Ultraljudet började användas för undersökning av gravida i slutet på 1970-talet i Sverige. I dag är det standard och över 95 procent av alla gravida svenskor gör ultraljud.
Ultraljudet började användas för undersökning av gravida i slutet på 1970-talet i Sverige. I dag är det standard och över 95 procent av alla gravida svenskor gör ultraljud. Bild: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Därför ska du inte utsätta ditt foster för ultraljud i onödan

Blivande föräldrar gör allt fler ultraljud. Men metoden ska användas med försiktighet och har i forskning visat sig påverka foster.
– Man ska aldrig göra ultraljud i onödan, säger Karel Maršál, professor emeritus i gynekologi och obstetrik.

ANNONS
|

Ultraljudet började användas för undersökning av gravida i slutet på 1970-talet i Sverige. Den nya tekniken revolutionerade vården – plötsligt kunde man tidsbestämma graviditeten, avslöja tvillinggraviditeter, följa barnets tillväxt och upptäcka missbildningar på ett helt nytt sätt. I dag är det standard och över 95 procent av alla gravida gör ultraljud i Sverige.

En del gör upprepade ultraljud av oro

Men sedan ett antal år tillbaka har ultraljud växt från att vara något man gör endast när det är medicinskt motiverat till något som görs av helt andra skäl. Det finns privata kliniker som specialiserar sig på ultraljud i 3D och 4D där föräldrarna får med sig filmer och bilder på fostret, att lägga ut på Instagram eller stolt visa upp för släkten. En del begär också upprepade ultraljud av oro för att allt inte ska stå rätt till med fostret. De som går allra längst köper hem en egen ultraljudsmaskin, som kan hittas för ett par tusenlappar på nätet. Många föräldrar ser det också som en självklarhet att rutinultraljudet kring vecka 18 även ska ge svar på vilket kön bebisen har, även om det innebär att det tar lite längre tid.

ANNONS

LÄS MER:Så skyddar du ditt barn från problem med ”gamnacke”

– Det är tyvärr något som har spritt sig i hela västvärlden att folk tycker det är väldigt trevligt att titta på sitt ofödda barn, och vill få bilder och videor och så. Men inom professionen, alltså bland obstetriker och barnmorskor i hela världen, är man överens om att att man inte ska göra ultraljudsundersökningar annat än på medicinsk indikation, säger Karel Maršál som är professor emeritus i gynekologi och obstetrik vid Lunds universitet.

Upprepade ultraljud på djurfoster har gett hjärnskador

Anledningen är att man inte vet så mycket om hur ultraljud kan påverka foster, och de få studier som gjorts visar på att det kan ha viss påverkan. Bland annat har man i djurförsök sett att djurfoster som utsatts för upprepade och intensiva ultraljud fått skador på hjärnan.

– Ultraljud har inte visat sig vara farligt för mamma eller barn. Men det går inte heller att slå fast att det inte kan påverka fostret, och speciellt då i början av graviditeten då det är så känsligt för alla typer av påverkan.

Ultraljud

• Görs med ljud med en frekvens högre än den översta gränsen för människans hörsel.

• Används vid olika typer av medicinsk diagnostik och är standard i vården av gravida.

• Den vanligaste ultraljudsundersökningen är rutinultraljudet som alla gravida erbjuds i vecka 18-20 av graviditeten. Syftet med det är att fastställa graviditetens längd, antal foster samt moderkakans läge.

• Väljer man att göra KUB-test, för att upptäcka bland annat downs syndrom, ingår ett ultraljud.

• Nyare generationers ultraljudsmaskiner har oftare högre intensitet än de som kom kring 1980-talet, vilket också kan spela roll för eventuell påverkan på fostret.

Andra studier, på människor, har kunnat visa en ökad förekomst av vänsterhänthet hos framförallt pojkfoster som utsatts för ultraljud, vilket också skulle kunna tyda på neurologisk påverkan.

– Man har inte kunnat visa på ett orsakssamband där, men det är ytterligare en orsak till att man ska iaktta försiktighet.

ANNONS

Man måste väga fördelarna med ultraljud mot riskerna

Överlag finns det ganska lite forskning om hur ultraljud kan påverka foster, framförallt nyare sådan. Det beror på att det är svårt att forska på eftersom nästan alla gravida gör ultraljud, och det därför inte finns någon grupp att jämföra med.

Ultraljud har många fördelar och kan i många fall rädda liv. Samtidigt måste man alltid väga fördelarna mot eventuella risker menar Karel Maršál, och att göra ultraljud av något annat skäl än medicinska vill han bestämt avråda ifrån.

– Vi avråder mammorna från att röka och dricka alkohol och allt möjligt för att skydda barnet. Samtidigt vill de utsätta det för ultraljud som trots allt är en mekanisk energi som man skickar in i mammans och fostrets kropp. Det ska inte ske för att föräldrarna vill det utan endast när det är medicinskt motiverat.

LÄS MER:Potträning – därför skall du börja tidigt, gärna redan från födseln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS