Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barbro Pilebo hälsar välkommen in till ladan i Ödsmål, som blivit en samlingsplats för många danssugna.
Barbro Pilebo hälsar välkommen in till ladan i Ödsmål, som blivit en samlingsplats för många danssugna. "Linedance funkar för alla åldrar, gammal som ung", försäkrar hon. Bild: Gustaf Östberg

Det går som en dans när Barbro bjuder upp i ladan

Det tog Barbro Pilebo nästan 60 år att hitta en dansform som passade henne. Men när hon tagit sina första danssteg i linedance var hon fast. I dag har hennes mysiga lada blivit en samlingspunkt för många danssugna.

Den pittoreska lilla vita gården med sina små röda uthus ligger perfekt placerad bakom en klippa med utsikt över havet men är ändå skyddad från havsvinden. Stora hagar omgärdar den lilla gårdsplanen med sina vackra rabatter och välklippta gräsmattor. Här har Barbro hittat hem och det är hit hon bjuder danssugna vänner två gånger i veckan för att dansa i den lilla ladan på gården.

– Att dansa ger så otroligt mycket. En känsla av eufori infinner sig och det är mycket skratt plus att du får många vänner. Sedan är det bra för hjärnan och du måste koncentrera dig en lång stund. Mitt minne har i alla fall inte blivit sämre, säger hon.

Dansade aldrig som ung

Men det tog tid innan Barbro upptäckte glädjen med dans, och det trots att hon varit gift med en dansbandsmusiker i många år och dessutom hade en pappa som var danslärare.

– Jag var aldrig ute och dansade som ung, säger Barbro och skrattar.

Under åren som Barbro Pilebo varit aktiv som linedansare har hon även arrangerat flera stora galor. Bild: Gustaf Östberg
Under åren som Barbro Pilebo varit aktiv som linedansare har hon även arrangerat flera stora galor. Bild: Gustaf Östberg

Hon är född i Göteborg och uppvuxen i Kålltorp, studerade vid Tekniska Gymnasiet, tog examen och blev kemiingenjör redan som nittonåring. Hon började arbeta direkt i ett företag som sålde filter för kemiindustrin och reste mycket i jobbet.

– Jag valde att arbeta i filterbranschen i nästan 35 år. Under tiden födde jag tre barn och varvade resandet med olika jobb som lärare, grisuppfödare, fritidspolitiker och pizzabagare för att kunna vara hemma med familjen så mycket som möjligt. När jag var 55 valde jag att gå i pension och i samband med det tog min man ut skilsmässa. Då hade jag blivit diagnosticerad med bröstcancer två år tidigare, så mycket hände på en gång, berättar Barbro.

Huset vid havet

Några år efter skilsmässan köpte hon det vackra huset vid havet. Och det var då hon för första gången kom i kontakt med linedance.

– Det kom en kvinna promenerande förbi här, och hon föreslog att jag skulle följa med och dansa linedance. Nej, fasiken heller, tänkte jag. Men jag vågade mig ändå dit efter lite övertalning. Jag lyckades inte dansa åt rätt håll en enda gång, men det var så roligt, berättar Barbro.

Barbro Pilebo har inte bara dans som intresse, hon trivs också mycket bra i sin trädgård. Bild: Gustaf Östberg
Barbro Pilebo har inte bara dans som intresse, hon trivs också mycket bra i sin trädgård. Bild: Gustaf Östberg

Linedance skiljer sig en del från andra danser. Deltagarna dansar på rad och följer ett mönster. Mönstret är uppdelat i olika stegkombinationer som repeteras efterhand, genom att man byter håll, antingen ett kvarts eller ett halvt varv.

– Till skillnad från till exempel bugg där man dansar i par, så dansar man ensam i linedance, men ändå tillsammans i grupp. Jag tror det är därför de flesta som dansar linedance är kvinnor, man behöver inga män helt enkelt. Sedan tror jag många män tycker det blir för svårt att hänga med, de vill klara allt direkt men linedance kräver mycket träning och koordination, konstaterar Barbro.

Ordförande i dansföreningen

Intresset för dansen ledde till att hon under många år var ordförande för föreningen Best of the West Linedance i Stenungsund. Föreningen har arrangerat många stora dansevent med flera hundra deltagare och internationella koreografer på besök och anordnar prova på regelbundet.

– För mig var det viktigt att föreningen höll nere kurs- och medlemsavgifter. Många som vill dansa kanske inte har det så gott ställt, och alla skulle kunna vara med och lära sig dansa, menar hon.

Bra för kropp och knopp

För något år sedan drabbades Barbro av en stroke men hon kom snabbt tillbaka till dansgolvet. Hon menar att linedance är hjärnträning och fysisk träning på samma gång.

– Linedance funkar för alla åldrar, gammal som ung. Om du inte orkar snurra kan du gå rakt fram i stället. Två av mina barnbarn dansar med mig vilket är min största lycka. Det är som en kamratförening där man skrattar mycket, man kommer som man är och dansar i vilka kläder man vill. Duschar och byter om gör du hemma, säger hon.

För den som är sugen att prova på att dansa så rekommenderar hon att man antingen går på en prova-på-dag eller kontaktar en linedanceförening i närheten av där man bor. Ofta finns möjlighet att komma och testa några gånger.

– Våga prova. Vi brukar säga att inom linedance finns det inga fel, bara olika variationer, avslutar Barbro Pilebo.

Barbro Pilebo

Ålder: 73 år.

Gör: Pensionerad kemiingenjör och dansare.

Bor: Ödsmål utanför Stenungsund.

Familj: Tre barn och tre barnbarn.

Intressen: Dansa linedance.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.