Att hoppa i vattenpölar kan vara kul, men vill du ha tips på annat att göra när det regnar är det här guiden för dig.
Att hoppa i vattenpölar kan vara kul, men vill du ha tips på annat att göra när det regnar är det här guiden för dig. Bild: Håkan Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Det kan du göra med barn i Göteborg när det regnar

Vännerna Karoline Rydelid och Sofia Norrman blev uttråkade under föräldraledigheten och bestämde sig för att dammsuga hela Västsverige i jakt på aktiviteter som passar för barnfamiljer. Här är deras bästa tips för regniga semesterdagar när barnen behöver rastas.

ANNONS
|

Det var när båda var föräldralediga som Karoline Rydelid och Sofia Norrman började prata om att samla alla barnvänliga aktiviteter i Göteborg och Västsverige på ett ställe. Tillsammans startade de instagramkontot Familjeaktiviteter i Väst som nu har över 14 000 följare. Sommaren är den tid på året då flest personer söker upp deras konto.

– Alla är lediga och famlar efter saker att göra med familjen. Den här sommaren har ju inte heller visat sig från sin bästa sida hittills, så då är det många som letar efter saker att göra för att barnen inte ska bli sittande hemma framför någon skärm, säger Sofia Norrman.

ANNONS

Här är Karoline och Sofias bästa tips på saker att göra med barn när det regnar:

Gör en såpaslide på gräsmattan

Den här aktiviteten kräver tillgång till en gräsmatta, en stor presenning och lite såpa blandat med vatten. Låt sedan barnen glida runt i bara badkläder som små lyckliga sälar.

– När de redan är blöta kan man lika gärna låta dem bli det ordentligt. Eftersom de rör på sig så fryser de oftast inte heller även om det är mulet. Mina barn brukar älskar det, säger Karoline Rydelid.

Sofia Norrman driver instagramkontot familjeaktiviteterivast tillsammans med vännen Karoline Rydelid.
Sofia Norrman driver instagramkontot familjeaktiviteterivast tillsammans med vännen Karoline Rydelid. Bild: @familjeaktiviteterivast

Gå mot strömmen – gör solaktiviteterna ni skulle gjort

Många ställer in utflyktsplanerna när regnet öser ner, och det kan man utnyttja till sin fördel. Att pälsa på sig ordentligt och besöka de vanliga turistattraktionerna kan bli en oväntad succé, menar Sofia Norrman.

– Jag var på Liseberg med barnen när det ösregnade för ett tag sedan, och jag tror aldrig jag har åkt så mycket. Många sådana ställen är rätt folktomma regniga dagar så man får väldigt mycket för pengarna och slipper köa och trängas.

Det finns inte heller någon lag som säger att glass bara kan ätas i solsken.

– Göteborg har så många trevliga glassbarer, och de är väl värda ett besök även när det regnar. Det ger den där härliga semesterkänslan till barnen, säger Sofia Norrman.

ANNONS
Karoline Rydelid
Karoline Rydelid

Omfamna vattnet

Man behöver inte i panik kasta sig iväg till en inomhusaktivitet bara för att det regnar. De flesta barn, särskilt de lite mindre, älskar att leka i vatten. Att söka upp en bäck eller flod på ruskdagar är därför ett hett tips.

– Det forsar ju ännu mer när regnet öser ner, och det brukar barn gilla. Kasta ”Puh-pinnar” eller bygg små båtar och följ dem genom vattnet, tipsar Karoline Rydelid.

Ett annat tips i samma anda är vattenlekplatsen vid Näckrosdammen, utformad just för att vara extra kul när det regnar. Här finns bland annat ett geggamojabord och trattar och rännor som leder regnvattnet ner i sanden.

– Det är en trevlig miljö att vara i som vuxen också, till skillnad från många andra barnaktiviteter där man lätt blir galen av alla intryck.

Åk på spa – med barnen

Att glida ner i en varm pool på närmsta badhus kan kännas lockande när det är ruggigt ute. Tyvärr har stadens alla andra barnfamiljer ofta fått samma idé.

– Badhusen är alltid knökfulla när det regnar, så dem vill man gärna undvika. Men på loven erbjuder vissa spa-anläggningar tider där man får ha med sig barn, och det kan jag rekommendera om man vill lyxa till det. Det blir ju inte lika ”zen” som att åka med bara sin partner, men det är väldigt mysigt även med barn, säger Karoline Rydelid.

ANNONS

Plocka bär – och ta hand om dem tillsammans

Att plocka och äta bär gillar de flesta barn. Men att ge sig ut i blåbärsskogen kan kännas motigt vid dåligt väder. Att däremot åka till ett sjävplocksställe där det går fort att fylla sin bunke kan bli riktigt trevligt, tipsar Karoline Rydelid.

– Öser det ner vill man kanske inte stå där i jordgubbsfältet, men om det bara duggregnar är det jättemysigt. Jag har inte träffat några barn som inte gillar det och det finns flera trevliga självplock att välja på i Göteborg och i närområdet.

När man sedan kommer hem med sin skörd ger nästa aktivitet sig själv.

– Då kan man tillsammans baka med bären. Eller sylta, safta, göra glass... Visst, barnen tröttnar ganska fort, men ett tag kan man jobba tillsammans i köket.

Stäng in er – World of Volvo och Aeroseum i Göteborg

Om regnet verkligen öser ner orkar man inte alltid vara hurtig och ge sig ut ändå. Då finns det ställen där barnen kan härja loss under tak.

– Aeroseum är toppen. Där kan man titta på flygplan och barnen får provsitta dem och testa att flyga i simulatorn. Det är också en sådan plats man lätt får lite ångest av på en solig dag för det är liksom en stor, mörk bunker. Så det är perfekt att spara till en regnig dag, säger Karoline Rydelid.

ANNONS

Ett annat tips är att testa klättring. I Göteborg finns flera klättringsanläggningar som erbjuder drop-in-tider och möjlighet att prova på tillsammans med en instruktör.

– Ibland är det till och med gratis att prova på. Det är ett jättebra sätt att få barnen att röra på sig, och kul som vuxen också, säger Sofia Norrman.

Nyöppnade World of Volvo vill de också slå ett slag för som inomhusaktivitet.

– Det är mycket mer än bara bilar, och finns mycket kul att göra för barnen. Under sommaren är det dessutom gratis ett par dagar i veckan så då kan man passa på, säger Karoline Rydelid.

Fler tips för regniga dagar med barn i Göteborg

Sjöfartsmuseet: ”Akvariet är fantastiskt, som Universeum fast betydligt billigare”, tipsar Sofia Norrman.

Bibliotek: Förutom att många har myshörnor och spel att låna erbjuder de flesta av stadens bibliotek också en massa aktiviteter under sommarlovet: barnteater, prova-på-kurser och sagostunder. ”Att hålla koll på bibliotekens program kan rädda många regniga dagar, helt gratis”, säger Karoline Rydelid.

Geocaching: Skattjakt som får barnen att komma ut och röra på sig. Med hjälp av gps-funktionen på sin smartphone letar man gömda skatter, eller caches, på specifika koordinater runtom i staden. Sina fynd kan man registrera på geocaching.com, tillsammans med mängder av andra skattletare världen över.

Fritidsbanken: Som ett bibliotek fast med sport-och fritidsprylar. Här kan ni låna fiskespön och bege er till närmsta sjö, testa inlines för en tur på våt asfalt eller en SUP-bräda att glida fram längs Säveån på. Finns på Frölunda torg och i Slottsskogen.

LÄS MER:Det får du inte göra medan barnen är på förskolan

LÄS MER:Nya förskolekravet: Intyg från chefen på att du jobbar

LÄS MER:Günther Mårders spartips inför semestern

ANNONS