken ska kunna hjälpa oroliga människor att förstå vad som händer i kroppen och varför, när de blir pressade.

– De flesta patienter söker inte för stress utan för exempelvis hjärtklappning, en klump i halsen eller tinnitus. De har ingen makt över sin oro och att hjälpa dem få tillbaka kontrollen känns tillfredställande. Men det är inte jag som gör jobbet. Det gör de själva. Min roll är att stötta dem i att göra rätt saker genom att lyssna och bekräfta dem där de står. ”Ja, jag ser dig där du är. Det är jättejobbigt, men inga tabletter i världen kan ta dig ur det problemet”.

Bild: Nicklas Elmrin

Genom att få en insikt om vad stressen beror på och därefter förändra sin livsstil och sitt förhållningssätt, kan patienten bli frisk. När hen har fått tillbaka kontrollen över sin livssituation, har det vänt.

ANNONS

Arbetsmiljön är den stora boven i sammanhanget, men sociala medier spelar också en stor roll, menar Sofia.

– Vi är impregnerade av andras fina bilder på hur snygga och lyckade de är. Det är så lätt att tro att detta är sant, men det är i mångt och mycket en illusion. De som kommer till mig brukar säga ”Alla andra löser ju detta, varför inte jag?” Då brukar jag svara; ”Nej det gör de inte alls, de är ju här!”, säger Sofia och tillägger att det förhållningssätt till livet som finns på sociala medier är orimligt; det gör oss sjuka.

Idyllisk uppväxt

Uppväxten i Benareby ihop med två systrar var idyllisk. Sofia ägnade mycket fritid åt idrott. Redan som femåring började hon med gymnastik, för att under mellanstadietiden övergå till att tävla i stor studsmatta och dubbeltrampett. Hon höll också på en del med friidrott och har ett Götalandsguld i stavhopp för flickor 14 år.

– Konkurrensen var väl inte så hård, men jag vann ändå, säger hon och skrattar.

Bild: Nicklas Elmrin

Favoritämnet var biologi och yrkesvalet stod mellan lärare och läkare. Efter studenten jobbade Sofia ett år som lärarvikarie, innan hon gjorde värnplikten som beriden trumpetare i Livgardets Dragontrumpetarkår.

– Jag muckade på fredagen och började läsa medicin måndagen därpå, säger hon.

ANNONS

Intresserad av människor

Under utbildningens gång insåg hon att det var allmänläkare hon skulle bli.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och ville ha mycket patientkontakt. Sedan gillade jag bredden i yrket. Dessutom upptäckte jag att jag inte mådde bra av att arbeta natt. Ett jobb med regelbundna tider utan helgjourer passade mig bäst, eftersom jag gör så mycket vid sidan om, säger Sofia som har egen erfarenhet av stressymptom.

Bild: Nicklas Elmrin

Hon hade precis börjat på ett nytt jobb och satt på ett möte, när hon upptäckte att hon inte förstod vad som sas.

– Det var en obehaglig upplevelse. Jag insåg att det var dags att dra i handbromsen och gick hem för att vila ett par dagar. Numera är jag vaksam på om jag blir hes eller sover illa, säger hon.

Har hittat arbetsmodellen

Efter att ha provat sig fram under några år, har Sofia hittat en arbetsmodell som passar henne bra. Varannan vecka jobbar hon som allmänläkare på en vårdcentral i Stenungsund och varannan ägnar hon sig åt sitt företag, DynaMed AB, med fokus på idrottsmedicin och bokskrivande.

För att säkra sin återhämtning försöker hon undvika att jobba mer än tio dagar under en tvåveckorsperiod. Hon vistas i naturen, tränar och spelar trumpet.

ANNONS

– Och så har jag flyttat ut på landet. Det har den fördelen att jag inte kan vara med på allt roligt som händer inne i stan, utan måste prioritera. Obokade dagar är viktiga för att undvika stress, säger Sofia.

Sofia Göthe

Ålder: 37 år.

Bor: Tjuvkil.

Familj: Singel. ”Har två underbara katter, Katten Haddock och Pysen”.

Yrke: Specialistläkare i allmänmedicin. Förbundsläkare för Svenska Konståkningslandslaget och Svenska Thaiboxningsförbundet.

Intressen: Idrott. Tränar crossfit och thaiboxning. Har just börjat med golf. Spelar trumpet sedan fjärde klass.

Aktuell: Med boken ”Utmattningssyndrom Förstå och lindra kroppens reaktioner” skriven ihop med Emma Holmgren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS