Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Buzleta, Mattias Lundmark, Martin Almsberg och Greger Österdahl i Quizsyndikatet är laddade inför finalen i ”Det stora Sverige-quizet”, det närmaste man kan komma ett quiz-SM. I kväll går finalen på Bishops Arms i Gamla stan i Stockholm.

De fyras gäng laddar inför quizfinalen

Från början var de 573 lag. Nu återstår endast tio. Quizsyndikatet är gänget som ska sätta Göteborg på kartan i quiz-SM. I kväll avgörs finalen i Stockholm.

”Vad heter flickan i tomtens verkstad i Kalle Ankas jul som önskar sig en docka i julklapp?” eller ”Vad heter den tidigare förbundskaptenen i friidrott som nyligen dömts för förtal av Zlatan Ibrahimovic?” 
När quizmaster Hasse Pettersson håller i trådarna på Bishops på Västra Hamngatan blandas personer och ämnen hej vilt. Det är en tisdagskväll när GP dyker ner på källarkrogen, där det populära allmänquizet har dragit igång. Lokalen är fullsatt och längs borden sitter lagen och klurar över ölbägarna. 
Gänget i Quizsyndikatet vet förstås svaren: Molly och Ulf Karlsson. Men så är de inte vilka som helst heller, de fyra Göteborgskillarna som ingår i laget: Patrik Buzleta, Mattias Lundmark, Martin Almsberg, och Greger Österdahl. Som ett av de vassaste quizlagen i stan har de svarat rätt hela vägen till ”quiz-SM”. Eller, så nära man kan komma ett SM i pubquiz: finalen i Bishops Arms landsomfattande tävling ”Det stora Sverige-quizet”, som avgörs i Stockholm i dag. 

Det är några veckor kvar tills den stora dagen när vi träffas, och kvällens quiz är då bara en uppvärmning.  
–  Vi tar det lite lugnt i dag och har inga ambitioner på att vinna. Det här quizet ingår inte i tävlingen, men det är bra att quizza lite extra när man kan och hålla igång lagkänslan. Och för att det är roligt! säger Patrik Buzleta.
Greger Österdahl fortsätter: 
–  Ja det är ju för att det är kul som vi sitter här! Man kan ändå inte plugga sig till ett quiz direkt, såvida det inte är någon speciell inriktning. Det handlar mer om att hålla sig uppdaterad på sin omvärld och ta in information från olika håll. Man kan säga att vi kompletterar varandra ganska bra på det sättet, det kanske är därför det har gått så bra hittills. 

Ett intresse och socialt nöje. Att gå på pubquiz är en slags livsstil för killarna och det blir i snitt ett par gånger i veckan, ibland fler. Alla har en gemensam grund med spel- och frågesport som hobby under ungdomsåren, med TP och Jeopardy som självklara inslag i hyllan och program som ”Vem vet mest” på TV. Så när quizzandet på Göteborgs pubar började gro för sisådär fem år sedan blev det ett naturligt sätt att umgås efter arbetsdagens slut. Men från början kände inte alla varandra, utan det var faktiskt genom pubquiz-världen som gemenskapen växte fram, berättar Martin Almsberg.  
–  Jag och Patrik jobbade ihop på ett hamburgerställe i tjugoårsåldern, men vi har bara haft sporadisk kontakt genom åren. Men när jag började quizza och det visade sig att han också gjorde det började vi ses mer ute på quiz, och sedan dess har det fortsatt. 
På vägen kom också de inbitna quizzarna Greger Österdahl och Mattias Lundmark. Bland andra.
–  Vi fyra är bara några av alla som träffats genom quiz, det är massa andra som man har lärt känna också. Man hamnar i samma lag och börjar snacka. Det är det som är så härligt med quiz, att det är en så go stämning och gemenskap, säger Martin Almsberg. 
–  Ja, det är härligt med den stora blandningen av folk, många ställen har faktiskt fler gäster på quizkvällar än på helgerna. Och har man en gång börjat quizza är det lätt att bli beroende, säger Patrik Buzleta. 

Att quizza för att vinna har aldrig varit den huvudsakliga ambitionen för någon av killarna, även om ett presentkort på puben (den sedvanliga quiz-vinsten) är en trevlig bonus. Martin Almsberg är för övrigt själv också quizmaster sedan några år, och alltså den som ställer frågorna (bland annat håller han i onsdagsquizen på John Scott's stable, ett av de mest populära quizen i Göteborg). Men när ”Det stora Sverige-quizet” drog igång på Bishops Arms krogar runt om i landet i slutet av augusti väcktes tävlingsnerverna till liv. 
–  Det var helt spontant. Jag satt hemma en söndag och hade sett att Hasse Pettersson skulle hålla i quizet så jag tänkte varför inte? Jag frågade Patrik och Mattias om de ville hänga på, för de är de smartaste personer jag känner. Patrik frågade om vi inte skulle ta med Greger också. Jag hade träffat honom innan och sa ”ah det kan vi göra”. Patrik gick i god för honom, berättar Martin. 

Så var de ett lag. En lyckad konstellation, visade det sig alltså. Klockan 19 den sista söndagen i varje månad sedan augusti har de samlats för deltävlingarna runt bordet på Bishops Arms på Västra Hamngatan, och fått exakt samma frågor samtidigt som sina mottävlande lag på krogkedjans systerpubar runtom i landet. Med högst totalpoäng i Göteborg har detta tagit gänget ända till finalen i Stockholm i kväll. Som ett av tio lag, av från början 573. 
–  Det känns fantastiskt roligt förstås! Att vi skulle komma så här långt trodde vi aldrig, det var ju mest en slump att vi ställde upp från början, säger Patrik Buzleta.
–  Ja vi är nöjda med att bara vara med i finalen, säger Mattias Lundmark.
–  Äh, tala för dig själv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.