Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyckling Balti

Det indiska köket - en fröjd för ögat

Indisk matlagning handlar om att hitta de perfekta smakerna med olika kryddblandningar. Rizwan Wikholm använder hellre gurkmeja än curry, med målet att sätta smakerna lika bra som mamma Parviz.

Det doftar av rökelse och musiken i bakgrunden för tankarna till Bollywood.
– I dag är det indiskt tema för hela slanten, skojar Rizwan och Gunilla Wikholm när vi stiger in i lägenheten.
I köket samsas olika kryddblandningar med generösa knippen av färsk persilja och koriander. Rizwan har också förberett degen till det som ska bli chapati, ett indiskt tunnbröd.
– Enligt traditionen måste en blivande indisk fru kunna baka perfekt runda chapati. Det är komplicerat och kan hon det, har hon spenderat mycket tid i köket och anses då vara duktig på matlagning, berättar Rizwan.
När det kommer till indisk matlagning är mamma Parviz förebilden. Hon använder inte recept utan måttar med ögat. Han har lärt sig genom att titta på hur hon gör. Hennes matlagning är en blandning av Indien och Östafrika. Pappa Mustafa kommer från ön Pemba utanför Zanzibar och Parviz är uppvuxen i Tanganyika, som är en del av Tanzania. Det var inflyttade indier som tog brödet chapati till Tanzania.
– Jag tycker det är roligt att laga mat för att det är så kreativt. Att laga indiskt är fritt och förlåtande. Traditionella svenska rätter kräver att man håller sig till receptet, annars blir det inte bra. I indisk matlagning använder man mycket kryddor, vilket är både förlåtande och utmanande, om man vill få till samma smak igen. Fast det lär man sig nog med tiden.
Rizwan steker vitlök, kanelstång, kardemummafrön och fänkål med garam masala i en gryta. Det får inte vara för varmt, då smakar vitlöken beskt.
– Man steker kryddorna för att få fram smakerna. I Indien gör man egna kryddblandningar för att ge varje rätt sin unika smak och framhäva råvarorna som man väljer efter säsong. Jag använder gärna garam masala och gurkmeja. Curry tycker jag lätt kan ta över, säger Rizwan.
Gunilla berättar att de turas om att laga mat varannan vecka. Men hon är inte lika road som Rizwan, utan måste följa recepten exakt för att det ska bli bra. De har medvetet dragit ned på köttkonsumtionen och lagar mycket vegetariska rätter. Rizwan lagar gärna chana masala, en kikärtsgryta, eller olika linsgrytor.
– Ett stalltips på en bra indisk restaurang är att beställa deras daal, en linsgryta som är vanlig i södra Indien. Det är lätt att koka sönder linserna. Har de lyckats med sin daal kan man utgå från att allt annat också smakar bra.
Lunchgästerna droppar in och tar plats i vardagsrummet. De olika rätterna börjar bli klara och Rizwan ska baka chapati. Han kavlar ut degknyten till cirklar. Bröden steks på hög värme i en panna. Med en handduk trycker han försiktigt på brödet så att det reser sig som en ballong. Varje bröd penslas med ghee.
– En indisk måltid är inte komplett utan ris och bröd. Man äter med höger hand och brödet fångar upp såsen förklarar Rizwan och lägger upp de olika rätterna på en tahli, en rund ståltallrik med olika fack. Det finns ett indiskt talesätt som säger: Att äta med bestick är som att uppvakta sin älskade genom en tolk.

Rizwan Wikholm. Ålder: 41 år. Familj: Gunilla och barnen Alice, Fabian och Jonah. Bor: Haga. Gör: Fotograf och filmare. Det bästa med mitt kök: De tjockbottnade kastrullerna som jag fått av svärmor. Bästa råvaran: Ingefära. Mitt smartaste matlagningstips: Låt kryddorna steka länge

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.