Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hållbar bostad med minimal användning av energi och vatten är målet för Daniel Bävernäs, som är i full färd med att bygga sitt ekohus med halm och lera i Alingsås.
En hållbar bostad med minimal användning av energi och vatten är målet för Daniel Bävernäs, som är i full färd med att bygga sitt ekohus med halm och lera i Alingsås. "I slutändan hoppas vi att kunna inspirera andra till att leva som vi gör", berättar Daniel. Bild: Jan Larsson

Daniel bygger sitt hållbara hus med halm och lera

Det tidiga intresset för växter och djur gick vidare i självförsörjning och hållbarhet. I dag är Daniel Bävernäs certifierad permakulturdesigner och bygger ett ekohus med halm och lera i Alingsås. Helhetstanken är ett hållbart hem med minimerad energi- och vattenanvändning.

Innerväggarna i stampad lera påminner om tegel i flera skikt, men är skapade av lerjord som läggs i en form sedan stampas till flera lager.

– Man lägger tio centimeter åt gången och stampar för hand med järnskodda stampar. Formen behöver vara riktigt stabil och tåla mycket tryck. Sedan avgör tjockleken på väggen hur blandningen av lera, sand och grus fördelas. Det får inte vara för blött, utan lagom jordfuktigt, förklarar Daniel

Samarbetar med Chalmers

Han har haft ett samarbete med elever och lärare på Chalmers och föreningen earthLAB. Tekniken som används är beprövad. Det är bland annat samma teknik som stora delar av kinesiska muren är uppbyggd med.

– Fördelarna är att det är material som hämtas i närområdet, det används ingen värme för att bränna materialet, utan det är ren muskelkraft. Sedan får väggen särskilda egenskaper, den lagrar både värme, kyla och buffrar luftfuktighet. Dessutom blir det en fantastisk vacker vägg som sätter tonen i huset.

Daniel vid en gjutform till en innervägg. Bild: Jan Larsson
Daniel vid en gjutform till en innervägg. Bild: Jan Larsson

Under uppväxten i Hammarkullens radhus fanns ett intresse för djur och odling och en dröm om att bo på landet närmare naturen. När han senare i livet såg filmen The Garbage Warrior – om en arkitekt som byggde hus utifrån återvunnet material i New Mexico – startade engagemanget för hållbarhet och självförsörjning.

För ett och ett halvt år sedan flyttade Daniel och sambon Karolina till Alingsås.

– Jag hade fantiserat tidigare om att bygga ett eget hus. Men sedan kom det mer och mer att handla om funktion och att sörja för behoven inom permalturprinciper och att utforma huset så genomtänkt som möjligt, för att reducera kostnader och resurser, berättar Daniel.

Certifierad permakulturdesigner

2013 blev han certifierad permakulturdesigner. Daniel menar att begreppet är ett stort koncept.

– Permakultur är en designvetenskap, styrd av etik för att skapa en hållbar eller regenerativ livsstil. En permakulturdesign kan beskrivas som ett utformat kretslopp bestående av olika element, som byggnader, växter och djur. Den här fastigheten till exempel, skulle kunna betraktas som ett eget designsystem. Vi är inte helt oberoende från omvärlden, men försöker att ha ett omhändertagande av vårt eget avfall och odla vår egen mat så mycket som möjligt.

Ytterfasaden som byggts upp med halmbalar och lerputs. Bild: Privat
Ytterfasaden som byggts upp med halmbalar och lerputs. Bild: Privat

Vi går ut ur huset och tittar upp mot ytterväggarna, som är byggda av lerputsade halmbalar.

– Det är stora hoppressade halmbalar som vi hämtat från Vårgårda. Sedan har vi lagt lera som putsats på insidan och kalk på utsidan där det är mest väderutsatt, förklarar Daniel.

Tyst och välisolerat

Han pratar om fördelar jämfört med den traditionella byggtekniken.

– Förutom att det är snyggt blir det en väldigt bra isolering, som gör att det är tyst och skönt. Sedan är det ett naturligt material utan gifter och det ger ett litet avtryck på miljön. Både den stampade jordväggen och lerputsen andas, så jag tror att den både renar luften och buffrar fukt, vilket gör att man inte får så torr luft inomhus.

Halmbalar som ska användas till att göra klart ytterväggarna. Bild: Privat
Halmbalar som ska användas till att göra klart ytterväggarna. Bild: Privat

Tomten är på 6700 kvadratmeter, buskar och träd är placerade runt omkring huset. Där finns också trästockar, träflis och andra restprodukter som används till svampodling. Man borrar hål i stocken och trycker in svampmycel, sedan börjar svampen sprida sig.

– Det var genom permakulturen som jag fick upp ögonen för svampodlingen. Tekniken har funnits i Kina och Japan i mer än tusen år. Sedan föll det på plats ganska bra här. I den här kretsloppsdesignen är svamparna en oumbärlig del. Vi både producerar vår egen kompost och producerar mat, där gör ju svamparna båda två sakerna i ett. Man tar vara på restprodukter som gallringsved, trästockar, halm, träflis, sågspån och konverterar det till ny jord, samtidigt som man får upp en fantastisk matprodukt.

Håller kurser

Daniel menar att husbygget, skogsträdgården, svampodlingen och det mesta i hans liv utgår från permakulturprinciper. Han håller kurser kring permakultur, exempelvis hur man odlar svamp på trästockar, gör en varmkompost och tillverkar egen biokol. I framtiden hoppas han utöka verksamheten med fler kurser.

– Nu är mitt närmaste mål att bli klar med husbygget, utveckla odlingen och bli mer självförsörjande. Sedan hoppas jag i slutändan att vi kan inspirera andra till att leva som vi gör, berättar Daniel.

Daniel Bävernäs

Ålder: 40 år.

Familj: Sambon Karolina Kegel.

Bor: Alingsås.

Yrke: Driver företaget Matskogen.

Intressen: Permakultur, musik, utbildad fotograf.

Hemsida: www.matskogen.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.