Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Dagny, 104, - så slipper du bli förkyld

Efter den rekordlånga sommaren är hösten och förkylningstiden här. En som sällan blir sjuk är den 104-åriga bloggerskan Dagny - som har sina tips för att mota Olle i grind. – Känner jag att en förkylning är i antågande äter jag c-vitaminrika citrusfrukter, säger 104-åringen.

Efter en rekordvarm september har den kyligare luften slagit till mot Sverige. Under dagarna kan solen fortfarande ge behagliga temperaturer - men så fort den går ner rasar också kvicksilvret. 

De snabba temperatursvängningarna gör också att många just nu är förkylda. På bussen, arbetsplatser och på förskolor "snörvlas" det just nu friskt och det kan vara svårt att hålla sig undan förkylningsbacillerna. 

Det säkraste sättet för att hålla sig frisk är enligt den nu mer rikskända bloggerskan, Dagny Carlsson, 104, att klä sig varmt. 

– Jag är varmt klädd när det är kallt, fuktigt eller blåsigt och har varm mössa när det är kallt, säger Dagny Carlsson. 

Ät näringsrik mat

Nummer två är enligt Dagny att se till att få i sig näringsrik mat med mycket vitaminer för att få ett starkt immunförsvar. 

– Tack och lov är jag ytterst sällan förkyld och det beror säkert på goda gener och att jag alltid ätit näringsriktig mat. 

Skulle ändå förkylningen vara framme gäller det att öka sitt intag av c-vitamin. 

– Känner jag att en förkylning är i antågande äter jag c-vitaminrika citrusfrukter. För säkerhets skull har jag också naturmedicinen Echinamax, säger 104-åringen. 

Huskurer

Hennes hemlighet är med andra ord att se om sig själv och använda sunt förnuft för att hålla sig frisk. 

Några mirakelkurer och hemmagjorda huskurer verkar den pigga 104-åringen inte lägga särskilt mycket energi på. 

För den som ändå tror på de gamla knepen har GP ändå listat några klassiska huskurer i bildspelet ovan. Alla med en kommentar från Annika Sörensen, specialistläkare inom allmänmedicin.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.