Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Dennelind har varit på Telia i över sex år. Men han är inte förvaltartypen utan gillar att förändra och förbättra. Nu är han redo att gå vidare.
Johan Dennelind har varit på Telia i över sex år. Men han är inte förvaltartypen utan gillar att förändra och förbättra. Nu är han redo att gå vidare. "Jag är i en sådan fas nu, mellan två jobb", säger han inför sin 50-årsdag. Bild: Lars-Åke Johansson

Därför hoppade Dennelind av vd-jobbet på Telia

Tillfälligheter, tajming och tur har styrt Telias avgående vd Johan Dennelinds karriär. Någon egentlig plan har han aldrig haft och han funderar fortfarande på vad han ska göra när han blir stor.

Johan Dennelind befinner sig hemma i huset i Österskär strax nordost om Stockholm. Han är normalt sett en hårt jobbande vd, men i dag får intervjun ta så lång tid som behövs.

– Jag är i en sådan fas nu, mellan två jobb. Jag klev formellt av vd-jobbet på Telia i september, sedan har jag arbetat åt styrelsen med några specialprojekt, varav ett är förvärvet av Bonnier Broadcasting.

Den affären godkändes nyligen av EU-kommissionen och innebär att Telia Company blir ägare till bland annat tv-kanalerna TV4 och Cmore. Köpet har mött kritik från vissa som menar att den statliga styrningen av tv-mediet blir för omfattande eftersom Telia till 38 procent ägs av staten som redan är huvudman för SVT.

Har den kritiken påverkat ditt beslut att lämna Telia?

– Inte ett dugg. Jag kom till Telia med ett tydligt uppdrag: Sätta en ny strategi för bolaget och reda ut de problem som var förknippade med de tidigare korruptionsaffärerna i Asien. Nu står bolaget inför en ny fas och det kräver en tre- eller fyraårshorisont vilket jag inte ansåg vara möjligt för mig. Då finns det andra som kan ta det ansvaret.

Ingen förvaltartyp

Johan Dennelind har varit på Telia i över sex år vilket är rekord för hans del. Han är inte förvaltartypen utan gillar att förändra och förbättra. När han känner sig färdig vill han vidare.

Efter Telia väntar ett jobb som vd för telekombolaget Du i Förenade Arabemiraten för Johan Dennelind. Bild: Telia
Efter Telia väntar ett jobb som vd för telekombolaget Du i Förenade Arabemiraten för Johan Dennelind. Bild: Telia

Nu väntar ett jobb som vd för telekombolaget Du i Förenade Arabemiraten.

– De visste vem jag var och var snabba att komma med ett intressant upplägg som jag gick igång på. Det här är en operatör som har funnits i 14 år och som inte är världsbäst, men som borde kunna vara det. Mitt jobb är att se till att den blir det.

Så nu flyttar du till Dubai?

– Ja, det blir ett nytt sätt att leva. Vi får se till att det fungerar med familjen. När jag började på Telia bodde familjen i London så jag pendlade i stort sett varje helg. Sådant går att lösa men det är klart att det kräver planering.

Något Johan Dennelind inte har planerat är karriären. Han har aldrig sagt ”det ska jag bli när jag blir stor”. Det har alltid handlat om vad han vill göra nu och härnäst.

– Sedan har det bara löpt på. Jag vet fortfarande inte vad jag ska göra när jag blir stor.

Mor med märklig förutsägelse

Hans mor gjorde dock en märklig förutsägelse en gång. Ett år efter examen i företagsekonomi i uppväxtstaden Örebro fick 26-årige Johan plats som trainee på Telia.

– Min mamma sa då att jag kanske rentav blir vd där en dag. Jag skrattade, jag var bara glad att jag hade ett jobb. Sedan blev det ju som det blev. Men det är absolut inget jag haft som mål. Mina karriärval har handlat om att leverera här och nu, sedan är det tillfälligheter, tajming och tur som styr. Jag tror inte på något annat än det.

Under större delen av sitt arbetsliv har Johan Dennelind haft höga chefsjobb, men han säger sig aldrig ha planerat sin karriär. Bild: Hanna Franzén
Under större delen av sitt arbetsliv har Johan Dennelind haft höga chefsjobb, men han säger sig aldrig ha planerat sin karriär. Bild: Hanna Franzén

Ett av hans allra första och roligaste jobb var när han som student arbetade extra i garderoben och baren under Hjalmarrevyerna. Där lärde han sig viktiga saker.

– Själv är jag skitdålig på att dra skämt men när Peter Flack gjorde det funkade det trots att man hört det många gånger. Han är otroligt bra på storytelling och det är en viktig egenskap när man jobbar med ett bolag. Att kunna sätta en story och jobba med den så den känns levande hela tiden.

Gillar utmaningen

Under större delen av sitt arbetsliv har Johan Dennelind haft höga chefsjobb.

Vad är det som har lockat dig dit?

– Det var en häftig känsla när en chef kom och sa till mig, jag vill att du gör det här. Då kunde jag först tänka: men det är ju ett jättestort jobb. Det kan inte jag ta. Men varje gång har jag sedan insett att jo, jag kan göra det här.

– Det handlar om ledarskap, anpassning, att förstå situationen och sätta en agenda. Det var så med Teliajobbet, där var min första känsla: det är för svårt. Men det är den utmaningen jag gillar.

Frågan om vilken ledarstil han har tycker han är lite felställd, man hamnar lätt i floskler och han har svårt att sätta ord på en personlighet, för det är hans person som återspeglas i ledarskapet.

Om du ändå ska göra ett försök?

– Nyfiken, envis. Jag gillar inte att förlora men det måste man lära sig att göra. Jag tror jag är väldigt prestigelös också. Jag har inte ändrat mig från hur jag var förr. Sedan är det givetvis få förunnat att ha den typen av jobb som jag har, och jag är ödmjuk inför både livet och uppgiften.

Johan Dennelind

Ålder: Fyller 50 år den 8 december.

Gör: Avgående vd för Telia Company. Tillträder som vd för telekombolaget Du i Dubai nästa år. Styrelseordförande i konsultföretaget Tyréns, ledamot i styrelsen för World Childhood Foundation.

Bor: Hus i Österåker.

Familj: Hustrun Irene och två söner.

Så firar han födelsedagen: Med en liten fest för vännerna.

Om att fylla 50: ”För fem år sedan tänkte jag att jag skulle vara på topp mentalt och fysiskt vid 50. Nu har jag reviderat det till 60. Jag kan bli bättre och starkare”.

När han inte jobbar: "Fotboll med sönerna, golf, Wordfeud. Gillar resor och sportdykning."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.