Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dennolf Lewinssons trädgårdsintresse är uppskattat bland hans vänner. Nyligen var han i Spanien med en vän som köpt hus där. ”Jag följde med som smakråd när han skulle välja ut växter till sin trädgård. Och reser jag utomlands och det finns någon botanisk trädgård i närheten missar jag i regel inte den”, säger han. Bild: Anna Edlund
Dennolf Lewinssons trädgårdsintresse är uppskattat bland hans vänner. Nyligen var han i Spanien med en vän som köpt hus där. ”Jag följde med som smakråd när han skulle välja ut växter till sin trädgård. Och reser jag utomlands och det finns någon botanisk trädgård i närheten missar jag i regel inte den”, säger han. Bild: Anna Edlund

Dennolf har full koll på trädgården året runt

Redan som barn intresserade han sig för växter – och hjälpte sin farmor med hennes dahlior. När Dennolf Lewinsson såg att det skulle byggas ett lägenhetskomplex med inglasad vinterträdgård ställde han sig direkt i kö för en av bostadsrätterna. Nu är Dennolf boendets trädgårdsansvarige.

Bananer finns det gott om, citroner ett par stycken – men apelsiner går det sämre med. Dennolf Lewinsson visar runt i den stora vinterträdgården han sedan snart fem år tillbaka ansvarar för.

– Jag har piffat upp med lite orkidéer i palmerna, säger han. Och den där palmen blev vi tvungna att såga ner. Den blev för stor och nådde upp i taket. Men nu använder jag den som piedestal.

Flamingoblomman är en favorit

En kort stund senare, när vi sitter vid Dennolfs köksbord, förklarar han att han alltid varit intresserad av växter och haft mycket blommor hemma.

– En av mina favoritväxter är flamingoblomman. Vi har den i fyra färger här – rosa, vit, röd och ljusrosa.

Lägenhetskomplexet Dennolf bor i består av 48 lägenheter och har en inglasad vinterträdgård på cirka 1 600 kvadratmeter. Boendekonceptet, som finns på ett antal ställen i Sverige, kallas Bovieran.

– Jag bodde inne i centrala Varberg när jag såg en artikel i GP om Bovieran i Partille, berättar Dennolf.

Ställde sig snabbt i kön

När det senare beslutades att det skulle byggas en Boviera även i Varberg tvekade han inte länge utan ställde sig snabbt i kö för en bostadsrätt.

– Jag kände att det kunde vara något för mig och tänkte redan då att jag även skulle kunna ta hand om trädgården. De två första åren var det ordnat av ägaren, men jag hade en idé om att jag kanske skulle kunna sköta den framöver.

Dennolf är utbildad trädgårdsmästare och studerade i Norrköping, vid Statens trädgårdsskola.

– Jag är uppvuxen på gård, säger han. Det var min goa farmor som väckte mitt intresse för växter. Hon och farfar bodde på samma gård som mig, mina föräldrar och mina syskon när jag var barn, och farmor tog vara på dahlior och hade dem i ladugården. När de skulle planteras var det hon och jag som gjorde det.

Bilden på Dennolfs farmor Anna, som dog när han var elva år. Det var Dennolfs farmor som fick honom intresserad av blommor och växter.. Bild: Anna Edlund
Bilden på Dennolfs farmor Anna, som dog när han var elva år. Det var Dennolfs farmor som fick honom intresserad av blommor och växter.. Bild: Anna Edlund

Dennolf reser sig upp och hämtar ett inramat svartvitt fotografi.

– Här är min goa farmor Anna. Henne skulle jag ge mycket för att få träffa igen. Jag var bara elva år när hon dog. Jag hjälpte henne ofta i trädgården. Dahliorna var sådana där gammaldags – fina och höga.

Dennolf minns att han också hade egna odlingar hemma på gården, som en ombudsman från ungdomsorganisationen 4H kom och satte betyg på. Då var han tolv år och odlade morötter, rödbetor och lök. Nu är det främst bananer han skördar.

– Jag brukar ta ner bananerna och låta dem ligga en vecka, fjorton dagar – sedan får folk ta av dem. Det är populärt. Apelsiner är svårt att odla här på grund av att temperaturen är densamma året runt, men bananer får vi massor av. Vi får lite citroner också, men inga mängder.

Grannarna gillar Dennolf

Inom bostadsrättsföreningen finns en trädgårdsgrupp och Dennolf är även ansvarig för en studiecirkel i trädgårdsskötsel.

– Jag har väldigt bra stöd av de boende och får mycket uppskattning från dem.

Dennolf konstaterar med ett leende att det är ett behagligt boende, Bovieran.

– Jag är alltid i trädgården – vinter som sommar. Och varje fredagskväll när min särbo kommer sitter vi ute i trädgården. Nu förbereder man också för att sätta upp solpanel. Vi kommer få 1000 kvadratmeter solenergi, så snart blir vi självförsörjande.

Åldersgränsen för att bo på Bovieran i Varberg är 45 år, och Dennolf berättar att det är ett populärt boendealternativ.

– Jag ställde mig i kö ett par år innan det var färdigt för inflyttning. Det var många som ville bo här. I går hade vi visning på en lägenhet som ska säljas. Jag guidade runt lite och de som kom var rätt imponerade. Vid årsskiftet kopplar vi också in bergvärme.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

I vinterträdgården finns även en damm med fiskar, boulebana och ett flertal sittgrupper. En storbladig magnolia har fått en ljusslinga och fungerar som julgran.

– Jag skulle vilja ha mer kamelior i olika färger, de är för vackra, säger Dennolf. Men de är lite svåra att få tag i.

Utanför den inglasade trädgården står en rad med krukor. De innehåller tulpaner som trädgårdsgruppen planterat och som Dennolf successivt tar in från januari.

– Det ser maffigt ut när alla sedan blommar här inne, säger han entusiastiskt.

"Gäller att ha omvårdnad"

I nästa andetag förklarar Dennolf att det han anser är tjusningen med blommor och växter är att de är levande.

– Och du ser resultat. Många tror att det bara är att köpa en blomma så sköter den sig självt, men det gäller att ha omvårdnad. Det ska vattnas, gödslas, jordförbättras och beskäras – beroende på vad det är för typ av växt.

Dennolf Lewinsson

Ålder: 69 år.

Bor: Varberg.

Familj: Tre flickor, två barnbarn och särbo.

Gör: Trädgårdsansvarig.

Intressen: Golf, trädgård, människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.