Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter sex års träning har David Didkovsky Mikadze, som ende manlige balettdansare från Norden kvalat in till semifinalen av Prix de Lausanne i Schweiz, tävlingen inleds på söndag. Här finslipar han formen, omgiven av andra talanger i klassen. Bild: Clas-Göran Sandblom
Efter sex års träning har David Didkovsky Mikadze, som ende manlige balettdansare från Norden kvalat in till semifinalen av Prix de Lausanne i Schweiz, tävlingen inleds på söndag. Här finslipar han formen, omgiven av andra talanger i klassen. Bild: Clas-Göran Sandblom

David virvlar in i balettens finaste salonger

I nästa vecka kommer balettälskare från hela världen att rikta blickarna mot David Didkovsky Mikadze. Han är den ende nordiska manliga dansare, som i år tagit sig till semifinal i balettävlingen Prix de Lausanne. Där möts 80 dansare från hela världen.
– Det börjar pirra i magen, säger 15-åringen.

Den prestigefyllda tävlingen i Schweiz har arrangerats i snart 50 år. Årets tävling börjar nu på söndag och pågår i en vecka. Bara tre dansare från Svenska Balettskolan har under detta halvsekel nått finalen.

David är alltså en av dem.

– En internationell karriär väntar honom. Dörrarna till de finaste, de mest ansedda, skolorna kommer troligen att stå öppna för honom, anser Sebastian Michanek, konstnärlig chef på Svenska Balettskolan, som utbildar blivande elitdansare i Hisings Backa.

Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Eleverna läser vanliga skolämnen halva dagen, dansar övrig tid.

David har redan dansat i sex år:

– I början övade jag för mig själv. Jag uppträdde på min dåvarande skola, men det var inte så seriöst. Mamma var gymnast, hon ville att jag skulle satsa.

Mamma Marina Didkovskaya förtydligar:

– Jag sa åt honom: ”Om du tycker om att dansa, så ska du satsa”.

Skolan har en egen kostymavdelning för scenkläder. Dessa kom till pass då skolan spelade Pjotr Tjajkovskijs Nötknäpparen inför tre fulla hus på Lorensbergsteatern innan jul.

Flyttade från Borås

När David antogs till Svenska Balettskolan i Göteborg bodde familjen i Borås och bestämde då att flytta.

– Prix de Lausanne är riktigt stor och har i flera månader varit viktigaste för mig, säger David. Tävlingen är det första jag tänker när jag vaknar och det sista som finns i mina tankar när jag går till sängs. Och den poppar upp även däremellan…

Har du kunnat slappna av från allvaret som väntar?

– Ja, fast nu när tävlingen närmar sig ökar stressen.

Han tävlar i yngsta gruppen och om han går till final så väntar priser och stipendier.

Vad betyder dansen för dig?

– Allt. Jag har en kärlek till dansen. Där ligger allt mitt fokus. Kärlek är komplicerat och svårt att förklara men jag lägger ner oerhört mycket på träningen. Ibland tränar jag på vårt gym här, det är bra för att få styrka i armar, axlar och rygg eftersom en dansare lyfter mycket.

David får beröm för sin teknik, styrka och kontroll.

– Lite svårt för mig att tala om vad jag är bra på. Men jag försöker utveckla mina ansikts- och kroppsuttryck och min vighet.

David bor så nära skolan att han tar sig dit på en halvtimma. Han ser tiden på där nästan som en dröm. Skolans mest kända elev (1998-2004) är Alicia Vikander – Oscars- och Guldbaggen-vinnare.

Ditt mål som dansare?

– Det är att utvecklas i ett bra danskompani. Tävlingen kan bli en dörröppnare för att komma vidare, säger David.

Hans dröm är få gå på The Vaganova Academy of Russian Ballet i St Petersburg.

– Jag har en rysk bakgrund, min mamma är därifrån, så jag är bekant med den kulturen och språket. Jag har släkt där. Bolsjojteatern i Moskva har ett högt anseende men jag har ett öppet sinne för vad Ryssland har att erbjuda och även vilka andra som kan vara intresserade.

Tekniskt mogen dansare

Svenska Balettskolan anmälde honom till tävlingen just för att han har en teknisk mognad.

– Vi ställer inte upp varje år men kände att David är redo redan nu. Han är en stor talang och har fint fokus på sin utveckling inom den klassiska baletten. David visar en renhet i sin teknik och en precision, linjer och medvetenhet om exakt vad som ska göras. Hans muskulatur är väl utvecklad för dansen. I Lausanne är han solist men med en partner krävs både teknik och styrka för att lyfta på ett elegant sätt, säger Sebastian Michanek, som själv har tävlat i Lausanne och är den ende svenske manlige dansare som varit i final som solist.

– Det är världens mest prestigefyllda tävling och en dörröppnare inför framtiden. Cheferna för de mest ansedda skolorna är där för att hitta nästa toppelev eller en redan mogen dansare av klass. De handplockar elever. För David handlar det i första hand om vilket gymnasium han ska gå på. De är viktigt att dessa talangscouter får en hint om vart han vill och att de därför håller ett öga på honom, säger Sebastian.

Hans egna framgångar ledde till att han fått arbeta med vår tids största koreografer. Sebastian har dansat med Kungliga baletten, Royal danish ballet, The Australian ballet, Arena di Verona ballet och gästdansat i Europa.

– För att bli bra krävs tidig mognad både som människa och dansare. För att forma kroppen efter dansens krav måste den hårda träningen ske nu.

Och allt detta anser han talar starkt för David.

David Didkovsky Mikadze

Ålder: 15 år.

Bor: Hisingen.

Gör: Elev på Svenska Balettskolan i Göteborg.

Familj: Pappa Nika Mikadze, mamma Marina Didkovskaya.

Intressen: Dans, klassisk balett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.