Frida Löfgren var nio år när hon diagnostiserades med typ 1-diabetes. Det här tycker hon att andra bör veta om diabetes: ”Många tror att det är insulin man behöver om man blir låg. Men man ska inte ge insulin till någon som svimmat, det är socker och ambulans som behövs. Man får heller inte diabetes typ 1 för att man käkat mycket socker. Jag har också hört folk som menar att det bara är att ta en spruta, men det är mer än så. Man måste alltid ha koll och vara steget före”, säger hon.
Frida Löfgren var nio år när hon diagnostiserades med typ 1-diabetes. Det här tycker hon att andra bör veta om diabetes: ”Många tror att det är insulin man behöver om man blir låg. Men man ska inte ge insulin till någon som svimmat, det är socker och ambulans som behövs. Man får heller inte diabetes typ 1 för att man käkat mycket socker. Jag har också hört folk som menar att det bara är att ta en spruta, men det är mer än så. Man måste alltid ha koll och vara steget före”, säger hon. Bild: Anna Edlund

Diabetessjukdomen hindrar inte Frida från att leva livet

Hon var nio år när hon insjuknade i diabetes typ 1 och vardagen för alltid förändrades. Men Frida Löfgren har inte låtit sjukdomen påverka hennes stora idrottsintresse. Hon rider, springer och åker skidor – och i sommar cyklar Frida Halvvättern tillsammans andra diabetesdrabbade ungdomar.

ANNONS
|

Det började med att hon under en period hade känt sig ovanligt trött, törstig och kissat mycket.

– Jag kunde gå upp fem gånger på en natt för att dricka och gå på toa, minns Frida Löfgren. Och ibland i skolan, innan lunch, blev jag jätteskakig.

Snabbt och klart besked

Det var våren 2013, Frida var nio år och efter att hon en morgon nämnt för sin mamma ”jag kissade flera gånger i natt” bokades en tid på vårdcentralen. Blodprov togs och inom loppet av en kvart kom det omtumlande beskedet ”Frida har diabetes, de väntar på er på akuten”.

– Vi var på väg till stallet, Frida skulle på klassresa dagen därpå, men det var bara att ställa om livet, konstaterar mamma Mariette som sitter med vid bordet på familjens altan.

ANNONS

Direkt inlagd på sjukhus

Frida blev den dagen direkt inlagd på sjukhus och kvar där i två veckor. Hennes blodsockernivå behövde stabiliseras och hon och hennes föräldrar skulle lära sig allt om diabetes. Själv har Frida svårt för att komma ihåg vad hon tänkte och kände men Mariette beskriver det som en tvärnit.

– Frida gick från att ha varit en fri nioåring till att bli låst vid en droppställning hela första veckan på sjukhuset.

Frida ihop med sin häst Calamity Jane.
Frida ihop med sin häst Calamity Jane. Bild: Anna Edlund

När Frida efter sjukhusvistelsen återvände till skolan var hennes mamma med den första tiden, som stöd och hjälp vid fingerstick och räknande av kolhydrater.

– Men sedan hade jag en lärare som satt med mig på lunchen och hjälpte mig att beräkna hur mycket insulin jag skulle ta, berättar Frida. Nu är det inte några problem, jag har så pass bra koll, men när jag var liten kunde jag inte så mycket om diabetes.

Älskar att rida

I hagen en bit bort – Frida bor på landet strax utanför Alingsås – skymtar familjens hästar. Att rida är Fridas största intresse.

– Jag rider nästan varje dag, säger hon och ler. Jag bor i princip i stallet. Den stora bruna hästen är min.

Fridas diabetes har inte begränsat henne när det gäller att idrotta och vara aktiv. Utöver ridningen gillar Frida även att springa och åka skidor – både på vatten och på snö.

ANNONS

– Men jag måste planera min träning, det är viktigt, säger Frida. Jag måste se till att ha ätit innan och inte tagit för mycket insulin. Och rider jag ut i skogen måste jag vara noga med att ta med mig socker. Det är lite jobbigt att bli låg om man är en bit bort och inte har något sött med sig.

Pigg och glad häst

Återigen med ett svagt leende lägger Frida till:

– Min häst är också väldigt pigg och glad så jag måste vara helt klar i huvudet när jag rider henne.

I dag har Frida i stort sett vant sig vid att hela tiden hålla koll på sin blodsockernivå.

– Men det är fortfarande lite svårt att komma ihåg allt, konstaterar hon. Ibland glömmer jag att ta insulin – om jag till exempel är med mina kompisar och äter något.

Numera har dock Frida en insulinpump, en liten pump som är enkel att bära med sig och som ersätter insulinsprutorna. Den kopplas med slang till ett infusionsset på magen. Den nya tekniken underlättar väldigt mycket för den som har diabetes, det poängterar både Frida och mamma Mariette. Något annat som varit betydelsefullt för Frida och familjen är mötet med andra drabbade, särskilt i början när allt var nytt. En lapp uppsatt på sjukhuset gjorde att Frida kom i kontakt med tre jämnåriga barn som även de insjuknat i diabetes.

ANNONS

– Vi hörs fortfarande, det är väldigt kul, säger Frida. Det är skönt att ha någon som förstår liksom. Mina andra kompisar kan inte riktigt fatta hur det är.

Roligt aktivitetsläger

Via idrottsföreningen Sockertoppen, grundad av längdskidåkaren och diabetikern Robin Bryntesson, har Frida dessutom vid flera tillfällen åkt på aktivitetsläger för barn och unga med diabetes.

– Första gången var i Idre. Det var roligt – där var bara en massa andra barn som också hade diabetes. Efter det åkte jag fem år i rad på Sockertoppens läger och har träffat två tjejer, en från Stockholm och en från Skåne, och en kille från Östersund som jag umgåtts med även efteråt. Vi gick på Diabetesgalan tillsammans, men nu i och med corona har det varit svårare att ses.

I sommar hoppas Frida att få delta i cykelloppet Halvvättern.
I sommar hoppas Frida att få delta i cykelloppet Halvvättern. Bild: Anna Edlund

På grund av corona blev det heller ingenting av Fridas plan på att förra året, iklädd Sockertoppens tröja, cykla Halvvättern. Men om allt går som det ska genomförs loppet nu i sommar.

– Det känns om en kul grej, säger Frida. Jag tror det blir av i år. Jag har en träningscykel på loftet i vår verkstad som jag brukar cykla på. Och i dag cyklade jag in till Alingsås.

Frida Löfgren

Ålder: 16 år.

Bor: Alingsås.

Familj: Mamma, pappa, två systrar.

Gör: Går tekniklinje på gymnasiet.

Intressen: Ridning, löpning, vattenskidor och längdskidor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS