Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under uppväxten var Dejan så överviktig att han ofta fick gå hem från skolan och duscha för att han svettades så mycket, Numera springer han sex dagar i veckan. Och parallellt med sin träning pluggar han beteendevetenskap med psykologi som inriktning. Bild: Maria Hellström

Dejan hittade löpglädjen – och gick ner 60 kilo på ett år

Dejan Simonovic, 28, har alltid varit överviktig och intalat sig själv att han var nöjd med det. Sedan fick han barn, insåg att han ville leka utan att svettas – och gick ner 60 kilo på ett år.
Nu har han genomfört åtta maraton och springer nästan varje dag.
– Jag fylls av glädje när jag springer.

Dejan är ensam hemma i lägenheten i Borås den här veckan. Flickvännen har nyligen flyttat till Malmö där hon pluggar till skådespelerska och dottern Isabelle, 6 år, är hos sin mamma. Det innebär obegränsat med tid för Dejan att skriva på sin C-uppsats i beteendevetenskap eller att sticka på de strumpor som ligger halvfärdiga i en skål på köksbordet.

Det betyder också att han kan springa när han vill och hur mycket han vill.

Den här förmiddagen har han siktet inställt på en slinga i skogen vid Kypegården några hundra meter ifrån där han bor.

Corona stoppade maratonplan

Ojämna veckor, när Isabelle bor hos honom, brukar han passa på att springa på lunchen – om hon inte följer med och joggar, vilket hon gör ibland. Eller sitter i kärran. Det börjar hon visserligen bli för stor för nu, men om corona inte kommit i vägen var planen att Dejan skulle springa maraton med henne i vagnen.

Dejan älskar mat, har ätit mycket och varit överviktig under hela sin uppväxt. Föräldrarna kommer ifrån Serbien och måltiderna i familjen är viktiga och förknippade med social samvaro. Samtidigt har Dejan alltid gillat att röra på sig och spelat både basket och fotboll. Men ändå aldrig varit fysisk aktiv i samma utsträckning som han åt.

Provade olika bantningsmetoder

Föräldrarna gjorde vad de kunde för att hjälpa Dejan att gå ner i vikt. När han var liten tog de honom till en dietist och när han blev äldre provade han olika sätt att banta, från Camebridgemetoden till periodisk fasta, men ingenting fungerade långsiktigt. Till slut intalade sig Dejan att han var nöjd med sig själv som han var.

– Om man varit överviktig en lång tid så skapar man en yttre och inre mask. Jag intalade mig själv att jag tyckte om mitt utseende och till slut så blev det sanningen. Jag ljög för mig själv.

När Dejan vägde som mest var han uppe i 134 kilo. Bild: Privat
När Dejan vägde som mest var han uppe i 134 kilo. Bild: Privat

När Isabelle sedan föddes för drygt sex år sedan, insåg Dejan att han ville vara en bra förebild för henne och kunna möta hennes behov av lek och rörelse. När han började sin pappaledighet vägde han 134 kilo och blev svettig av minsta ansträngning. Han bestämde sig då för att det måste blir en förändring.

– Jag ville leka och vara aktiv och det var viktigt att min dotter inte skulle tänka så mycket på hur jag mådde.

Långa dagliga promenader

Dejan packade barnvagnen full med vatten och mat och allt annat som han och Isabelle behövde för dagen och gav sig ut på promenad på morgonen och kom inte hem igen förrän på eftermiddagen. Han var konstant i rörelse, gick tre-fyra mil om dagen och tappade 10-15 kilo per månad. Syskonen tyckte att det var märkligt att träffa sin bror som inte såg ut som han brukade.

När fyra månader gått och föräldraledigheten var slut, hade Dejan gått ner 34 kilo. Han hade då börjat tröttna på promenaderna och tog nästa stora steg, gick till Stadium och köpte de billigaste löparkläderna han kunde hitta, och ett par joggingskor för 399 kronor, och började springa. Först 10 sekunder åt gången, sedan 15 och sedan 20. Ökningen skedde successivt.

– Jag kände inte att det var ansträngande för jag hade börjat så långsamt.

”Mådde så himla bra”

Efter 13 månader vägde Dejan 84 kilo och sprang sitt första millopp. Han gick i mål på 54 minuter och var fullkomligt överlycklig när han möttes av vänner och familj som gratulerade.

– Jag mådde så himla bra och hade lärt känna mig själv på ett helt annat sätt.

Numera väger Dejan 74 kilo och gör milen på 39 minuter. Han är nöjd med sin vikt och springer inte längre för att förlora kilon utan för att det blivit hans livsstil och han mår bra av det.

Varje år ger han sig själv en utmaning och det här året skulle han ha genomfört Kalmar Ironman, där även simning och cykling ingår.

Åtta maratonlopp hittills

Tidigare har han deltagit i swimrun i Indien och åkt till Kina för att springa på muren. Han gillar långa sträckor och har sprungit åtta maraton.

Och om han ska någonstans, ser han gärna löpningen som ett perfekt transportmedel.

– Jag tror på riktigt att alla människor gillar att springa, konstaterar Dejan.

Dejan Simonovic

Ålder: 28 år.

Familj: Dottern Isabelle, från ett tidigare förhållande, och flickvännen Vanja, som pluggar till skådespelare.

Gör: Pluggar beteendevetenskap och springer.

Intressen: Träning, familj och kyrkan.

Instagram: @dejansimono

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.