Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ola Selmén ledde tidigare det humoristiska frågesportprogrammet "Amigo Grande" i Sveriges Television (bilden till vänster). Nu fyller den populäre programledaren och underhållaren 40 år. Bild: Johan Nilsson

"Det är härligt att få folk att bli glada"

För gladlynte medieprofilen Ola Selmén är glädje något man väljer. Denne 40-åring missar sällan ett tillfälle att sprida god energi och hyllar kärleken, inte minst till sig själv.

Ola Selmén har programlett Amigo Grande, Bobster och Upp till bevis på Sveriges Television och True Talent på TV3, och nu underhåller han Skåne i P4 Malmöhus morgonprogram flera morgnar i veckan.

– Jag trivs jättebra. Det roligaste med mitt jobb är variationen. Ena dagen leder jag ett tv-program, en annan dag kan jag vara konferencier för Jordbruksverket och den tredje dagen pratar jag i morgonradio i P4. Det blir en härlig variation på glädjetåget, säger han med sin fartfyllda stil.

Det måste medges att hans rungande skratt är vådligt smittsamt. Men när skrattsalvorna har avklingat förklarar han tjusningen med jobbet.

– Det är härligt att få folk att bli glada, och tacksamt att jobba med det man har lite lätt för att göra. Jag är nog världens sämsta snickare – jag är mycket bättre på att snacka.

Livsglädje ett val

Pratförmågan skyller han utan omsvep på föräldrarna som båda är lärare, ett arv som inte går att rucka på. Livsglädjen är däremot i de flesta fall något man kan välja, framhåller han.

– Jag brukar säga till min treåriga dotter att visst man kan vara arg, men det är roligare att vara glad. I de flesta situationer kan man välja att acceptera läget och göra det bästa av situationen. Mycket i livet handlar om att acceptera saker.

"Det roligaste med mitt jobb är variationen. Ena dagen leder jag ett tv-program, en annan dag kan jag vara konferencier för Jordbruksverket och den tredje dagen pratar jag i morgonradio", säger Ola Selmén.. Bild: Johan Nilsson

Han försöker att leva som han lär, berättar han. Kvällen före intervjun luftade han förrådet och kom inte på att persedlarna stod under bar himmel förrän det började ösregna klockan fem morgonen efter.

– Det blev en bra öppningsstämning i morgonradion, säger han och skrattar gott.

Försök gilla läget

Men visst kan Ola vara allvarlig, gravallvarlig. Men då ska man ta till det riktigt tunga artilleriet – döden.

– Klart att vi alla ska vandra mot “the bitter end” och då är det inte så skrattretande. Men vardagliga situationer blir roligare med en klackspark. Klart man får vara ledsen och nere när livet är motigt, men jag tror bestämt att händelserna i livet till stor del ligger i betraktarens ögon. Att försöka gilla läget är befriande.

Under uppväxten i Helsingborg var Ola Selmén mycket sportintresserad och drömde om att bli sportjournalist. I stället blev han radio- och tv-underhållare.. Bild: Johan Nilsson

Mottot på jobbet är att göra sitt yttersta, både före och under framträdandet. Det man gör ska göras innerligt – annars kan man lika gärna strunta i det. Är man väl förberedd är det också enklare att improvisera. Det är mycket jobb, men med åren har han blivit bättre på att hitta balansen i livet och må bra, menar han.

– Det viktigaste är kärleken, allt annat är hittepå. Kärlek till familj, vänner och sig själv. Man ska vara snäll mot sig själv. Jag gör det genom att se till att kroppen fungerar. Jag gubbjoggar, mediterar och försöker att äta bra, sova och umgås med människor som ger god energi. Viktigt också att huvudet utvecklas och att man behåller sin nyfikenhet.

Ville bli sportjournalist

Att sprida god energi gör han även utanför jobbet, inte minst när han lämnar och hämtar på förskolan.

– Det förskolepedagogerna gör är full magi, klart man inte vill komma in där och vara en tjurskalle! Mötet mellan människor är viktigt. Vi har blivit allt mer “skärmgossar”. Med lite mer ögonkontakt och leenden får vi en härligare värld.

Under uppväxten som storebror till en syster i Helsingborg var han mycket sportintresserad. Han drömde om att bli sportjournalist, men de oregelbundna arbetstiderna avskräckte. Som tioåring rönte han rungande applåder i klassen med sin egen variant av Kurt Olssons julkalender. Ändå hamnade han så småningom på ekonomiprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund. Men fyllda 23 kom han underfund med en karriäravgörande insikt:

– Jag insåg tidigt att jag inte skulle bli Nordeuropas bästa revisor...

Lite konflikträdd

Han flyttade till Båstad och satsade i stället på radio- och journalistutbildning. Därmed hade han inte långt kvar till sitt första jobb på lokalsporten i Skåne och sitt mediala genombrott som programledare av Amigo Grande i SVT 2007.

Utanför jobbet finns ett liv med sambo och två småbarn, med många stunder i Malmös lekparker. Hur bra är han på att sätta gränser?

– Jag gillar att uppfostra och säga till – ibland. Men min äldsta dotter är tre år så hon är inte ute och rumlar på nätterna. Mest handlar det om att hon ska kissa på pottan och äta med munnen. Rätt enkelt att sätta gränserna, än så länge.

Privat är han påhittig, social och en känslomänniska.

– Jag är definitivt en känslomänniska, men är lite konflikträdd. Det går väldigt långt innan jag blir arg. Jag tar ofta ansvar för stämningen, jag vill att det ska bli trevligt, säger Ola Selmén.

Ola Selmén

Ålder: Fyller 40 år den 21 oktober.

Gör: Programledare och underhållare.

Familj: Sambo med Malin, två barn i åldrarna 3 år och 11 månader.

Bor: Malmö – “parkernas stad”.

Om att fylla 40: “Det känns gött! Herregud, att jag klarade mig hela vägen hit!”

Så firar han födelsedagen: “När jag fyllde 30 bjöd jag in 75 personer på övernattningskalas. Nu med småbarn och morgonradio blir det ett lugnare gille.”

Feminist: “Ja, självklart. Vi ska ha ett jämlikt samhälle.”

Favoritmat: “Få maträtter slår havskräftor på hösten. Annars falafel – jag bor ändå i Malmö. Det är variationen som är grejen.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.