Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Connys gamla PV-kärlek rostar aldrig

Som barn förälskade sig Conny Björkman i Volvo PV. För 40 år sedan startade han PV-klubben som nu har 8 000 medlemmar. I helgen firar den sina fyra årtionden på Connys hemmaplan.

När Conny Björkman var tio år köpte hans morbror en splitter ny röd Volvo PV -57. Ett köp som fick Conny att bestämma sig: en sådan bil skulle han också ha, så snart som möjligt. 
1964, samma år som Conny fick sitt efterlängtade körkort, blev drömmen sann. Han köpte en röd PV sport -63. En bil som följt Conny genom livet, han har den fortfarande i sin ägo.
– Den har hängt med i 53 år nu, säger Conny belåtet. 
1969 köpte Conny sin andra PV, en 444 av 1947 års modell. Tanken var att han skulle renovera den direkt, men familjebildande, husbygge och arbete gjorde att den fick vänta i tio år innan den fick en omsorgsfull översyn.

Bild: Marita Wass
Bild: Marita Wass

Hans samling har vuxit, i dag äger han fem exemplar. Två av dem har han hemma i garaget i Torbjörntorp, strax utanför Falköping. De övriga tre har han i hyrd lokal.
Alla har de genomgått en omsorgsfull renovering, Conny gör det mesta av arbetet själv.
– Jag är självlärd. Det enda jag aldrig lärt mig är att lackera, det får andra göra, säger han. 
Nuförtiden för Connys bilar en behaglig tillvaro, vintertid får de vila och sommartid rullar de längs sommarfagra vägar, ofta till träffar där andra veteranbilar visas upp.
– Förr åkte jag på allt, men nu blir det inte lika mycket. Numera känns det inte längre lockande att gå upp mitt i natten för att åka på en bilträff långt bort.

Under 1970-talet föddes många märkesklubbar och när Conny insåg att det inte fanns någon klubb för Volvo PV startade han en. 
– Något år tidigare hade jag träffat holländska PV-entusiaster som samlats i en förening. De var i Sverige på inköpsresa, berättar han.
Första träffen hölls i Friggeråkers bygdegård i Falköping 1977. 
– Vi var 13 personer på första mötet, minns Conny som fick förtroendet att hålla i ordförandeklubban de första åren. PV-entusiaster från hela landet anslöt sig och snart blev det ohållbart att ordföranden fanns på Falbygden. 
– Under en period hade vi möten i Örebro, men det tog helt enkelt för mycket tid.
Conny lämnade ordförandeposten.

I dag har föreningen 8 000 medlemmar, spridda över hela landet. Föreningen har en mycket aktiv verksamhet vars mål är att de gamla bilarna ska bevaras för framtiden och renoveras på ett så bra sätt som möjligt bland annat genom att se till att det finns reservdelar, klubben har ett eget lager i Stockholm. Klubben arbetar dessutom för att bevara den svenska bilhistorien, att dokumentera bilarna och ge ut klubbtidningen PV-entusiasten. 

Bilintresset har fört familjen Björkman ut på många äventyr. Genom åren har Conny fått många vänner som delar hans passion för de gamla bilarna. En del av dem träffar han nu i helgen då PV-klubben firar sitt jubileum med start i morgon. Firandet äger rum på Falbygden, Connys hemmaplan. 
Conny är blygsam över sin betydelse för föreningen. För honom är det alltid bilarna som spelar huvudrollen.
– Designen och tekniken, det är det som är det viktiga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.