Det bubblar och jäser av malt och humle i hörnen

Efter 25 år som biomedicinsk analytiker på Astra Zeneca sadlade Ulrika Johansson om för att få leva sin dröm. Nu driver hon ett ölbryggeri hemma på gården i Gråbo.

ANNONS
|

Oktober är ölets absoluta högtidsmånad, festivalerna avlöser varandra. Mikrobryggerier poppar upp i var och vartannat gathörn. I Gråbo finns Ulrika Johanssons. Vägarna blir mindre och trafiken blir allt glesare innan en tvär högersväng tar oss upp till familjen Johanssons gård.

Garaget fungerar som bryggeri

Det gamla dubbelgaraget, som var en innebandyplan för sonen under uppväxten, fungerar nu som ett ölbryggeri. Och i byggnaden där islandshästar fick skydd för väder och vind kan Ulrika Johansson lagra ölflak, malt, jäst och humle. Gården har egen brunn och det hjälper till att sätta den unika prägeln på just deras öl. Det tillsammans med Ulrika Johanssons utvecklade känsla för smaksättning.

ANNONS

– Jag och min man Magnus började brygga hemma på skoj för privat bruk på 1990-talet. Det var långt senare som jag började drömma om att göra det kommersiellt i större skala, berättar Ulrika.

Hon växte upp i Kungsbacka och under gymnasietiden började hon jobba extra i tygaffären i Kungsmässan. Biomedicin kom hon in på av en rejäl slump. Hon ville plugga vidare, men var sent ute så ansökningen hade stängt. Men just det året fanns det platser kvar på biomedicin, hon chansade, kom in och satte sig i skolbänken en vecka senare. Hon praktiserade på Astra Zeneca där hon senare fick en anställning. Parets båda barn kom, växte upp och livet rullade på. Vintern 2019 kände Ulrika att det började bli hög tid att göra något annat.

Som lyckligast när hon bryggde öl

– Jag var som lyckligast när vi bryggde öl på våran 50-liters anläggning. Jag sökte in till bryggeriteknikerutbildningen i Nynäshamn på semidistans. Jag fick tjänstledigt från jobbet under den tiden. Parallellt med utbildningen förberedde vi för den kommersiella satsningen och i juni 2020 var vi igång, säger Ulrika.

Mitt under brinnande pandemi, vilket gjorde att pubar och restauranger inte var på hugget med att släppa in nya öl leverantörer. Däremot kom deras Wättle-öl in direkt på systembolaget i tre olika butiker. Ett bryggeri i deras storlek har tillstånd att finnas i hyllorna på maximalt tio butiker, de är uppe i fem nu.

ANNONS

– Målet är absolut att komma in i fler butiker. Vi har idag fem olika sorters öl, julölen är den senaste nyheten. Till våren lanserar vi ytterligare en ny smak och nästa kommer till hösten 2022, berättar hon.

Har satsat en miljon kronor

Familjen Johansson har satsat närmare en miljon kronor i rörelsen, idag bär bryggeriet kostnaderna, men än har Ulrika inte kunnat ta ut lön. Tanken är att hon inom en snar framtid ska kunna göra det. Hennes nya karriär går spikrakt uppåt och en förklaring är hennes långa erfarenhet inom läkemedelsindustrin.

– Där har jag alltid tvingats vara noga med att jobba rent, måtten är exakta och det finns en klinisk noggrannhet i varje moment. Det har jag haft en enorm nytta av när jag började jobba med öltillverkning.

I takt med att covid-restriktionerna har lättat har restaurangrörelsen fått tillbaka gäster. Nyligen fick Ulrika testa på att ta över en gästkran på ett ställe, en rolig erfarenhet som hon gärna vill göra mer av.

– Det var roligt att vara ute och möta kunderna.

Hon kan brygga 500 liter åt gången, tankarna har kapacitet för 1000 liter. Utifrån de förutsättningarna har hon hittat ett fungerande schema. Hon gör alla moment kring själva tillverkningen på egen hand, hemsida och sociala kanaler sköter dottern. Maken hjälper till med att sköta ekonomin och en reklamfirma har fått uppdraget att hjälpa till med etiketterna.

ANNONS

Fysiskt krävande

– Det är ett ganska fysiskt krävande jobb att brygga öl, vilket tilltalar mig. Jag jobbade mycket stillasittande på kontor innan, nu får jag verkligen använda kroppen med alla tunga lyft och disken som blir. Jag älskar mitt jobb, dofterna som omger mig under processen, det är underbart, säger hon.

Hon är ute på många och långa promenader med familjens två hundar, inspireras av skogen, tomten, allt i näromgivningen blir idéer för nya öl smaker. Nästa steg. Ulrika Johansson har hittat rätt. Hittat hem.

Ulrika Johansson

Född: 1970

Familj: Maken Magnus, två vuxna barn och två hundar

Bor: I Gråbo

Yrke: Öl-bryggare

Lyssnar på: Blandat, gärna radio

Tittar på: Gillar danska kriminalserier

Läser: Det blir mycket öl-böcker, deckare och feelgood-böcker

Aktuell: Med lanseringen av årets julöl

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS