Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven Nordqvist fyller 75 år – och inväntar inspiration. Just du känns det som om han tar 'tappat lusten', som han säger. Men det brukar lossna. Bild: Jessica Gow
Sven Nordqvist fyller 75 år – och inväntar inspiration. Just du känns det som om han tar 'tappat lusten', som han säger. Men det brukar lossna. Bild: Jessica Gow

​Det finns en liten Pettson i Sven Nordqvist

En barnbokstävling gjorde att illustratören Sven Nordqvist började skriva för barn i början på 1980-talet. Snart hade han skapat den kluriga gubben Pettson som skulle bli enormt populär. Och ja, gubben och författaren har en del gemensamt.

Sven Nordqvist sitter just nu hemma på Södermalm i Stockholm och arbetar på illustrationerna till Jujja Wieslanders nya bok om Mamma Mu och Kråkan. Samtidigt går han i väntans tider, och det han väntar på är inspirationen som krävs för att återigen skapa något helt eget.

– Jag har liksom tappat lusten, vet inte varför. Jag har byggt saker till olika utställningar och så men inte ritat så mycket. Min fru oroar sig inte, hon säger att jag haft sådana perioder förut och till slut sätter jag ändå i gång med något.

Nyligen kom hans senaste bok i serien om gubben Pettson och katten Findus, en kartongbok för de minsta barnen med luckor att öppna och hjul att snurra på. Det var förlagets initiativ – Pettson är en populär figur. Men Sven Nordqvists nästa stora projekt väntar alltså fortfarande på att födas.

Alla skissblock bevarade

Tittar man i backspegeln har han en stor produktion bakom sig. Och alla skissblock finns bevarade, från barnaåren och framåt.

– Jag är en sådan där som sparar på saker och har svårt att slänga något över huvud taget. Det är roligt att titta i skisserna och jag kan se att jag blivit lite skickligare med åren i alla fall.

Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Som barn ritade han massor, fick beröm och kände sig uppmuntrad att fortsätta. I tonåren väcktes drömmen om att bli illustratör. Han sökte in på konstskola men blev inte antagen, valde arkitektbanan i stället men trivdes inte med att vara anställd och inrutad. Efter ett år som arkitekt började han frilansa med reklam och illustrationer och arbetade också som konstnär i grafik.

En dag i början på 80-talet fick Svens fru Eva syn på en annons. Bokförlaget Opal utlyste en barnbokstävling. Sven Nordqvist började arbeta på sin debutbok ”Agaton Öman och alfabetet” och vann sedan tävlingen med den.

– Det har jag funderat på många gånger, hur mitt liv hade blivit om vi inte hade hittat den där annonsen.

Fortfarande förundrad

När förlaget beställde en uppföljare resulterade det i boken ”Pannkakstårtan” om en klurig gubbe som bor med sin talande katt i ett hus på landet. Sven Nordqvist anade inte då vilken framgång Pettson och Findus skulle bli och att boken skulle få en rad uppföljare. Än i dag kan han förundras över det.

– Jag får ofta höra att teckningarna är en viktig del, bilderna med alla detaljer och roliga inslag. Sedan tror jag det var bra att jag försökte vara uppriktig; jag tänkte hur jag själv skulle reagera i olika situationer och sedan fick Pettson reagera likadant.

Är det mycket av dig i honom?

– Ja, jag gjorde det enkelt för mig på det sättet. Min fru tycker att vi är lika. Och jag har fått brev från många som har en sådan där gubbe hemma som gärna går för sig själv och snickrar och klurar.

Trivs med att vara ensam

När Sven Nordqvist ska beskriva sig själv låter det ungefär så. Han trivs med att vara ensam, är inte så pratsam av sig, tycker om att fundera över tillvaron och fråga sig varför folk gör som de gör. Drar det ihop sig till mingel på en förlagsfest tänker han alltid att han kommer stå i ett hörn och vara vilsen, även om det kan bli rätt okej när han väl kommer dit.

Sven Nordqvist tilldelades Astrid Lindgren-priset 2003. Bild: Jonas Ekströmer
Sven Nordqvist tilldelades Astrid Lindgren-priset 2003. Bild: Jonas Ekströmer

När han inte arbetar passar han kanske på att svara på brev eller gå en promenad. Sent på kvällarna är det emellertid dags för nattmänniskan Sven Nordqvist att ta plats framför datorn.

– Jag kör spel av typen "Civilization", där man bygger upp samhällen och städer. Tidigare när barnen var yngre försökte jag mig på deras actionspel men jag dog hela tiden. Jag tycker om långsamma spel där man hinner tänka efter.

Snickrar en hel del

Och så snickrar han en hel del, framför allt på lantstället på ön Yxlan i Stockholms skärgård där han har sin verkstad. Där skapas mycket av det som inte är böcker, som material till utställningar och offentlig konst.

Oavsett vad Sven Nordqvist ger sig i kast med verkar de flesta ändå förknippa honom med Pettson.

– Jag har gett ut så många andra böcker genom åren. Men han har satt sig hos folk. Och det är ju roligt att det har gått bra, så det får man ta.

Sven Nordqvist

Ålder: Fyller 75 år den 30 april.

Gör: Barnboksförfattare, illustratör och konstnär.

Bor: Södermalm i Stockholm, sommartid på ön Yxlan i Stockholms skärgård.

Familj: Hustrun Eva och sönerna Jesper och Petter.

Om att fylla 75: ”Det låter väldigt mycket.”

Så firar han födelsedagen: ”Helst inte alls. Kanske lite god mat och tårta.”

Särskilt nöjd med: Boken ”Var är min syster?” som vann Augustpriset i barnboksklassen 2007.

På fritiden: Gillar att snickra och spela datorspel.

Om matlagning: ”Varken Eva eller jag är så förtjusta i att laga mat så vi turas om att ansvara för maten varannan vecka. Men ska det bli riktigt fint och gott tar Eva hand om det.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.