Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Det blir dubbelt upp på lördag för Mats

Det är många som springer Göteborgsvarvet. Över 60 000 personer. Men det är nog bara en av dem som ska springa två varv i följd. Han heter Mats Ransgård och gör det för att sätta ljus på Jubileumsåret 2021 då Göteborgsvarvet arrangerar ett maraton.

Att springa 42 195 meter blir ingen nyhet för Mats Ransgård. Tvärtom. Han har tillsammans med sin fru sprungit ungefär 25 olika maratonlopp runt om i Europa och USA. Det är för dem ett sätt att semestra aktivt och se nya platser. Att springa Göteborgsvarvsbanan två varv mitt bland alla andra löpare blir ändå något annorlunda.
– Jag har sprungit många Göteborgsvarv och har en tidig startgrupp. Det brukar bara var ungefär 2 000 personer före mig i banan. När jag nu går in på mitt andra varv kommer det att vara mycket mer folk och det blir nytt för mig, säger Mats Ransgård.

Att han i år ska springa Göteborgsvarv 29, och 30, i ordningen beror på att Mats Ransgård i sitt arbete som chef för projektledarstaben på Älvstranden Utveckling har ett samarbete med Göteborgsvarvet. Mats Ransgård har själv tänkt tanken att springa två varv tidigare, men ville göra det officiellt och sanktionerat. I samarbete med Göteborgsvarvet kom de då på tanken att göra det som ett sätt att locka till det maratonlopp som Göteborgsvarvet kommer att arrangera i september 2021 och lyfta Älvstrandens uppdrag inför jubileumsåret. 
Hur det ska gå till rent praktiskt är i skrivande stund inte helt klart, men Mats Ransgård kommer att starta i sin vanliga startgrupp och få en sluttid på sitt första varv, innan han ger sig ut på nästa varv. Hans startnummer? 2021 såklart.
– Det ska bli spännande. Mycket nytt att fundera på när det gäller att lägga upp loppet och rent praktiska saker som vätskekontrollerna. Jag brukar inte dricka under varvet för jag behöver oftast inte det, men när jag ska springa två varv så måste jag dricka. Just nu funderar jag på om jag ska springa med vätskeryggsäck eller ”trängas” vid vätskekontrollerna. Vi får se, säger han.

Att träna är en livsstil för Mats Ransgård och något han alltid hållit på med. Som yngre spelade han bland annat tennis, men fann under studietiden att det var svårare att få till träning som krävde andra människors deltagande också. Att ta på sig skorna och ge sig ut att springa var så lätt. Under förra genomförde han en Svensk Klassiker.
– För mig var det nytt att åka skidor så det var en utmaning med Vasaloppet, men det är kul att lära sig nya saker och känna att tekniken blir bättre hela tiden.
Han tränar ungefär sex pass i veckan och varvar löpning, cykling, simning och skidåkning. Oftast tränar han på egen hand, men när det passar så är han gärna med i hemmaklubben IK Sterns barmarksträning som han tycker ger bra styrka även för löpningen. 
– Jag gillar vanlig, klassisk stationsgympa också. Det ger mycket tycker jag.
Han är en aktiv man och tycker inte om att sitta inomhus. Då blir han rastlös. Vila är att gå ut i skogen, promenera eller plocka lite bär att koka sylt av. Löpningen är återhämtning och stresshantering som kan ge tid för reflektion eller att bara vara och inte tänka på något alls. 

Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Mats ser flera paralleller mellan sin löpning och sitt arbete på Älvstranden. Båda kräver uthållighet och långsiktighet med delmål på vägen. 
– Därför att det så roligt nu att vårt samarbete med Göteborgsvarvet blivit så bra. Vi är så glada att så många löpare och så mycket publik kommer till vårt område varje år. Allt eftersom har Älvstranden blivit en mer integrerad del av staden och vårt mål är att se till att Göteborgs innerstad blir större.
Hisingen är Mats Ransgårds hemmaplan. Han har bott där i hela sitt liv. Det gör givetvis Göteborgsvarvets sträckning över ön till något speciellt för honom. Han ser loppet som en folkfest och tycker att allt runt omkring, med musiken och publiken, ger det där lilla extra som kan behövas längs vägen. 
– Loppet är framför allt ett mål att träna mot. Att vara anmäld gör att jag prioriterar att komma ut och röra på mig och på så vis håller mig frisk.

Han är analytisk i sitt löpande och det finns en plan för allt. Han vill vara förberedd och realistisk i sina förväntningar. Pulsklockan är hans bästa träningsredskap för den hjälper honom att hålla sig till sin plan. 
– De bästa tiderna kommer när jag börjar lite långsammare än min planerade snittid. 
Det är också pulsklockan som visar om allt är som vanligt på startlinjen. Där vill han att pulsen börjar gå upp innan han börjar springa. Det visar att kroppen är beredd och laddad. 
Nu är det snart dags för start. I kväll blir det ett lättare pass och i morgon kväll pasta eller kanske en god pizza. Sen är det dags. Så om du tycker att du ser samma man två gånger där du står och hejar så ser du inte i syne, det är Mats Ransgård som kommer på sitt andra varv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.