Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karim Zendegani, krönikör Bild: Anders Hofgren
Karim Zendegani, krönikör Bild: Anders Hofgren

Karim Zendegani: Dålig service lockar inga turister till Västsverige

Krönikören Karim Zendegani har hemestrat i Västsverige och upptäckt fantastisk natur – men också en besöksnäring med mer att önska. ”Det finns stor potential att utveckla servicenivån inom handels- och restaurangnäringen”, skriver han.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Då var semestern slut och för egen del brukar det vanligtvis kännas som att jag har ätit en tallrik full med palt, tungt och sömnigt efter måltiden. Så känns det att komma tillbaka till det vanliga livet, men inte i år. Fyra veckor flög förbi som en kort tupplur. Årets semester har, som jag skrev i min förra krönika, inte varit som alla andra semestrar. Inte så mycket planerat och inga stora förväntningar.

Resultatet? Min bästa semester någonsin (om man plockar bort regn och kyla under juli). Varför bästa semestern? Jo, för att jag har gjort saker som jag aldrig gjort förut. Som att ha ”lärt mig” att fiska makrill. Har också för första gången i mitt liv förstått vad som menas med att ”hela marken är gul” när det gäller kantareller. Har åkt zipline i Dals-Ed, sett när järnväg och landsväg passerar över akvedukten i Håverud och den spektakulära synen när turistbåten glider förbi i Dalslandskanalen. Så imponerande och så vacker natur. Varför visste jag inget om Dalsland förut? Att semestra i Sverige har varit en fantastiskt bra erfarenhet. Det är enkelt, hållbart och det gynnar lokalsamhället.

Att nyttja det fantastiska som Västsverige erbjuder ska inte vara avhängigt reseförbud eller svårigheter att åka utomlands. Att semestra i Sverige borde vara det normala. Men det finns en hel del att göra för att få den inhemska turismen att blomstra. En viktig pusselbit är att erbjuda bra service till besökare och kunder, för upplevelsen av en trevlig måltid kan förstöras totalt om kunden inte får ett bra och professionellt bemötande.

Tyvärr finns det anställda inom servicebranschen som inte har ett hum om vad ordet service betyder. Vi har besökt ett flertal restauranger längst Bohusläns kust med ett prisläge därefter. Förväntningarna är höga på både mat och service. Vi har blivit serverade rå torsk som borde varit kokt med en nonchalant förklaring om att ”fisken ska vara så”. Det krävdes ytterligare påkallande av personal för att skicka tillbaka torsken och till slut få en udda förklaring att ugnen var sönder.

På en annan restaurang förstördes en i genomsnitt bra matupplevelse av att en smutsig sockerskål med hårstrån i ställdes fram på bordet. Jag påpekade vänligt att sockerskålen var lite smutsig, och att med tanke på rådande restriktioner samt att många fingrar verkar ha har varit i skålen, så vore det trevligt om vi kunde få en ny. Då får jag förklarat för mig att det är svårt att diska sådana skålar, för att de är för små. Tänk vad enkelt det hade varit för personalen på respektive restaurang att direkt ta tillbaka torsken, liksom sockerskålen och beklaga att det blev fel.

Jag kan garantera att den goda servicen hade vägt upp hela matupplevelsen och att vårt sällskap hade kommit tillbaka. Jag vet att det kan vara svårt att dra för stora växlar på mina misslyckade restaurangupplevelser kopplade till svensk turism, men tycker ändå att det finns stor potential att utveckla servicenivån inom handels- och restaurangnäringen och speciellt under sommarhalvåret bland säsongspersonalen. En hög servicenivå är lika lönsam för butikerna och restaurangerna som själva produkten som säljs. Och om svenskarna fortsätter att hemestra så ökar även kraven på helhetsupplevelsen.