Dags att rensa ut!

ANNONS
|

Du kanske har sett dem på sociala medier nyligen – utmaningarna som lovar oss harmoniska hem med hjälp av flerstegsprogram för att rensa ut och få ordning. Lite i taget, bit för bit, så kan ditt kaos vändas till ett under av struktur och harmoni. I alla fall är det vad många av oss drömmer om, inte minst såhär på vårkanten när många fylls av en lust att gallra, rensa och ”börja på en ny kula”.

Brita Hahne som driver företaget Smpl - Organiserad Enkelhet ligger bakom flera Facebookutmaningar som florerat i våra flöden de senaste åren. Att tiotusentals människor lockats att vara med vittnar om den där längtan efter ordning som många av oss känner. Och det behovet tycks ha ökat i Sverige på senare år.

ANNONS

– De flesta människor i dag jobbar, och jobbar dessutom ganska mycket. Jämfört med för tjugo-trettio år sedan kräver våra arbeten mer tid av oss, vilket gör att vi har mindre tid över att ta hand om våra hem. Samtidigt skapar det stress att ha oordning hemma. Det blir lätt en ond spiral, säger Brita Hahne.

Vi lever också i ett konsumtionssamhälle, i en tid då det blivit billigare att köpa nya prylar än att laga de gamla. Det gör att vi fyller våra hem med fler saker än vi behöver – och fler pryttlar än vi orkar ta hand om.

– Många tänker inte på att varje sak som finns i hemmet kräver sin tid och omsorg. Varje sak behöver administreras och få en plats, dammas av då och då och kanske repareras när de går sönder. Att minimera antalet prylar är därför ett sätt att maximera sin tid, säger Brita Hahne.

Hon tror att många behöver en spark i baken för att sätta igång med rensningsprojekt hemma, det kan lätt kännas övermäktigt annars. I sina utmaningar ger hon varje dag deltagarna enklare uppgifter att lösa. Det kan till exempel vara att skapa ordning i en låda i en byrå, att skapa ett hem för alla lösa prylar i hallen eller att se till att inga onödiga saker finns framme – som vinterkläder under sommarhalvåret.

ANNONS

– Jag märker att många gör mycket mer än det de fått i uppgift. När de ser andras bilder i deltagarforumet inspireras de av varandra och tar sig lätt igenom den sega startsträckan. Det är det som är skillnaden mellan att bara börja städa själv och att på något vis ta hjälp utifrån, säger hon.

Trenden med organiserat organiserande, som man kanske kan kalla det, är ganska ung i Sverige. Men i USA är ”professional organizing” ett välkänt begrepp sedan decennier tillbaka. Det som i dag är en övergripande branschorganisation med fler än 4000 medlemsföretag, började väldigt småskaligt i ett vardagsrum i Kalifornien i slutet av 1983. Några kvinnor som alla arbetade med att hjälpa människor organisera sina hem samlades för att nätverka och utbyta idéer sinsemellan, och ur det samarbetet växte en organisation fram. Snart blev den landsomfattande och fick namnet NAPO, National Association of Professional Oganizers. Fenomenet med att anlita proffs för den här typen av tjänster har bara ökat med åren.

Men alla tar förstås inte professionell hjälp varje gång de upplever att huset eller lägenheten börjar kännas orimligt stökiga. Att ägna en söndagsförmiddag åt att röja loss hemma tar dig långt, och den senaste tiden har en rad nya tjänster skapats som förenklar nästa steg – att göra dig av med det du inte längre vill ha kvar. I dag samlas ungefär en femtedel av alla textilier som sätts på marknaden in igen, för återvinning eller återförsäljning.

ANNONS

Blocket och Tradera, som länge dominerat köp-och-sälj-marknaden, har bland annat fått konkurrens av lokala Facebookgrupper, sajter som Freecycle där användarna lägger upp saker de vill skänka bort och olika appar. Som Shpock som hjälper användarna sälja prylar till människor i sin geografiska närhet. Förutom alla loppisar, förstås.

Företaget Sellpy som grundades i slutet av 2014 är ett annat exempel. Deras huvudkoncept är att hjälpa människor att sälja det de inte orkar sälja själva, och dela på vinsten. Allt i effektivitetens namn, alltså.

– Det började med att jag flyttade hem från USA för några år sedan, till mitt gamla pojkrum hos föräldrarna. Jag ägnade större delen av den sommaren åt att rensa ut allt, sortera vad som skulle säljas, skänkas eller återvinnas. Men när högarna väl var gjorda kom jag ändå aldrig till skott med att faktiskt göra mig av med grejerna. Och det verkar vara ett problem som många har, säger Sellpys grundare Michael Arnör.

Tillsammans med två vänner började han fundera över en tjänst som gjorde det lika lätt för folk att sälja saker, som det är att köpa nya.

– Vi plockade ihop lite grejer hemifrån och sålde dem på Tradera. Då insåg vi att det verkligen finns en marknad för begagnade saker. Men att fota en pryl, skriva en bra beskrivning, lägga upp annonsen och sedan hantera transaktioner och frakt blir för många människor krångel som avskräcker.

ANNONS

I dag har företaget 150 anställda och har sedan starten hanterat över en miljon prylar som svenska folket skickat in via påsar som de beställt online. Dessa hämtas sedan upp vid dörren. Sellpy har även sällskap av flera andra aktörer med samma affärsidé - att fota dina grejer snyggt, och få sålt dem åt dig för en del av vinsten. Andra sajter är Simplet, Resellify och Sellbag.

Och visst blir det skönt att få mer plats i garderoben när man sålt av gamla prylar och kläder. Att bli mindre materialistiska gör oss dessutom lyckligare, enligt forskare. Men den riktigt stora grejen är egentligen miljövinsten. I höstas kom Naturvårdsverket med förslag till regeringen på hur en mer hållbar hantering av textilier kan uppnås. Förslagen ska styra mot lång livslängd och ökad återanvändning av textilier, och innebär bland annat att 90 procent av separat insamlat textilavfall ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas senast 2025.

På senare år har man sett att mängden insamlade textilier som sedan sålts vidare på second hand-marknaden ökat, samtidigt som konsumtionen av nya textilier minskat.

Det verkar alltså som att loppis- och andrahandstrenden är här för att stanna. Varför inte fira det nu direkt, med en egen vårstädning av garderoben?

ANNONS

Populära utmaningar för ett liv med mindre prylar:

The 100 things challenge

Utmaningen att inte äga mer än 100 saker lanserades av den amerikanske författaren och entreprenören Dave Bruno och har fått många anhängare.

40 bags in 40 days

Även detta är en amerikansk utmaning som börjar den 1 mars varje år men kan göras när som helst: rensa ut 40 påsar med valfritt innehåll, under 40 dagar.

333 project

Passar dig som har en full garderob - men inget att ha på sig. Välj ut 33 plagg och använd enbart dessa i 3 månader. Innefattar även skor och accessoarer.

Kräng grejer i Göteborg

Förutom klassikerna Blocket och Tradera finns en mängd ställen där dina prylar kan hitta en ny ägare.

Loppisar i vår

Bakluckeloppis Slottsskogen

Flera helger i maj – oktober. Fyll bakluckan och sälj, för 170 kronor per dag för personbil.

Söndagsloppis Kanaltorget

Söndagar från 7 maj. Ta med eget bord eller sälj på gräset, 150 kronor per säljplats.

Bagageloppis Allums takterrass

8-9 april och 29-30 juli, säljplats med bil kostar 180 kronor per dag.

Megaloppis i Majorna

29 maj, från Stigbergstorget till Sandarna. Gratis, men var ute i god tid och paxa en plats!

Bellevue marknad

En klassiker! Varje lördag och söndag, från 10 till 15. Boka bord innan, det kostar från 200 kronor.

Kommersen loppmarknad

Det färgglada rucklet på Första långgatan är öppet varje lördag och söndag, klockan 10-15. Bod bokas på hemsidan och kostar från 150 kronor.

Loppisar i mobilen

Det finns en uppsjö av appar som erbjuder loppis i mobilen, där du kan se vad som finns i ditt kvarter. De flesta är gratis, och fokuserar mycket på fina bilder av prylarna och plaggen. Testa till exempel:

Shpock: Lanserad av Blocket och riktar sig främst till unga. Elektronik, möbler, kläder och inredning.

LetGo: Stort i USA och växer nu snabbt även i Sverige. Allt från spel och kläder till bilar.

Plick: Köp och sälj kläder, skor och accessoarer.

Citiboard: Säger sig vara Sveriges största nätloppis. Köp och sälj genom budgivning.

Bortskänkes: Prylar att skänka bort till andra. Ingen försäljning är tillåten. Kläder, möbler, vitvaror, djur, elektronik och så vidare.

Bjussa: Skänk bort saker. Appen är gratis och annonser likaså. Fokus på bilder i annonsflödet.

Vintigo: Köp och sälj utan avgifter.

OnTheFlea: Här kostar annonserna mellan 2,20 och 7 kronor styck. Första 10 annonserna är dock gratis.

Loppify: Buda, köp och sälj prylar i ditt närområde.

För den som i stället kan tänka sig att betala för att bli av med saker, finns Tipptapp, där man anger vad man kan tänka sig att betala för att någon ska komma och hämta upp det man vill bli av med.

Facebook

Finns många grupper inom Göteborgsområdet där man kan sälja prylar enkelt och gratis. Kolla bland annat in Göteborg loppis/second hand, Köp/sälj/byt Göteborg eller Bloppis Göteborg.

Hyr in dig

Butiken Kvillehyllan på Kvilletorget har som affärsidé att du hyr en hyllsektion och fyller med prylar, som butiken sedan säljer åt dig. Du kan även sälja egentillverkade saker. Kostar från 240 kronor per vecka.

Lämna in saker

Om det inte är pengarna du är ute efter, finns flera ställen dit du kan skänka hela och rena saker. Några exempel är:

Reningsborg, Kretsloppsparken, Vännplatsen second hand, Myrorna, Emmaus Björkå, Heart for people second hand, Ebbes hörna, Röda korset och Erikshjälpen second hand.

ANNONS