Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Debora Nilsson älskar livet som au pair i den schweiziska byn Aclens inte långt från staden Lausanne, där Debora genom Svenska kyrkan fått flera au pair-vänner. ”Många fler borde testa att göra något sådant här”, tycker hon. Bild: Lina Norman

Debora stortrivs med tillvaron i sitt nya favoritland

Debora Nilsson visste nästan ingenting om landet hon skulle flytta till. Nu älskar hon Schweiz och är inne på sitt andra år som au pair där.

Hon minns att hon, trots att hon redan tidigare träffat familjen hon skulle börja arbeta hos, var fruktansvärt nervös där hon satt i bilen på väg genom Europa. Det var hösten 2017 och med sig hade Debora Nilsson sin pappa som beslutat sig för att köra henne till Schweiz.

– Det var första gången jag skulle flytta hemifrån på riktigt – dessutom till ett nytt land med ett nytt språk, konstaterar Debora.

– Vi lyssnade på musik i bilen och just när vi rullade in i byn kom en snutt som påminde om sådan musik de spelar när det händer något hemskt i filmer. Det spädde på nervositeten.

Bild: Lina Norman

Vi möts i Lausanne i den fransktalande delen av Schweiz, på ett kafé med utsikt över Genèvesjön.

Debora, som arbetar i en tvåbarnsfamilj i den lilla byn Aclens inte långt från där vi befinner oss, berättar att hon från början inte alls hade någon tanke på att efter gymnasiet resa iväg som au pair.

– Jag tänkte åka på språkresa. Jag hade hört så många skräckhistorier om tuffa arbetsförhållanden som au pair. Men så lärde jag känna en tjej som varit au pair här i Schweiz och hamnade i hennes gamla familj.

– Jag kunde till och med, tillsammans med min kompis, åka och hälsa på familjen innan jag flyttade hit – och det här blev så bra!

Bild: Lina Norman

Debora, vanligtvis hemmahörande i Örby i Marks kommun, läste humanistiska programmet på gymnasiet och huvudsyftet med att resa till Schweiz var att bättra på franskakunskaperna.

– När jag kom hit hade jag pluggat franska i sex år, men jag hade inget självförtroende när det gällde att använda språket, förklarar hon. Jag kände att jag behövde få använda det på riktigt.

Snabba framsteg

Debora ler när hon berättar att hon redan första månaden i Schweiz upplevde att hon gjorde framsteg tio gånger snabbare än hemma.

– Vid två tillfällen under kursen har jag fått hoppa upp en nivå. Jag har uppnått mitt mål. Det var inte att bli jättebra på franska utan att få självförtroende. Jag ville känna ”jag kan det här”. Skulle någon fråga mig nu vilka språk jag pratar skulle jag svara svenska, engelska och franska. För mig har det på något sätt varit en dröm!

Bild: Lina Norman

Genom franskakursen har Debora även fått flera nya vänner. I början var olika Facebookgrupper för au pairer till stor hjälp när det kom till att lära känna människor.

– Jag har också träffat andra au pairer genom Svenska kyrkan här i Lausanne som ordnar au pair-träffar, säger Debora.

Sjunger i kör

Hon förklarar vidare att hon hemma alltid sjungit i kör, och gör nu så även i Schweiz.

– Det är jättekul! Och jag tänkte att det var ett bra sätt att lära känna schweizare. Det är annars ganska svårt.

Från början var tanken att Debora skulle stanna ett år i alplandet och sedan återvända till Sverige. Men planen ändrades.

– Under slutet av förra våren började jag klara av att ha djupare samtal på franska och givande konversationer. Samtidigt kände jag ”åker jag hem nu är jag snart tillbaka i skolbänken där jag bara sitter och pluggar för mig själv”. Familjen hade då erbjudit mig att stanna ett år till och jag kände ”jag måste ta den chansen”. Men i sommar kommer jag att åka hem.

"Som att man fått småsyskon"

Med ett snett leende fortsätter Debora:

– Fast jag låtsas som att det inte finns. Jag skjuter lite på det. Jag kommer att sakna allt, på något sätt. Schweiz – som land, den här platsen som är så otroligt vacker, människorna jag lärt känna och barnen. Det blir ju som att man har fått småsyskon.

Bild: Lina Norman

Eftersom barnen i Deboras au pair-familj är i skolåldern har Debora sina förmiddagar lediga och börjar jobba först vid lunchtid – då barnen kommer hem för att äta.

– Jag lagar mat jag aldrig lagat tidigare. Det är spännande! Det har hänt att mamman på väg ut genom dörren sagt ”kan du göra en tarte à la tomate?”. Då får man googla. Men i dag ska jag laga köttbullar.

Fortsätta plugga i höst

Planen för hösten är att fortsätta studera hemma i Sverige. Debora förklarar att hon länge varit inställd på att plugga språk på universitetet. Men innan dess ska hon njuta av sina sista månader i Schweiz.

– Det bästa med Schweiz är naturen – verkligen! Under vintern åkte jag skidor varje helg, nu vandrar jag. Man kan göra så mycket olika grejer och man behöver inte åka långt för att hitta olika typer av miljöer. Det är häftigt! Min bild av Schweiz innan jag kom hit var nog ganska baserad på Sällskapsresan.

Debora Nilsson

Ålder: 21 år.

Bor: Aclens, Schweiz.

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Gör: Arbetar som au pair.

Intressen: Sång och musik.

Fakta: Au pair-tips

Deboras tips till den som vill arbeta som au pair:

Läs på – om att vara au pair. Leta till exempel efter bloggar.

Var förberedd på att vara flexibel.

Var inte rädd för att ställa frågor till familjen innan – om lön, arbetstider etc, så att du vet vad du kan vänta dig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.