Deckardrottningens mor på brottsplatsen

ANNONS
|

Särskilt spännande tyckte Gunnel Läckberg att det var den gången då den franske reportern Bernard Lehut ringde en tidig lördagsmorgon och undrade om de två kunde ses. Det var i våras och Bernard hade efter en intervju i Stockholm med Gunnels dotter, författaren Camilla Läckberg, tagit sig till Fjällbacka.

– Han var mysig Bernard, säger Gunnel och skrattar lite. Väldigt trevlig. Min gode vän Patric, som är fransman, följde med för att översätta.

Ost- ochleverpastejsmörgåsar står framdukade på köksbordet i lägenheten på Trädgårdsgatan och Gunnel konstaterar med ett leende att hon får vara med om mycket roligt tack vare dottern Camillas deckare – vars handling utspelas i Fjällbacka.

ANNONS

– Det kommer så mycket trevliga turister hit för att gå de guidade turerna ”Mordvandring i Camilla Läckbergs Fjällbacka” – och jag har fått träffa journalister från Island, Rumänien och en massa andra ställen.

– Jag tycker att det är jätteroligt! Jag tycker om att träffa människor.

Deckardrottningen Camilla Läckberg. Bild: Jonas Ekströmer
Deckardrottningen Camilla Läckberg. Bild: Jonas Ekströmer

I dag släpps Häxan – bok nummer tio i den populära Fjällbackaserien. Men Gunnel har fortfarande svårt att ta in dotterns hisnande framgångar.

– Jag tror inte att jag har fattat det ännu… hur stort det är. Jag minns när den första boken kom, Isprinsessan. Det var 2003. Då hade vi samling här på äldreboendet.

Gunnel skrattar återigen när hon lägger till:

– Det hette så då, samling. Inte release. Camilla signerade böcker och det bjöds på kaffe och prinsesstårta. Det såldes 168 böcker. 3 000 hade de tryckt upp och jag tänkte ”Herregud, hur många ska vi behöva köpa själva?”. Det kändes mycket då, 3 000…

Gunnel, klädd i leopardmönstrade byxor och matchande scarf – ”Leopardmönster, det är min och Camillas grej” – berättar om hur dottern redan som barn knåpade ihop vad Gunnel beskriver som hemska historier.

– I en av berättelserna slog tomtemor ihjäl tomtefar. Camilla hade ritat det. Där var en hel del blod. I skolan skrev hon sedan uppsatser om mord.

ANNONS
Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Gunnel ler lite snett när hon fortsätter:

– Läraren undrade om det var något problem hemma, om Camilla hade råkat ut för något. Men jag och hennes pappa såg ju vilken typ av böcker hon läste – deckare.

Gunnel försvinner iväg från köket men är snart tillbaka med ett tidningsurklipp från 1979. Camillas pappa Jens, som avled för tjugofyra år sedan, uttalar sig i en artikel med rubriken ”Fjällbacka håller på att dö ut”.

– Sedan sätter hans dotter Fjällbacka på kartan, utbrister Gunnel. Jag är väldigt stolt över Camilla. Nu kan man titta ut och se både japaner och kineser som går runt här. Det kommer mycket turister på gatan vid vår sjöbod – de som går den guidade turen men även andra. Och ser guiderna min bil vid boden, då ropar de på mig. Turisterna brukar vilja hälsa, ta en bild och höra lite om Camilla.

En gång hände det också att de ringde till Gunnel från Café Bryggan som ligger vid kajen i Fjällbacka. Kaféet hade en gäst från Italien, en dam som läst Camillas böcker och fått en resa till Fjällbacka i present. Man undrade om Gunnel ville komma och prata lite med italienskan.

– Det gjorde jag så gärna, säger Gunnel. Och i somras när en grupp tyska journalister promenerade förbi sjöboden sa jag att de kunde komma ner och titta. De tyckte att det var fantastiskt! Vid ett annat tillfälle gick jag en hel kväll och guidade en journalist och en fotograf från Norge.

ANNONS
Dotterns böcker står givetvis på hedersplats i bokhyllan. Bild: Anna Edlund
Dotterns böcker står givetvis på hedersplats i bokhyllan. Bild: Anna Edlund

Gunnel gör en kort paus innan hon konstaterar:

– Ibland när Camilla har blivit hyllad för sina böcker känns det tomt att inte ha någon att dela det med. Men jag är säker på att Camillas pappa hade varit oerhört stolt. Och på något sätt känns det som om han är med oss och kan dela glädjen.

Gunnel ler svagt när hon lägger till:

– Det är fantastiskt det här med böckerna, men Camilla har ju också gett mig fyra underbara barnbarn. Och på grund av hennes resande i och med böckerna så har jag fått vara mycket med barnen. De står mig väldigt nära. När de ringer… det räcker för att man ska vara glad resten av veckan! De har fyllt min tid. Jag har inte haft det så ensamt ändå, de här åren.

En stund senare traskar vi nedför backen mot den omtalade sjöboden.

– Här ligger mitt föräldrahem, berättar Gunnel och pekar. De var meningen att vi skulle ha flyttat hit, men så dog Jens.

Ett par steg längre ner i backen stannar Gunnel och pekar igen.

– Och i badkaret i huset där nere, där låg liket i Isprinsessan.

Fakta: Gunnel Läckberg

Ålder: 78 år.

Bor: Fjällbacka.

Gör: Pensionär.

Familj: Dottern Camilla, hennes sambo Simon samt barnbarnen Meja, Wille, Charlie och Polly.

Intressen: Umgås med barnbarn och vänner, pyssla vid sjöboden, sy, titta på TV.

Aktuell: I dag släpps Häxan, som är dottern Camilla Läckbergs tionde bok i den populära Fjällbackaserien.

ANNONS