Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren Maurice Westerlund vet nyckeln till ett långt och lyckligt liv. ”Ha vänner omkring dig, träna och var aktiv, ät en hälsosam kost, få tillräckligt med sömn och var snäll mot andra. Det finns alltid gnällspikar och dom ska man hålla sig från så gott det går, man mår inte bra på att umgås med sådana människor”, säger han inför sin 70-årsdag. Bild: Emilie Aune
Läkaren Maurice Westerlund vet nyckeln till ett långt och lyckligt liv. ”Ha vänner omkring dig, träna och var aktiv, ät en hälsosam kost, få tillräckligt med sömn och var snäll mot andra. Det finns alltid gnällspikar och dom ska man hålla sig från så gott det går, man mår inte bra på att umgås med sådana människor”, säger han inför sin 70-årsdag. Bild: Emilie Aune

Doktor Maurice är ett levande bevis på att 70 är det nya 50

Dagens 70-åringar är friskare och mer ungdomliga än förr, visar forskning. Doktor Maurice Westerlund i Göteborg är ett levande bevis.

På söndag fyller han 70 år, men egentligen har han ett par år kvar till 50-årsdagen.

– Hälsa är ingenting som kommer gratis, man måste arbeta för att bromsa åldrandet, säger Maurice.

70 är det nya 50, brukar det heta nuförtiden. Det visar forskning från Göteborgs universitet, i de så kallade H-70-studierna. Jubilerande 70-taggaren Maurice Westerlund har inte bara ett ungdomligt yttre, även på insidan är det bevisat.

– Jag har en metabolisk och fysiologisk ålder som motsvarar en 48-årings, enligt medicinska hälsotester. Mentalt känner jag mig ungefär som en femtioåring, jag upplever mig inte som 70 i alla fall! Och det gör ingen annan i omgivningen heller, säger Maurice och ler.

Kliniken i bostadshuset

Vi träffas i villan/kliniken i Örgryte. På de två nedersta våningarna lever han tillsammans med sin fru Elisabeth Westerlund, som också är läkare. På övervåningarna är de kollegor på den gemensamma kliniken Medikus. Läkarparet öppnade mottagningen våren 1997. Några planer på att dra sig tillbaka har Maurice inte, även om han har passerat pensionsåldern. Ja, med kronologiska mått mätt.

– Att hjälpa andra människor till att leva hälsosamt och må bra är fantastiskt roligt och givande. Det är också det som håller mig ung! Ett arbete och disciplin om dagarna, sund kost och motion är nyckeln till att förebygga sjukdomar och åldrande.

Maurice kallar sig för livsstilsläkare, och genom åren har det blivit ett och annat motion på recept. Han medverkar ofta som expert i media med råd kring kost och motion för att hjälpa människor till ett sundare liv. För honom har det alltid varit naturligt, och möjligtvis finns det ett samband med en händelse från hans barndom. När Maurice var sex år gick hans pappa bort i en hjärtsjukdom, endast 38 år gammal.

– Det var kanske inte det dom avgjorde att jag ägnade mig åt fysisk aktivitet, men det har säkert påverkat mig omedvetet på något plan.

Pluggade i USA

I ungdomen ägnade han sig åt allt från tennis till fotboll och handboll, och hans goda läshuvud tog honom till USA. Vid 18 års ålder tilldelades Maurice ett utbildningsstipendium till Jackson, Michigan, där han spelade amerikansk fotboll och tennis på High school. Det var där som han kom på tankarna att studera till läkare.

– Pappan i värdfamiljen som jag bodde hos var läkare, det inspirerade mig. Jag tänkte att jag skulle ägna mig åt idrottsmedicin och planerade att söka in till universitetet i Michigan, men Vietnamkriget kom emellan och det var oroliga tider i USA. Så då åkte jag hem till Sverige igen, säger Maurice.

Hamnade på GIH

I stället för medicin blev det studier på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Examinerad som gymnastikdirektör inledde Maurice en karriär som PT, personlig tränare, även om begreppet inte fanns då. I början av sjuttiotalet reste han runt kring Medelhavet och startade de första motionsklubbarna på Vingresor/Sunwings solresor. Minns du Ted Åströms karaktär, platschefen Lasse Lundberg som plockar kulor på morgongympan, i filmen "Sällskapsresan"? Det var Maurice.

– Folk låg bara vid poolen och drack sangria och gick på grisfester på den tiden. Jag fick resebolagen att förstå att de måste satsa på hälsa och träning, jag var nog något av Sveriges första PT, säger Maurice.

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Hälsomissionerna fortsatte på blågul mark. I samarbete med professor Per-Olof Åstrand vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm utvecklade Maurice 1974–1975 ett av Sveriges första friskvårdsprogram. Tillbaka i Göteborg startade han egna företaget Institutet för hälsa och friskvård, och arbetade med personlig coachning och livsstilsförändringar på företag. På den tiden ett helt nytt begrepp, och innan forskningen hade kunnat bevisa sambandet mellan livsstil och sjukdomar. Men resultaten talade för sig självt.

– Företagsledarna märkte hur de anställda presterade bättre på jobbet när de började röra på sig och äta nyttigare. Skillnaden var enorm, folk fick mindre ångest och oro. Man började förstå vikten av att investera i friskvård, det var en väldigt rolig tid och fantastiskt att få vara med om detta, säger Maurice.

Läkarexamen för 38 år sedan

Parallellt med friskvårdsarbetet jobbade Maurice på Sahlgrenska sjukhuset, vid fysiologiska laboratoriet. Där väcktes återigen drömmen om att studera medicin. Läkarprogrammet vid Göteborgs universitet kallade, och efter examen 1982 och AT-tjänstgöring började han arbeta vid intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus.

– Det var jätteintressant och spännande, jag jobbade med väldigt svårt sjuka patienter som svävade mellan liv och död. Men många år med jourpass och nätter tar på krafterna och jag kände att det var nog.

Maurice och hans fru Elisabeth, som han hade träffat på sjukhuset, gjorde slag i saken som de hade pratat om länge. Våren 1997 slog de upp dörren till sin klinik Medikus, med inriktning mot både företagshälsovård och privatpersoner. Hälsa och livsstil är grunden i verksamheten.

– Som intensivvårdsläkare såg jag bara de allra sjukaste, nu jobbar jag med förebyggande åtgärder och det är väldigt givande. Vi har fokuserat på livsstil, med hälsokontroller och träning på arbetstid. Stress och övervikt är de stora bovarna. Att få folk att komma tillbaka igen, ändra livsstil och må bättre är grunden med den här verksamheten.

Har räddat många liv

Efter snart femtio år som läkare har Maurice både räddat och förebyggt att människor går en för tidig död till mötes. Ungefär en ishockeyarena.

– Om jag sitter på Scandinavium och tittar på en ishockeymatch är det kanske 10 000 personer i publiken. Jag tror att jag har bidragit till att så många människors liv blir både längre och bättre. Då känner jag att jag har haft en funktion i livet.

Maurice Westerlund

Ålder: Fyller 70 år den 28 juni.

Bor: Örgryte, Göteborg.

Gör: Leg. Läkare. Företagsläkare. Specialist i internmedicin, allmänmedicin, idrottsmedicin, dykmedicin, flygmedicin, anestesi och intensivvård. Idrottslärare. Rymdläkare. Driver kliniken Medikus tillsammans med sin fru Elisabeth Westerlund.

Familj: Frun Elisabeth, sönerna Christopher, 39, Alexander, 25 och William, 25.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.