Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Daniel tvingas leva med ständig smärta

För fyra år sedan drabbades han av fibromyalgi."En chockartad, plötslig händelse inom familjen triggade igång allt. Det förstod jag senare", säger Daniel Johansson.

Från den dagen har Daniel ständig smärta.
– Mest värker det i rygg, ben och axlar. Men det flyttar runt. Jag vet inte var det kommer att kännas i morgon.
I dag är det fibromyalgins dag. Sjukdomen kallas ”kärringsjukan” och är ifrågasatt. 
Sofia Bergbom, psykolog, forskare och universitetslektor:
– Det finns viss grund för att ifrågasätta sjukdomen eftersom patienten ska rapportera smärta från ett antal ställen på kroppen. Jag tycker vi ska lägga mer fokus på det och hjälpa dem än att kunna ställa en säker diagnos.
90 procent av de som lider av sjukdomen är kvinnor.
– Jag tror inte att den är könsrelaterad. Män med ”fibro” är mer vanligt än så men män går inte gärna till läkaren, de håller tyst och kör på tills de passerar en gräns.

Själv ligger Daniel lågt – numera:
– Folk har diffusa begrepp om sjukdomen. Bara om någon vill veta mer, så informerar jag. Det har gått så långt att jag inte längre klagar. Jag är hellre tyst än berättar att jag har ont, säger han.
Han hade gått in i väggen flera gånger innan familjetraumat.
– Jag älskar att jobba och är duktig på mycket, men har hoppat mellan olika jobb. Ett sådant var när jag skulle byta ut 78 smutsiga, blöta och tunga mattor som kunde väga 50 kilo styck mot rena. Där gick jag sönder totalt.
Sju månader senare upptäckte en ortoped ömma punkter på Daniels kropp. Läkaren misstänkte fibromyalgi och skrev en remiss till en specialist. 
– Jag fick en diagnos. Sen lämnades jag vind för våg och hänvisades till vårdcentralen. Försäkringskassan läste journalerna på sitt sätt och ansåg att jag kunde börja jobba igen, säger Daniel.

Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

En period innan dess var Daniel Johansson DJ på kvällar och nätter – vid sidan av ett heltidsjobb. Med minimal sömn däremellan. Brist på sömn kan vara en förklaring till sjukdomsbilden.
– Sedan jag fick fibro är jag inte längre stresstålig. Jag får mer ont under jäkt och press. Och vid kyla. Halva året är jag mest hemma: då tar jag på raggsockor och en rejäl tröja. Om jag går ut klär jag mig med underställ, flera lager kläder och en rejäl mössa. Jag går inte på hockeymatcher längre. Likadant med krogen, miljön blir för stressande.

Forskaren Sofia Bergbom fortsätter:
– Fibromyalgi är extremt funktionsnedsättande. Vi behöver hitta vägar för att hjälpa de här personerna. En mycket stor andel av personer med fibromyalgi dras med störd sömn. Min hypotes är att sömnstörning kan bidra till att sjukdomen utvecklas.
Sofia har forskat om problem med långvariga smärta.
– Fibromyalgi är en av de diagnoser som dyker upp hos grupper som lider av detta. I kliniska studier har jag intresserat mig för de processer som kan hjälpa oss förklara både utveckling och vidmakthållande av problemområdet, säger hon.
Går det att ställa en säker diagnos?
– Det speciella med diagnosen för fibromyalgi är att den bygger på att personen uppvisar ett antal symtom. Vi har inte orsakssambanden klara för oss. Det finns exempelvis inte en förändring av någon organisk del av kroppen. 
Gör det saken särskilt svår?
– Det finns ett antal vetenskapliga spår som dels utgår från att söka biomarkörer, en mätbar indikator. Alltså: Om vi kan se en ökad andel av inflammatoriska processer som kan förklara detta. Eftersom jag är psykolog, så tittar jag på om det finns kognitiva beteendemässiga och känslomässiga mekanismer som kan förklara varför vissa drabbas.
Som vadå?
– Vi har en del idéer om att det kan vara ett samspel mellan ett visst sätt att förhålla sig till sin kropp och till symtom som kan präglas av bekymmer, oro eller rädsla. Ett samband kan vara att en fysisk skada väcker ångest och rädsla.
Sömnens betydelse?
– När vi sover genomgår vi exempelvis psykologiska läkningsprocesser. Brist på sömn kan vara en faktor som spelar in, säger Sofia Bergbom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.