Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fundera mer över vad du skulle uppskatta mest hos din partner och vad som är viktigt för dig. Om detta inte är helt orealistiskt så kan du uttrycka det till en kommande partner, tipsar relationsexperten Tone Ahlborg. Bild: Maksym Fesenko/Mostphotos
Fundera mer över vad du skulle uppskatta mest hos din partner och vad som är viktigt för dig. Om detta inte är helt orealistiskt så kan du uttrycka det till en kommande partner, tipsar relationsexperten Tone Ahlborg. Bild: Maksym Fesenko/Mostphotos

Den perfekta partnern verkar inte finnas – ska jag ”nöja mig”?

Är det en bra idé att låta en relation vara ”good enough” och inte så himlastormande, undrar en läsare. GP:s relationsexpert Tone Ahlborg svarar.

Hej!

Som snart 40-åring och singel funderar jag mycket på om jag bara ska ”nöja mig” med någon. Den perfekta partnern verkar inte finnas därute och jag känner mig stressad över att hinna försöka bilda familj innan det är för sent. Är detta en bra idé, att låta en relation vara ”good enough” och inte så himlastormande? De flesta par verkar ju ändå tröttna på varandra så småningom.

Kräsen

Hej!

Jag kan förstå att du känner dig frustrerad. Det är ganska vanligt att vi tror att ”gräset kan vara grönare på andra sidan”, det vill säga att vi hela tiden tror att vi kan hitta någon bättre. Men saken är ju den att ingen av oss är helt perfekt, inte minst vi själva även om vi gärna vill tro det! Du kan inte heller utgå från att du kan ändra på en partner, hens personlighet, men däremot kan du påverka hens beteende i gynnsam riktning, det vill säga ge den personen en chans! Det gör du bäst genom att kommunicera hur du upplever den här personen och vad du uppskattar hos henne/honom, men också vad du önskar skulle vara annorlunda i dennes beteende. Sen bör du fråga om det är något i ditt beteende som partnern skulle vilja ha annorlunda. På det här sättet kan ni på ett jämlikt sätt hjälpa varandra att stärka varandras goda sidor.

Förälskelse som planar ut

Samtalet mellan två personer i en relation är det viktigaste för att relationen ska hålla och kunna utvecklas från ”good-enough” till riktigt bra. Fast ”himlastormande” är inte så vanligt. Ibland startar ju relationen med en förälskelse, som kan vara helt fantastisk, men som oftast planar ut och förändras efter ett till två år. Därefter kommer ofta en ”tveksamhetsfas”, då du hänger upp dig på partnerns dåliga sidor. Men denna fas kan också bli en ”fördjupningsfas” om du kommunicerar med din partner om vad du irriterar dig på och frågar vad hen irriterar sig på hos dig.

Fundera över vad du tycker är viktigast hos en kommande partner, som du skulle vilja ha som förälder till ert gemensamma barn.

Använd så kallade raka jag-budskap, det vill säga börja med dig själv ”Jag skulle vilja...därför att… ” utan att du generaliserar eller att du anklagar din partner. Därefter kan relationen då komma in i en ”mognadsfas” som innebär att ni älskar varandra med varandras fel och brister, därför att de goda sidorna överväger. Då kan det bli en djup vänskap med en intimitet mellan er. Intimitet innebär att känna sig omtyckt, accepterad och förstådd eller älskad av sin partner. Med regelbundna samtal och ömsesidig respekt kan relationen hålla länge, även om den innehåller både bättre och sämre perioder. I en del fall vill parterna ändå inte fortsätta relationen, som kanske blir konfliktfylld och där en känsla av gemenskap saknas totalt.

Lyft fram det positiva

Fundera över vad du tycker är viktigast hos en kommande partner, som du skulle vilja ha som förälder till ert gemensamma barn. I ditt fall verkar det vara helt centralt att hen verkligen vill ha egna barn och är intresserad av föräldrarollen. Oftast behöver vi kunna stötta varandra i rollen som förälder, vilken kan upplevas som en utmaning.

Påpekar du din partners bra sidor både som förälder och partner får du hen att växa. Fundera mer över vad du skulle uppskatta mest hos din partner och vad som är viktigt för dig. Om detta inte är helt orealistiskt så kan du uttrycka det till en kommande partner. Kom då ihåg att ta reda på vad din partner önskar av dig. Du kan nog våga satsa på en ”good-enough” relation och ge en kommande partner en chans, någon att satsa på som du kan trivas och utvecklas tillsammans med!

Fakta: Tone Ahlborg

Relations- och sexualrådgivare som skrivit boken ”Lust och samliv genom hela livet”. Barnmorska och fil. doktor i folkhälsovetenskap som föreläser om sexologi och som har forskat kring nyblivna föräldrars parrelation. Tidigare lektor vid Göteborgs Universitet.

LÄS MER: Hur undviker jag att falla i otrohetsfällan?

LÄS MER: Singelkvinnorna om kampen för att få skaffa barn ensamma

LÄS MER: Här är dejtingappen som ska hjälpa svenska muslimer hitta en partner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.