”Omväxlingen i arbetet saknar jag ibland,” säger Sören Gyll, som under många år var en av Sveriges mest namnkunniga industriledare och under 90-talet verkställande direktör för Volvo. Och fortfarande har han en P1800 ES i garaget, som han kör någon gång om året ”för att den inte ska få fyrkantiga däck”.
”Omväxlingen i arbetet saknar jag ibland,” säger Sören Gyll, som under många år var en av Sveriges mest namnkunniga industriledare och under 90-talet verkställande direktör för Volvo. Och fortfarande har han en P1800 ES i garaget, som han kör någon gång om året ”för att den inte ska få fyrkantiga däck”. Bild: Fredrik Sandberg

Det är fortfarande Volvo som gäller för Sören Gyll

Han har lett många storbolag och han stod på sig även när det blåste som värst i Volvotoppen. Men de första lärdomarna om företagande fick Sören Gyll med sig från föräldrahemmet i Skorped i Ångermanland.

ANNONS

Under sin tid som vd för Volvo reste Sören Gyll i genomsnitt fyra dagar i veckan. Kringflackandet saknar han inte när han är pensionär. Men nog har tillvaron blivit lite väl lugn under coronaåret 2020, tycker den gamla industriledaren, som lever i självvald isolering på gården i Bålsta.

Tar inga risker

Det är inte bara åldern som placerar honom i riskgrupp. Han har också diabetes och överlevde cancer genom en levertransplantation för tio år sedan.

Nu mår han bra men tar inga risker. Han hoppas på vaccinen som är under utveckling och Pfizers projekt följer han med lite extra intresse eftersom han själv en gång var ordförande i bolaget.

ANNONS
Under 80- och 90-talet gick Sören Gyll från det ena toppjobbet till det andra. Han har bland annat varit verkställande direktör för Volvo och ordförande för Svenskt Näringsliv.
Under 80- och 90-talet gick Sören Gyll från det ena toppjobbet till det andra. Han har bland annat varit verkställande direktör för Volvo och ordförande för Svenskt Näringsliv. Bild: Fredrik Sandberg

Sören Gyll har haft många toppjobb i näringslivet, däribland som vd i Uddeholm (1981–1984) och i holdingbolaget Statsföretag AB, som han gjorde om till Procordia (1984–1992). Men det är nog med Volvo de flesta förknippar honom. Han tillträdde som koncernchef 1992, då för en spretig verksamhet som förutom bilar vid det laget även hade börjat tillverka allt från livsmedel till läkemedel. Resultatet var inte lysande och Sören Gyll hade sina egna idéer om vad som borde göras. De baserade han på tidigare erfarenheter av att rädda företag och skapa nya värden, något som inte direkt väckte jubel från PG Gyllenhammar.

– Ledningen sa att "du kan inget om bilar, du kan piller och mat och sådant". Så talade de om för mig vad jag skulle tycka. Men en sak kan jag se, svarade jag: "Det går inte bra det här, så mycket har jag lärt mig. Och vi måste göra något åt det".

Fokus på kärnverksamheten

Sören Gylls recept var enkelt: Fokusera på kärnverksamheten – att bygga bilar. En annan uppmärksammad meningsskiljaktighet i Volvotoppen var fusionen med franska Renault, en idé som Gyllenhammar drev. Den affären satte Sören Gyll stopp för, vilket Gyllenhammar i sina memoarer uttrycker stark bitterhet över. Detta är dock inget som bekymrar Gyll. Han är helt övertygad om att det var rätt beslut att satsa på andra lösningar än fusionen för att stärka Volvo.

ANNONS

– Se på Volvo i dag, det är ett väldigt välskött och bra företag. Renault går inte lika bra…

Sören Gyll både kör Volvo och äger aktier i bolaget i dag. Han tycker att nuvarande ledning gör ett bra jobb och tror på företaget. Men han har haft många andra uppdrag. Han har till exempel varit vd för Pharmacia & Upjohn och styrelsemedlem i Skanska, SKF och SCA. Under några år, 2001–2004, var han också ordförande i Svenskt Näringsliv.

Uppväxt i småföretagarfamilj

Han må ha lett främst stora bolag, men Sören Gyll anser sig ha god förståelse även för småföretagarnas villkor. Han är ju själv uppväxt i en småföretagarfamilj. I lilla ångermanländska Skorped drev hans morfar en diversehandel som han senare gjorde om till en butik för importerade ur. När morfadern dog tog Sörens pappa över. Två anställda plus hela familjen Gyll levde på inkomsterna från den lilla firman.

– Jag brukar säga att jag fick julklappar som var lite bättre när affärerna hade gått bra, säger han och skrattar.

– Men jag har levt med företagandet på en basal nivå, och lärt mig att man måste tjäna pengarna först innan man kan använda dem.

Industrimannen Sören Gyll fotograferad hemma på sin gård i Bålsta i Håbo kommun.
Industrimannen Sören Gyll fotograferad hemma på sin gård i Bålsta i Håbo kommun. Bild: Fredrik Sandberg

Det han framför allt lärde sig av föräldrarna var ärlighet och respekt. Egenskaper som längre fram i livet underlättade hanterandet av svåra situationer som kunde uppstå när ett företag skulle räddas. Det värsta var att skala ner verksamheter och låta delar av personalstyrkan gå. Särskilt på mindre orter.

ANNONS

– När man vet hur beroende en bygd är av ett företag, då gör det ont att plocka bort folk, det kan jag säga. Men jag har varit övertygad om att man inte ska hålla på och skapa idéer som är orealistiska, utan du måste ner på en grundläggande nivå och bygga därifrån.

Sören Gyll har arbetat mycket men har lyckligtvis haft en förstående hustru. Hon är barnläkare och har en egen karriär. De vuxna barnen har han en god relation till och det mesta som han har skrapat ihop, inklusive gården, har han redan gett bort till dem.

Tycker om att jaga

En fritidssyssla han inte släpper är jakten. Han växte upp som son till en älgjägare och jagar numera gärna själv älg.

– Det är spänning i ögonblicket, men det är också en naturupplevelse. Om du sitter på pass några timmar under en dag, och kanske fryser också, så tycker du ändå att det är ganska skönt att sitta där ute.

Sören Gyll

Ålder: Fyller 80 år på annandag jul, 26 december.

Familj: Hustrun Lilly, överläkare. Barnen Robert, Louise och Gustav, född -81. Fyra barnbarn.

Bor: Lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm, gård utanför Bålsta, samt ett fjällboende i Sälen.

Gör: Före detta företagsledare, tidigare Volvochef.

Utmärkelser och hedersuppdrag: Ekonomiska forskningsinstitutet vid Handelshögskolan i Stockholms årliga pris, SSE Research Award. Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1990. Hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Så firar jag födelsedagen: ”Får jag önska så firar jag med hustru, barn och barnbarn i fjällen. Men det bestämmer vi i så fall mycket tätt inpå.”

Om att fylla 80: ”Jag måste ju inse att om det finns ett bäst före-datum på mjölken så finns det även på gubbar. Jag har mer eller mindre lagt av yrkesmässigt, men jag har engagerat mig i en del projekt, bland annat ett om antikroppar.”

Läser: Ungefär fem dagstidningar, SvD, DN, Dagens Industri, Expressen och Aftonbladet.

Följer i nyheterna: ”Coronapandemin, som håller på att ta fantastiskt tråkiga vägar.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS