Det David Anthin inte vet om Evert Taube är inte värt att veta. I mer än 20 år har David lärt sig allt som går att veta om den skönsjungande nationalskalden. Nu är David aktuell med en antologi om den svenska visskatten.
Det David Anthin inte vet om Evert Taube är inte värt att veta. I mer än 20 år har David lärt sig allt som går att veta om den skönsjungande nationalskalden. Nu är David aktuell med en antologi om den svenska visskatten. Bild: Marita Wass

David samlar den svenska visskatten i ny antologi

När Evert Taube dog hade David Anthin ännu inte fyllt fyra år.…Trots det har Taube spelat en viktig del av hans vardag. Det David inte vet om nationalskalden är inte värt att veta.

ANNONS

Falbygden är rik på kor men fattig på salta stänk. Trots det har Taubekännaren David Anthin rotat sig i Falköping, mellan Mösseberg och Ålleberg. Flyttlasset gick i början av 2000-talet och flytten öppnade möjligheter.

– Här hade vi råd att köpa hus, trots höga studielån.

Centrala Falköping

I dag bor David med yngste sonen Viktor i en lägenhet i centrala Falköping. Att litteraturen spelar en viktig roll i vardagen är tydligt, väggarna är täckta med fullmatade bokhyllor.

Genom åren har David blivit en välkänd profil i sin nya hemstad, bland annat genom engagemang i Falköpingsrevyn Teaterboven och den nu insomnade Parkfestivalen.

Bild: Marita Wass

Samtidigt har han behållit kontakten med Göteborg. Davids föräldrar bor kvar i Floda och sedan början av 2010-talet tillbringar han varannan vecka i rikets andra stad.

ANNONS

– I Göteborg bor jag hos min särbo Tara i Mölndals kvarnby, här bor jag med Viktor. Han går på gymnasiet i Skövde, förklarar David.

Så småningom, när Viktor tagit studenten, lär boendet i Falköping fasas ut. Äldste sonen, Olle bor redan i Göteborg.

– Jag jobbar mest i Göteborgstrakten, så det blir naturligt, säger han som har haft dubbelt boende i många år, ända sedan han och sönernas mamma gick skilda vägar.

Lämnade sin fasta tjänst

I samband med skilsmässan sade David upp sig från en fast tjänst som kulturutvecklare på Skaraborgs kommunalförbund.

– Jag lärde mig jättemycket där men jag insåg att jag själv ville arbeta med projekten, inte administrera dem.

Ett stort sådant hade han redan hunnit med. När nöjesparken Liseberg som skulle bygga sin utställning om Evert Taube behövde de expertkunskap. Den hade David som 2007 hade disputerat med doktorsavhandlingen "Evert Taubes scener".

– Det var på den tiden som avhandlingar fortfarande fick uppmärksamhet, säger David vars avhandling uppmärksammades ordentligt.

– Den fick helsidor i både GP och Svenskan, berättar han och menar att det i dag är svårare för forskare att nå ut till allmänheten.

– Forskarens tredje uppgift blir allt svårare att uppfylla, säger David och fortsätter:

– Avståndet till expertkunskapen har blivit länge. I dag är det tyckare och journalister som bjuds in till kulturprogrammen i radio och tv.

ANNONS
Bild: Marita Wass

David hör å sin sida till dem som lyckats mer än väl med den tredje uppgiften. Ända sedan disputationen 2007 har hans avhandling levt vidare. Vid sidan av den mäkta populära utställningen "Evert Taubes värld" på Liseberg har avhandlingen varit grunden till fler böcker och även konserter.

Står gärna på scenen

David ställer sig gärna själv på scenen, ofta tillsammans med musikern och kompositören Martin Bagge. Tillsammans har de, bland mycket annat, genomfört flera seglatser där de gjort strandhugg för att framföra programmet "På kryss med Taube".

Just nu arbetar de med en visantologi på uppdrag av Svenska Akademien.

– Bellman, Evert Taube, Birger Sjöberg, Cornelis Vreeswijk, Barbro Högberg, Allan Edwall… Vi har en makalös visskatt, säger David och fingrar på den digra bunten med visor som ska sammanställas.

– Men vi glömmer dem mer och mer. Vi sjunger inte längre visorna för våra barn.

Moderniserad stavning

För att visorna ska fungera i dag har David och Martin moderniserat stavningen och Martin har gjort nya arrangemang till de utvalda alstren.

Under pandemin har det av naturliga skäl inte blivit några framträdanden. Det saknar David men framhåller att han hör till de lyckligt lottade.

Dels har han ett fast arbete på Kistone, ett företag som arbetar med storytelling, dels har han egna uppdrag.

ANNONS

– Jag ska verkligen inte klaga, många har förlorat alla sina uppdrag.

– Och det, att inte ha något att göra, att vara arbetslös måste vara otroligt jobbigt. Men visst börjar det kännas lite håglöst.

Söker utmanande arbetsuppgifter

Att ha uppdrag som engagerar och fascinerar är viktigt, att hitta utmanande arbetsuppgifter.

– Jag behöver vare sig märkeskläder eller någon fin bil.

Utmaningen ligger på ett annat plan.

– Det roliga är att genom olika projekt göra tillvaron lite mer uthärdlig för fler.

David är delägare i företaget Kistone som arbetar med storytelling. Enkelt förklarat handlar det om att fylla platser och företeelser med innehåll. Just nu handlar det om Naturum Fjärås Bräcka i Kungsbacka där besökarna ska få lära mer om platsen, om allt från natur och geologi till historia.

– Det är härligt att få grotta ner sig i ett ämne.

David Anthin

Ålder: 49 år.

Bor: I Falköping och Mölndals kvarnby.

Gör: Litteraturvetare.

Aktuell med: Sammanställer visantologi, arbetar med Naturum Fjärås Bräcka.

Intressen: Idrott, litteratur.

Familj: Sönerna Olle och Viktor, särbon Tara Salokorpi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS