Under 25 år har kvinnorna följts åt på många resor och aktiviteter. Sida vid sida. Såväl i motgång som och medgång. Eva Bech, Agneta Brodin, Anneli Nordlund, Karin Comstedt, Anna Lundberg, Anna-Karin Johansson, Gisela Vilhelmsson och Tina Thölén.
Under 25 år har kvinnorna följts åt på många resor och aktiviteter. Sida vid sida. Såväl i motgång som och medgång. Eva Bech, Agneta Brodin, Anneli Nordlund, Karin Comstedt, Anna Lundberg, Anna-Karin Johansson, Gisela Vilhelmsson och Tina Thölén.

Därför vill kvinnor åka själva på semester

När tjejgängen åker på semester är inga män tillåtna. Då släpper väninnorna loss tillsammans och har kul. Men egentligen är resorna ett sätt att hantera brist på något annat.

ANNONS
|

Den som googlar på ordet tjejhelg får över 50 000 träffar. Hotell- och researrangörer har hittat en lönsam nisch med arrangemang för enbart kvinnor. Väninnegängen erbjuds spavistelser, shoppinghelger, sminkkurser och fnitter…

Företeelsen med särskilda ”tjejaktiviteter” har utvecklats starkt under 2000-talet och har vuxit fram till en hel industri.

– I vår kultur finns en förväntan på att kvinnor ska vara inriktade mot andra än sig själva. Tjejresorna och dammiddagarna blir som en parentes i vardagen där kvinnorna får möjlighet till egen tid, säger Karin S Lindelöf, etnolog och forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

ANNONS

Sedan 2011 har Karin S Lindelöf tillsammans med Annie Woube studerat så kallade tjejlopp – idrottsevenemang som vänder sig enbart till kvinnor. Där legitimerar själva idrottsutövandet att kvinnorna är borta från familjen. Samhällets fokus på hälsa och träning gör att det kan finnas en större förståelse för träningsresor än för att åka på spa.

Fast själv ser inte Karin S Lindelöf egentligen någon större skillnad mellan att till exempel delta i Vårruset och att åka på shoppingtur. Poängen är den enkönade miljön, där tjejerna kan ägna sig åt sig själva och sina kompisar.

– Att lägga mycket tid på en hobby är ett typiskt manligt privilegium. Det är underförstått att kvinnor vill och ska prioritera familjen, säger hon.

Hur många minns ”husmorssemestrarna” som infördes i slutet av 1940-talet? Då hade semesterlagen funnit i tio år och alla som arbetade hade rätt till två veckors semester. Samtidigt fanns en miljon hemmafruar i landet som stod helt utanför arbetstidslagen. Tanken föddes om att införa husmorssemestrar.

Staten ansåg att kvinnor också skulle ha rätt till vila, framförallt från den mentala belastningen som ansvaret för hemmet innebar. Därför infördes statsbidrag till olika semesterhem och kvinnorna kunde söka stipendium och resebidrag. Första året, 1948, reste 80 000 kvinnor hemifrån och njöt av uppassning och kaffe på sängen.

ANNONS

1979 upphörde bidragen till semesterhemmen, men då hade företeelsen nästan dött ut. Kvinnor förvärvsarbetade i större utsträckning och hade rätt till samma lagstadgade semester som männen.

– Men fortfarande, än i dag, upplever kvinnor att de har huvudansvaret för hemmet och familjen. Hon är projektledaren som gör att allting flyter, säger Karin S Lindelöf.

Jämställdhet är en seg historia. Även om 70 procent av svenska kvinnor jobbar heltid och männen tar allt större ansvar i hemmet, finns det ett område där tjejerna dominerar. Det är nästan alltid de som sköter logistiken i familjerna, som ser till att jympapåsen är packad, kalaspresenterna är inhandlade och att alla kommer i tid till sina fritidsaktiviteter. Kvinnor lär sig redan som unga att vara orienterade mot andra personer och mönstret sitter djupt i den heterosexuella familjestrukturen.

– Titta bara på tonåringar. Det är ganska vanligt att tjejen följer med pojkvännen när han mekar med moppen eller tränar ishockey. Det är inte lika ofta som killen hänger med till stallet, säger genusforskaren.

Att gå på en dammiddag eller åka på spahelg är en ursäkt för att få koncentrera sig på sig själv och slippa vara nåbar. Ett kliv ut från vardagen på samma vis som under en ”husmorssemester”.

ANNONS

Även om man inte känner varandra före tjejloppet eller yogalägret brukar det vara lätt att enas i en kvinnlig gemenskap. Det inkännande rummet gör att de flesta slappnar av.

– Det är något speciellt med att för en gångs skull vara norm. Därför fokuserar tjejerna ofta mer på likheterna, än på vad som faktiskt skiljer dem åt, säger Karin S Lindelöf

Och egentligen finns inget nytt under solen. Det finns en kontinuitet från tidigare generationers syjuntor till dagens shoppinghelger med tjejerna. Kvinnor har i alla tider samlats i slutna sällskap för att ”skvallra” och pysa ut en stund.

– Samhörigheten med andra kvinnor är för många ett sätt att hantera sin livssituation, säger Karin S Lindelöf.

Damgänget i Askim

De har varit vänner i 25 år. Följt varandras familjebildningar och separationer. Vad de gör tillsammans spelar mindre roll.

– Det är alldeles ljuvligt att bara vara tjejer, säger Tina Thölén.

Tina Thölén står för inbjudan till kvällens dammiddag i Askim. Totalt är de elva i gänget, men alla kan inte komma varje gång. Nu trängs åtta kvinnor i Tinas vardagsrum med fyllda champagneglas.

– Vi har så mycket historia och gamla minnen. Vi har alltid något att prata om, säger Anna Lundberg.

ANNONS

Tjejgänget har gjort massor av resor tillsammans. Teneriffa, Geilo, Mykonos, Palma och Roskildefestivalen. Plus massor av helgresor till städer som de knappt minns namnet på.

– Jag kommer ihåg när barnen var små och vi var på en resa tillsammans. Jag ringde inte hem en enda gång på en hel vecka. Det fick jag skit för efteråt, berättar Anneli Nordlund och skrattar.

Humorn har alltid bundit samman väninnorna när annat har skilt dem åt. Det har hänt att de skrattat så mycket att de blivit utslängda från krogen.

Under en period försökte kvinnorna institutionalisera sin vänskap. De bildade en förening, införde stadgar och protokoll. Varje månad satte var och en in en slant på ett gemensamt konto för att spara till en semester.

– Men det blev för uppstyrt, vi fick lägga ner hela grejen. Det är ju inte på de premisserna vi tycker om att ses, säger Eva Bech.

Tillsammans med fyra av de övriga i sällskapet var hon med på sommarens yogaresa. Det var en hemsnickrad tjejhelg på Anneli Nordlunds sommarställe i Kungshamn. Anneli hade engagerat en yogalärare och sammanlagt genomförde de fem olika pass. Mellan träningarna åt de god mat och drack vin.

ANNONS

– Det var kul att ha en aktivitet att ägna sig åt. Men det var ju inte den som var viktigast, säger Eva Bech.

Efter 25 år har gruppen vuxit. Såväl gamla och nya män finns med i vänskapskretsen. Och numera är även kvinnornas vuxna barn kompisar.

– Alla våra män vet hur viktiga vi kvinnor är för varandra, därför skulle aldrig någon invända när vi ska ses, konstaterar Gisela Vilhelmsson.

För kvinnor

Exempel på några arrangemang där enbart kvinnor är välkomna:

  1. Mest uppmärksamhet har Statement festival fått – den mansfria musikfestival som komikern Emma Knyckare har tagit initiativ till. Festivalen beräknas bli i sommar.
  2. Tjejmilen i Stockholm som kallar sig Sveriges största event för bara kvinnor. 2018 arrangeras det för 35:e året i rad.
  3. Vårruset som är fem kilometer långt arrangeras i 21 städer under försommaren. I Göteborg är nästa vårrus 7 maj 2018.
  4. Researrangören Tant Grön anordnar äventyrsresor för bara kvinnor till hela världen.
  5. STS Alpresor arrangerar skidresor för kvinnor under mars.
  6. Bland annat Tylösand hotell, Marstrands havshotell, Säröhus, Svenska Kryssarklubben och Nordic Choice hotels arrangerar ”tjejhelger” med olika teman.
  7. Köpcentret Gekås i Ullared arrangerar ”tjejhelger” med shopping, middag och modevisning.
  8. Apollo ordnar i samarbete med bland annat tidningarna Topphälsa och Tara, samt Lofsangruppen träningsveckor som inte är uttalat enbart för kvinnor, men det är i princip bara tjejer som åker.
ANNONS