Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För det mesta är det hårt arbete på det egna hotellet för Efva och Martin Lundgren. Men mellan varven passar de på att koppla av också, exempelvis med ostron på en uteservering i Antibes.  Bild: Lena Lindström
För det mesta är det hårt arbete på det egna hotellet för Efva och Martin Lundgren. Men mellan varven passar de på att koppla av också, exempelvis med ostron på en uteservering i Antibes. Bild: Lena Lindström

De förverkligade sina drömmar på Rivieran

Efva och Martin Lundgren vågade ta språnget. De lämnade tryggheten och sina karriärer i Göteborg för det nya livet på franska Rivieran.

Paret drevs av entreprenöranda, ett jävlaranamma och jobb i stort sett dygnet runt. Med festvåning, matkurser, egen redovisningsbyrå och cateringfirma, ett bed&breakfast i en del av Örgrytevillan, listan är lång. Ändå har de alltid lyckats klämma in några sommarveckor varje år. Tills en dag då de bestämde sig för att bryta upp och börja om på ny kula.

Från tre hundra kvadrat har de nu klämt in sig på drygt fyrtio i ett litet hotell i Antibes på franska Rivieran. Inte som lata semesterfirare, de köpte hotellet i mars i år och har inte haft en ledig dag sedan dess, men de trivs och njuter av tillvaron i ett klimat som öppnar för allsköns utomhusaktiviteter året om. Det enda som saknas utöver familj och vänner är västkustens skaldjur och Göteborgs skärgård.

Inköpsrunda på marknaden.. Bild: Lena Lindström
Inköpsrunda på marknaden.. Bild: Lena Lindström

Drömmen om att någon gång slippa åka hem till höstrusket i Göteborg efter solsemestern började närma sig verkligheten för tre-fyra år sedan. Sönerna, Fabian och Morgan, hade flyttat hemifrån och paret Lundgren befann sig i Provence på semester – som vanligt med en skavande hemresa framför sig. Men den här gången började de sondera terrängen av bed&breakfast till salu i trakten. Nice kändes för stort och anonymt, Juan-les-Pins för litet och övergivet vintertid, men närliggande Antibes precis lagom i alla avseenden.

– Vi kollade flera intressanta objekt men föll för det här hotellet redan när vi gick genom grinden, det såg så sött ut, säger Martin och skrattar.

Nu gällde det bara att sälja festvåningen i Göteborg och få någon att sköta bed&breakfast-rörelsen. Den senare tog äldste sonens sambo hand om och när försäljningen var i hamn var det bara att börja packa.

Fyrtio flyttlådor fyllda med kläder, husgeråd, yogamattor, foton och andra personliga småprylar. Bredvid stod fyra cyklar, två paddleboards, skateboards och skidor när lasset for iväg.

– Möbler finns här och jag gillar att botanisera på loppisar som finns i varenda by, säger Efva och visar en mäktig piedestal som hon ropat in på auktion.

– Min franska är inte den bästa men jag klev in, fick en nummerlapp och slog mig ner bland fransmännen i lokalen. Problemet var att hänga med i budgivningen, franska räknesystemet är inte att leka med.

I unga år siktade hon på en danskarriär och medverkade i flera musikaluppsättningar på Skandiateatern i Norrköping, innan hon sökte till balettakademien i Stockholm.

– Jag klev av och på tåget innan det rullade iväg, flinar Efva.

I stället utbildade hon sig till kläddesigner som ledde till jobb som inköpare i en jeansaffär i Göteborg och mötet med Martin som pluggade nationalekonomi och statistik.

– Fick ihop hundrasjuttiofem poäng men tyckte det var gôrtråkigt, minns Martin.

En dag klev han in på Murveln och undrade om han fick praktisera i köket. Han skulle bli kock. Första jobbet var halvtid på Park Avenue som då drevs av Leif Mannerström. En fjäder i cv:t men knappast i plånboken för en tvåbarnsfamilj som de nu blivit.

Utanför entrén till deras hotell i Antibes.. Bild: Lena Lindström
Utanför entrén till deras hotell i Antibes.. Bild: Lena Lindström

Efva insåg att något måste göras för att få klirr i kassan, åtminstone på sikt. Hon sökte till handelshögskolan och läste till civilekonom.

Nu började hjulet snurra. Martin fyllde på sitt cv med att kocka på stjärnkrogar som Västra piren, Sjömagasinet och Basement, Efva arbetade som ekonom på en göteborgsfirma innan hon blev delägare med sin syster i ansedda festvåningen Parc la Reine. Några år senare tog Martin och Efva över.

Vid sidan av startade Efva redovisningsbyrå och Martin cateringfirma med närliggande uppdrag i respektive bransch.

Lundgrens lever efter mottot: Ju mer man gör desto mer blir gjort. För resor till sol och snö har de alltid reserverat tid åt. Första resan styrde de söderut i en CV:2a med handmålade gula fåglar.

– Vi blev kära i Frankrike dit vi återvände år efter år, berättar Efva och knipsar en växt utanför entrén.

– Jag måste lära mig hur man sköter alla växter här.

Efva och Martin Lundgren frestar hotellets frukostgäster med diverse godsaker.. Bild: Lena Lindström
Efva och Martin Lundgren frestar hotellets frukostgäster med diverse godsaker.. Bild: Lena Lindström

Vanan att sköta hotellet sitter i ryggmärgen. Martin ansvarar för köket, Efva för pappersarbetet, städar och bäddar gör de tillsammans med hjälp av en fransyska som ingick i köpet. Bagarens leveranser av frukostbröd fortsätter som förut.

Det tidigare ägarparet hjälpte också till med att köpa bil, telefon och annat som i Sverige görs under en kafferast. Här kan det bli segdraget.

– För att inte tala om få alla bankpapper i ordning, stönar Efva.

Vad gör de då under lediga stunder? En tiominuterspromenad tar dem till gamla stan med matmarknaden Marché Provencal, gränder kantade av restauranger och caféer. Långsträckta plager ligger runt hörnet.

– Sa du ledig tid, haha. Vi springer varje morgon längs havet och har lärt känna andra med samma vana, alltid snappar man upp ett och annat ord, säger Efva.

– Och yogan missar vi aldrig, utan den skulle vi inte orka, menar Martin och sätter fart på skateboarden mot dagens pass. Efva småjoggar. Receptionen är stängd några timmar, då gäller det att ta vara på tiden.

Efva Lundgren

Ålder: 52 år.

Familj: maken Martin, sönerna Fabian, 26 civilingenjör, Morgan, 23 studerar nationalekonomi.

Född och uppvuxen: i Norrköping.

Yrke: civilekonom.

Bor: på Hotel Le Ponteil Antibes Frankrike.

Övrigt: Hängiven yoga som hon praktiserat i Indien, på Costa Rica och många andra platser

Martin Lundgren

Ålder: 52 år.

Familj: makan Efva, sönerna Fabian, 26 civilingenjör, Morgan, 23 studerar nationalekonomi.

Född: i Stockholm.

Uppvuxen: i Askim.

Yrke: kock.

Bor: på Hotel Le Ponteil Antibes Frankrike.

Övrigt: Har sprungit åtta maratonlopp (varav det första i Berlin dit han och löparkompisen, kändiskocken Gustav Trägårdh hojade på motorcykel) och tolv Göteborgsvarv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.