Dill förhöjer smakupplevelsen

”Näsvingarna fladdrar av lycka och den intensiva dilldoften går rakt in i hjärtat”

ANNONS
|

Dill är en av de finaste örter vi har. Vi borde hylla den oftare. Dillsmak piggar upp, förhöjer och gör livet lite, lite härligare.

Finge jag välja en enda smak som står för landet där jag har fötts och vuxit upp i så måste det helt enkelt bli dill. Ingen annan smak kan mäta sig med den fosterlandskärlek jag kan känna när dillen tillåts dominera och ta plats i en rätt.

Dill är förvisso ett vanligt inslag såväl i Mellanöstern som i det grekiska köket, men man har blott sin egen nostalgi att utgå ifrån.

Det är något med det milda och aromatiskt friska, samtidigt som det ger en vital extrakick utan att någonsin gå för långt. Jag tror (har dock inga som helst vetenskapliga belägg för detta) att det är tekniskt omöjligt att överdosera dill. Ju mer desto roligare, liksom. Och dill passar till så mycket – skaldjur, fisk, grönsaker, fågel, svamp, gryner, soppor och sallader …

ANNONS

Det finns helt enkelt inga begränsningar.

Men som med alla fagra skönheter gäller det att fånga dem i flykten. Smaken försvinner snabbt och bör därför tillsättas så sent som möjligt under tillagningen. Det man däremot kan göra är att dra nytta av stjälkarna och låta dem koka med för att ge smak. En läcker effekt kan också vara att förstärka och bredda dillsmaken genom att smussla ned lite stötta dillfrön. Dill+dill=extra gott.

Köp helst dill i lösvikt. Den smakar så oerhört mycket mer än de taniga stackars vipporna i plastkruka. Skär av stjälkarna och ställ dillen i ett glas kallt vatten. Torkad dill är tyvärr inte mycket att ha, då är frusen nästan att föredra – även om den inte kan mäta sig med färsk på långa vägar.

Jag har ett doftminne som jag vårdar ömt och plockar fram gråtrista dagar. En cykelfärd i sensommarskymningen utanför Mölle i nordvästra Skåne. Jag kämpar mig uppför den brantaste av backar och precis när det äntligen är dags att hämta andan slår den emot mig. Doftväggen. Ett helt fält av dill mitt framför mig. Åkern doftar ljuvligare än all världens lyxparfymer. Näsvingarna fladdrar av lycka och den intensiva dilldoften går rakt in i hjärtat.

ANNONS

Dill gör sådant med oss.

Mia Gahne/TT

Krondillssnaps med citron och pepparrot

70 cl, 1-3 dygn

Kalasgod snaps med smak av svensk sensommar. Klockrent till kräftskivan.

3 krondillsblommor

1 citron

1 liten bit pepparrot

1 flaska Brännvin Special 70 cl

Tvätta citronen och skala så tunt du kan, helst i en enda lång sammanhängande remsa.

Skala pepparroten och skär i bitar stora nog att få ned i din tilltänkta flaskhals.

Kör ned krondillsblommorna i flaskan så gått det går. Fortsätt att peta ner citronskalet och pepparrotsbitarna. Slå på spriten och förslut. Låt stå svalt och mörkt i 1-3 dygn, beroende hur stark dillsmak du är ute efter.

Sila av i kaffefilter och fiska upp smaksättarna med en pincett eller dylikt om flaskhalsen är smal. Häll tillbaka spriten i flaskan, alternativt häll upp i en annan om det är för bökigt.

Peta gärna ned lite ny krondill när det är dags att servera. Suveränt till kräftskivan!

Tips: Vill du ha ännu kraftigare dillsmak kan du tillsätta en nypa torkade dillfrön.

Kantarelltoast med dillsmör och sidfläsk

4 portioner, 20 minuter

Fantastiskt god förrätt med pigg dillsmak. Går att förbereda dagen innan.

ANNONS

Dillsmör:

1 dl hackad dill

25 g rumsvarmt smör

1 citron, skalet

flingsalt

Pålägg:

cirka 200 g kantareller

cirka 75 g sidfläsk, strimlat

1 färsk rödlök, finhackad

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

Toast:

4 skivor lättrostat vitt bröd

1 dl riven ost, gärna Västerbotten

Rör ihop dill, smör och citronskal. Tillsätt lite flingsalt och ställ åt sidan.

Rensa kantarellerna, dela de största i mindre bitar. Fräs svamp, fläsk och rödlök i lite smör. Salta och peppra ordentligt. Låt rinna av på hushållspapper och svalna helt.

Blanda försiktigt ihop dillsmöret med kantarellblandningen. Hit kan du förbereda dagen innan.

Fördela blandningen ovanpå fyra rostade brödskivor. Strö över ost och ställ in under grillelementet i ugnen tills osten fått färg. Passa, det går fort! Servera genast.

Dillkött med kyckling och rotfrukter

4-6 portioner, 30 minuter

Min version av den älskade svenska husmansklassikern. Att göra det på kyckling går betydligt snabbare än med långkokt kalv – hur gott originalet än må vara.

1 1/2 dl grovhackad dill

1 l vatten

2 morötter

1 bit rotselleri

2 palsternackor

2 lagerblad

6 hela pepparkorn

ANNONS

1 1/2 tsk salt

cirka 1 kg lårfilé av kyckling

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

1 1/2 msk ättika, 24 procent

1 1/2 msk socker

salt

nymalen peppar

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Lägg i tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt.

Skär kycklingköttet i lite mindre bitar. Lägg ned i kastrullen och sänk värmen. Sjud i 10 minuter. Sila och spara buljongen.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt lite buljong i taget under vispning. Fortsätt tills det blir lagom tjockt (du behöver cirka 5 dl vätska). Tillsätt sedan grädden.

Koka upp ättika och socker i en liten kastrull tills sockret löst sig. Vispa ned lite i taget i såsen och smaka av när du tycker det blir lagom. Det ska vara rejält sötsyrligt. Jag tar alltihop, men det är förstås en smaksak.

Lägg i kycklingen och rotsakerna. Sjud i 5 minuter. Rör i dillen, smaka av med salt och peppar.

Att dricka till

Wisby Weisse (1459), 27:50 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse (1943), 18:20 kronor.

ANNONS

Bilder: CHRISTINE OLSSON

ANNONS